Novice - Vrtna opravila

novica

Pred začetkom vegetacijske dobe je čas za obrezovanje

Pred začetkom vegetacijske dobe je čas za obrezovanje
Objavljeno dne 03.03.2011

Leto je naokoli in za vse sadjarje je prišel čas rezanja sadnih rastlin. Za dobro orodje, ki je pomembno, da bo delo potekalo tekoče, pa moramo poskrbeti, še preden se sploh lotimo obrezovanja. Za rezanje sadnih rastlin potrebujemo dobre sadjarske škarje, ki so močnejše in temu posledično dražje od tistih, ki jih uporabljamo pri rezanju vrtnic in vinske trte. Pri delu pa si je dobro nadeti tudi rokavice, da si že pri prvem večjem vrtnarskem opravilu ne ožulimo rok.

Z rezanjem sadja ni dobro odlašati vse do cvetenja, saj se takrat že začne s tokom za rast pomembnih snovi iz korenin in debla proti krošnji. Te so potrebne za novo rast, s poznim rezanjem pa jih po nepotrebnem zmanjšamo tako z odrezanim lesom kot uhajanjem iz reznih ran. To je še najbolj opazno pri vinski trti, orehu in koščičarjih, pri katerih dobesedno kaplja iz njih. Zato velja, da jih režemo že nekoliko prej. Zgodnejša rez pa ima še druge pomembne vplive predvsem na začetek rasti in cvetenje. Ta lahko zaostaja tudi za teden dni, kar je pogosto odločilno, da nove rasti in cvetov ne poškoduje mraz.

Zima je bila res dolga in težko dočakani čas rezanja je končno tu, pa vendar ne smemo pozabiti, kaj je sploh namen rezi. Samo pravilno obrezovanje in vzgoja bo ohranila sadne rastline zdrave, rodne in dolgožive. Ob tem pa bo izboljšana tudi njihova okrasna vrednost. Najpogostejša napaka je pretiravanje, kar ima za posledico kasnejše bujno odganjanje na račun pridelka. Krošnje se lotimo od zgoraj navzdol, da lahko kasneje odstranimo tudi tisto rast, ki se je polomila zaradi našega plezanja. Najprej izrežemo pokončne in v krošnjo usmerjene poganjke, druge pa usmerjamo, upogibamo in krajšamo do brsta.

Dan, ki ga bomo izbrali za rezanje, naj bo lep, sončen in brez vetra. Tako se bodo rane kar najhitreje zacelile. Ko bomo zaključili z rezanjem posameznega drevesa, pa rezilo škarij razkužimo z alkoholom. Tako bomo preprečili prenos morebitnih okužb z virusi z obolelih na zdrave rastline.

Besedilo in fotografija: Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog