Novice - Vrtna opravila

novica

Aktualna vrtna opravila v decembru

Aktualna vrtna opravila v decembru
Objavljeno dne 06.12.2010

Jesen se je na hitro poslovila in če smo še nekaj dni nazaj uživali v vremensko dokaj sprejemljivem novembru, pa so bili njegovi sklepni dnevi pravi uvod v veseli zimski december. Dogajanje na vrtovih se je umirilo, le okrog ptičje hišice se vedno kaj dogaja.

V sadovnjaku se je čas popolnoma zaustavil. To pa ne velja tudi za nekatere obiskovalce, ki nam jo lahko zagodejo prav v tem času. Zaradi dolgotrajne zimske odeje bodo mladi poganjki in sočni popki privabili srnjad, deblo zajca, korenine pa voluharja. Najbolj občutljive so jablane na šibkih podlagah in hruške na kutini, drugega sadja pa se voluhar le redkokdaj loti.

Čeprav zdaj v decembru sneg še ni tisti pravi, nam lahko povzroča preglavice predvsem zaradi svoje teže. Zato moramo razbremeniti brajde, nizke grmovnice in druge rastline, ki jih je sneg dobesedno pomendral pod seboj. Pri kidanju okrog hiše pazimo, kam bomo sneg odložili. Nekatere trave in trajnice sicer dobro prenašajo zimski mraz, ne pa tudi preveliko močo, ki se sprošča pod kupom snega. Na trati naj bo sneg čim manj shojen, saj bo tako verjetnost pojava snežne plesni manjša. Ravnokar posajene vrtnice lahko še vedno zaščitimo s smrečjem, čeprav jih tudi snežna odeja odlično varuje pred zimskim mrazom, starejše pa zaščite ne potrebujejo.

Zalivanje v zimskem času se sliši dokaj noro, pa vendar mnoge zimzelene rastline tudi v tem času potrebujejo določeno količino vode. Čeprav bi na prvi pogled rekli, da je pozimi vlage zadosti, pa je največkrat ravno nasprotno. Predvsem ne smemo pozabiti na rododendrone, ki imajo plitek koreninski sistem, ob pomanjkanju vode pa lahko pride do rjavenja listja, kar močno poslabša njihov videz.

Ob prestavljanju zunanjih posodovk v zimska prezimovališča nismo opazili nič posebnega, zato smo toliko bolj presenečeni, ko je pod citrusi in oleandri zdaj vse lepljivo. Za to je kriva medena rosa, ki jo izločajo kaparji ob hranjenju z rastlinskimi sokovi, brez ukrepanja z ustreznimi sredstvi za varstvo rastlin pa lahko rastline popolnoma ogolijo.

Na zelenjavnem vrtu bo sneg lepo varoval zimsko zelenjavo, ki smo jo sejali ali sadili za zgodnji spomladanski pridelek. Radiče za siljenje pa lahko izkopljemo skupaj s koreninami in jih prenesemo v zavarovan temen prostor, kjer bomo rezali glavice za okusne zimske solate. Tudi korenino peteršilja lahko presadimo v cvetlični lonec in postavimo na svetlo mesto. Tako bomo lahko vso zimo uživali njegovo sveže listje. Kdor pa tudi pozimi nikakor ne more brez akcije, si lahko omisli mini vrtiček in poseje rastline za uživanje kalčkov.

Zimski čas pride prav, da si nekoliko oddahnemo od minule sezone, naše misli pa so že usmerjene naprej v nove vrtnarske podvige. Kljub temu, da zdaj ni barvitega cvetja, pa je lahko na vrtu, sploh ob sneženju, naravnost pravljično. Rdeči šipki, jagode brogovite in zaostali listi, ki še kar vztrajajo, so šele v snežni belini tako opazni, da jih nikakor ne moremo prezreti.

Besedilo in fotografija: Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog