Novice - Vrtna opravila

novica

Aktualna opravila v mesecu maju

Aktualna opravila v mesecu maju
Objavljeno dne 30.04.2010

Za mnoge je maj najlepši mesec. Temperature so ravno pravšnje za številne dejavnosti, med katerimi je tudi delo na vrtu. Veliko rastlin je v tem času najlepših, bujno odganjanje pa je idealno tudi za škodljivce in bolezni, ki nam bodo skušali pokvariti uživanje med vrtnimi rastlinami.

Pridnost vrtičkarjev je že lepo vidna, saj so gredice polne prve zelenjave. Sredi meseca, ko se poslovijo ledeni možje in teta Zofija, pa bomo sadili tudi plodovke in fižol. Gredice naj bodo čim bolj polne, za zapolnitev lukenj pa so primerne solatnice, špinača, redkvice in druge hitre vrtnine.

V okrasnem vrtu bomo imeli veliko dela predvsem z odstranjevanjem plevelnih rastlin in košnjo trate, katere rast je v tem času najintenzivnejša. Spomladanske čebulice so večinoma odcvetele, zato jim zdaj odstranimo cvetna stebla, da se po nepotrebnem ne rabi energija za tvorbo semen. Liste pa le pustimo, da si čebulice naberejo zalogo hranil za prihodnjo pomlad, odstranimo pa jih šele, ko začnejo rumeneti. Vse spomladi cvetoče grmovnice oblikujemo in uredimo takoj po cvetenju, rododendronom pa zgolj odstranimo odcvetele cvetove. Režemo jih samo, kadar je rast razpotegnjena ali jih želimo zadržati na določeni višini. Pri tem pa ne smemo pretiravati, saj se lahko zgodi, da bo zaradi tega naslednje leto skromnejše cvetenje. Koristno je tudi dodajanje specialnih gnojil, ki bodo rastlinam povrnili moč, ob daljšem izostanku dežja pa jih tudi zalijemo. Ljubitelji vrtnic morajo biti pozorni na prve kolonije listnih uši, občutljive sorte pa bo treba tudi preventivno zaščititi pred črno listno pegavostjo.

Maja lahko še sadimo večino rastlin, ki so v prodaji v kontejnerjih. Pred sajenjem jih skupaj z lončkom za nekaj časa namakamo v vodi, potem pa jih posadimo na izbrano mesto. Rastline lahko tudi delimo in presadimo, to pa naredimo pred napovedanim dežjem, da si hitreje opomorejo in dobro vrastejo.

Sadno drevje je po cvetenju nastavilo plodiče, takoj po tem pa se začne tudi prvo redčenje. Odpadanje nastavljenih plodov je normalen naravni pojav, intenzivnost pa je odvisna od zimskih poškodb zaradi mraza, vremena v času cvetenja, prehranjenosti in starosti rastline. V maju moramo spremljati in pregledovati novo rast, da še pravočasno odstranimo prve naselitve z ušmi. Navadno uši priletijo po dežju, ko odženejo novi svetlo zeleni poganjki, ki jih imajo najraje, od tu pa se zelo hitro razmnožijo tudi na ostale dele krošnje. Po cvetenju lahko dodamo sadnemu drevju tudi nekaj dušičnega gnojila, kar bo rastline okrepilo in bo osip plodičev nekoliko manjši, ne smemo pa pretiravati. Odstranjevanje nove rasti, ki požene na nepravih mestih, je prav tako dobra preventiva za preprečevanje bolezni in škodljivcev, energija pa se bo namesto v rast podivjanih poganjkov preusmerila v razvoj plodov. Postopamo podobno, kot bi pleli; poganjek primemo z roko in sunkovito potegnemo, da se začesni. Maja je tudi najprimernejši čas za obrezovanje marelice. Zaradi bujne rasti se bodo rane hitro zacelile, tako da je verjetnost vdora škodljivih organizmov skozi rezne rane manjša.

Trato redno kosimo in dodajamo predvsem dušična gnojila. Tako bo imela vse prednosti pred nadležnimi pleveli, za čisto travo pa bo kljub temu treba poseči tudi po sredstvih za varstvo rastlin. Ustrezne herbicide uporabljamo nekaj dni po košnji in po dežju takoj, ko se trata osuši, če dežja ni, pa jo najprej izdatno zalijemo. Podobno velja tudi pri zatiranju plevelnih rastlin po poteh, med tlakovci, ob robovih in drugje, kjer je takšna rast nezaželena. Če pa je naše prepričanje močno proti rabi sredstev za varstvo rastlin, nam ne preostane drugega, kot da se plevelnih rastlin lotimo z orodjem, puljenjem in vrelo vodo.

Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog