Vprašanja - Vrtna opravilaKako presaditi Ilex?

VPRAŠANJE:

Želeli bi prestaviti/presaditi 15 let star Ilex z vrta mojih staršev k nam. Kolikšne so možnosti, da nam ta postopek uspe, saj sem brala, da je pri presaditvi le 50 % možnost (če ga presajamo v prvih petih letih)?

(Vanja)


ODGOVOR:

Presajanje starejših grmov in dreves je vedno problematično in srečujemo se z velikim deležem propadlih rastlin. To je posledica dejstva, da je vsaka presaditev za rastlino velik stres, ki pogosto vodi v propad.

Presaditev opravite po postopku, ki je opisan v vodiču Presajanje grmov (>>).

Pomembno je, da ohranite čim več korenin, da so te med presajanjem čim manj poškodovane in da ohranite čim več grude (zemlje ob koreninah). Le tako bo verjetnost preživetja bodike (Ilex aquifolium) večja.

19.08.2010 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog