Vprašanja - Vrtna opravilaZakaj češnja ne rodi, kako jo škropiti in obrezovati?

VPRAŠANJE:

V letu 2000 smo posadili "pevčnik-sadiko" češnje, ki pa še do letos ni rodila sadežev. V neposredni bližini stoji starejša češnja oddaljena 30 do 40 metrov, ki pa ima plodove vsako leto. Zanima me tudi njeno obrezovanje oz. škropljenje.

(vito)


ODGOVOR:

Vzrokov, zakaj vaša češnja ne rodi, je lahko več. Niste napisali, ali spomladi cveti in potem le plodov ni, ali pa sploh ne cveti. Najbolj verjetno je, da je nekaj narobe z zemljo. Da bi to ugotovili, bi bilo treba zemljo analizirati, kar pa je precej drago in ni smiselno za eno drevo. Svetoval bi vam, da češnjo jeseni pognojite s hlevskim gnojem (ali pa katerim od umetnih gnojil).

V vrtovih češenj običajno ne škropimo, saj običajno ni potrebe. Edina težava, ki se lahko pojavi in jo je smiselno zatirati, je češnjeva muha. Pri tem pa ne uporabljamo škropiv, temveč rumene lepljive plošče, ki jih obesimo na drevo (vsaj 10). Bolj gosto jih obesimo na južni in vzhodni strani. Ko plodove oberemo, plošče odstranimo. Na češnji se pogosto pojavijo tudi uši. Če jih ni preveč, ne predstavljajo večje težave. Sicer se škropljenju proti ušem izogibamo, saj češnje običajno zgodaj dozorijo, strupi pa v tem času še ne razpadejo. Če bi zaradi uši drevo vidno trpelo, potem uporabite škropivo na naravni osnovi, ki hitro razpade. Uporabite ga v skladu z navodili za uporabo.

Kako se obrezuje češnja, si preberite v vodiču »Obrezovanje češenj (>>)«

16.03.2009 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog