Vodič

Zakaj je strojni omet cenejši in lepši od ročnega ometa?

Omet je zaključni sloj, ki ga v zadnji fazi gradnje nanesemo na surove zidove. Omet nanašamo na zunanje in na notranje stene. Za ometom, ki tvori še dodatno zaščito osnovne opečne stene, pa se seveda skrijejo tudi vse električne in druge napeljave. Omet estetsko zakriva vse drobne napake, neravnine in nepravilnosti ter zagotavlja stenam na koncu pravi končni estetski videz. Ročno ometavanje sten je zamudno in zelo zahtevno opravilo, ki ga mora opraviti izkušen mojster. Za ometavanje sten imamo na voljo različne maltne zmesi, ki jih nanašamo z različnimi pripomočki in z različnimi tehnikami. Od izbranih mešanic, pripomočkov in tehnik nanašanja bo torej odvisen tudi končni efekt ometa.

Ročni omet

Kako se lotimo izdelave ometa?

Stroj za izdelavo strojnih ometov si lahko izposodimo oziroma ga najamemo. Od vrste stroja je odvisno kakšen omet bomo lahko uporabili: nekateri stroji so primerni le za uporabo določenih vrst ometa, spet drugi pa omogočajo nanos katere koli vrste mešanice. Pred odločitvijo za izposojo ali najem ustreznega stroja moramo najprej sprejeti odločitev glede vrste izbranega ometa.
 

Vrste strojnih ometov

Pri strojnem ometavanju zidov dobimo enakomernejši nanos ometa, saj  je zaradi stalnega mešanja material bolj homogen, s strojnim nanašanjem pa lahko zagotovimo tudi enakomernejši nanos. Strojni ometi so zato brez lukenj in vidnih sledi krpanja, kar na koncu seveda tudi deluje veliko bolj estetsko. Strojni ometi se razlikujejo med seboj po trdoti, kakor tudi po izolativnosti. Oboje je odvisno od izbrane mešanice materialov.
 

Poznamo več vrst strojnih ometov:

 • Če želimo doseči grob videz, ki bo kar najbolj spominjal na ročne omete, potem  moramo izbrati apneno cementne strojne omete.  Primerni so tudi za vlažne hiše in za fasade. Prednost te vrste ometov je predvsem ta, da veliko bolje prenašajo tudi različne obremenitve, saj so trši in zato tudi bolj odporni na udarce.
   
 • Nekoliko mehkejši, na videz bolj gladki, pa tudi bolj občutljivi so apneno mavčni strojni ometi. Primerni so izključno za notranje zidne površine, ki niso izpostavljene vlagi. Za kopalnice, kletne in druge vlažne prostore pa ti ometi niso primerni.
   
 • Tretja različica pa so toplotnoizolacijski strojni ometi, za katere je značilno, da lahko zagotavljajo veliko boljšo izolativnost, saj se jim sme primešati tudi nekatere druge izolativne substance, kot je na primer glinopor. 
   
 • S plastičnimi ometi (ometi na osnovi akrilnih in podobnih veziv) je sicer mogoče zelo hitro doseči lep in raven videz, vendar pa zaradi slabe propustnosti zraka stene pod njim ne dihajo.
   
 • Zadnja različica ometov, ki jih je mogoče strojno vgraditi, pa so ilovnati ometi, pri katerih je ključna prednost predvsem naravni material, ki zagotavlja ekološko in zdravju prijazno, naravno klimo v prostoru.
   

Način nanašanja strojnih ometov

Po navadi se strojni ometi nanašajo v dveh slojih: prvega nanašamo vodoravno, drugega pa navpično na zid.  Med prvim in drugim nanosom strojnega ometa je treba počakati, da se prvi sloj popolnoma posuši. Z drugim nanosom ometa poskušamo doseči kar najbolj enakomerno strukturo in s tem seveda najbolj estetski videz. Ko se drugi omet posuši, ga lahko po želji obdelujemo tudi ročno, tako, da na koncu dobimo želeni videz.

Ob predpostavki, da je bil strojni omet nanešen na podlago strokovno in pravilno, je njegova življenjska doba primerljiva z življenjsko dobo klasičnih ročnih ometov.

Strojni omet  Ročni omet

Zakaj izbrati strojni omet?

Praviloma velja, da so strojni ometi cenejši od ročnih. Za strojne omete se uporabljajo industrijsko pripravljene maltne mešanice, katerih ključna prednost je ta, da za razliko od ročnih ometov ne vsebujejo cementnih veziv, zato se bolje prilagajajo fizikalnim lastnostim zgradb. Kadar so stene ravne, je tudi sama vgradnja strojnih ometov lepša in bistveno hitrejša, kar predstavlja dodatni prihranek. Največja razlika v ceni je seveda pri obdelavi velikih površin, pri manjšem obsegu pa je priprava strojne tehnologije stroškovno neučinkovita in se zaradi tega tudi razlika v ceni precej zmanjša.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog