Ročni nanos ometa

Ročno ometavanje zidov spada med zahtevnejša dela, zato se jih ne loti vsak domači mojster. V resnici ometavanje sten ni tako težko opravilo, le nekaj vaje in spretnosti je potrebne. Omet lahko nanašamo z različnimi tehnikami ter orodji in s tem dosežemo različne učinke.

Orodja in pripomočki:

  • valovita lepenka ali plastična folija za zaščito preproge, parketa ali drugih talnih oblog;
  • deščica za malto (na katero damo omet med nanašanjem);
  • vrtalni stroj z mešalom ter vedro iz nerjavečega jekla;
  • velik čopič ali pleskarski valjček za temeljni premaz;
  • zidarska žlica za nanos iz nerjavečega jekla;
  • reliefne valjčke ali zobate žlice za izdelavo reliefnih vzorcev;
  • izravnalni pasovi ali kovinski profili, ki nam bodo pomagali pri ravnem nanosu;
  • vodna tehtnica;
  • gladilka.

Priprava maltne zmesi za ometavanje

Za ometavanje lahko uporabimo vnaprej pripravljeno malto, ali pa jo zmešamo sami. Za domačo uporabo se nam ponavadi bolj splača uporabiti že vnaprej pripravljeno malto, saj bomo obdelovali manjše površine. Maltno zmes lahko pripravimo v plastičnem vedru (če bomo uporabili električno mešalo), ali pa v betonskem mešalcu. Mešati moramo toliko časa, dokler snov ne postane homogena in brez grudic. Natančen čas mešanja je odvisen od vrste ometa.

Priprava podlage

Pri ometavanju starih zidov je treba paziti na posamezne odpadle delce zidakov, saj bodo tam zagotovo nastale razpoke. Slabo vezane zidake moramo učvrstiti. Površina, ki jo bomo ometali mora biti trdna in suha. Prah in manjše delce lahko odstranimo s krtačo ali čopičem. Če je zid, ki ga bomo ometali, iz različnih materialov, moramo pred začetkom ometavanja nanj pritrditi zaščitno mrežico, ki jo bomo kasneje ometali. Ker mora biti celotna površina enakomerno vpojna, moramo močno vpojno podlago, kot je naprimer plinobeton, obdelati s premazom za boljši oprijem. Podlago, ki je premalo vpojna (zid iz opeke), pa moramo namazati s temeljnim obrizgom, ki poveča vpojnost podometa. Šele, ko je obrizg suh, se lahko lotimo nanašanja ometa.

Nanos ometa

Ali bomo omet nanesli v enem ali dveh slojih je odvisno od podlage. Običajno se v notranjih prostorih nanaša en sloj ometa, zunaj pa vsaj dva. Če nanašamo omet v dveh slojih, mora biti spodnji sloj iz grobega ometa, zgornji pa iz finega.

Na pripravljeno podlago najprej pritrdimo letvice ali kovinske profile, ki nam bodo določali debelino ometa in omogočili raven nanos. Letvice z malto pritrdimo vzporedno na zid. S posebnimi kovinskimi profili zaščitimo tudi robove in vogale sten pred krušenjem. Ko bodo vse letvice pritrjene v ravni vrsti (to preverimo z vodno tehtnico), lahko začnemo z nanašanjem vertikalnih pasov (faž), ki jih naredimo iz malte. Faže z lato požagamo po vodilnih točkah in začnemo z ometavanjem. Z zidarsko žlico nanašamo omet med letvicami. Preostali omet med letvami postrgamo z ravno desko in tako dobimo ravno površino Ko je omet že nekoliko suh, ga obdelamo po svojih željah. Za končno obdelavo sta najpogostejši zaglajena in pa zaribana struktura ometa, seveda pa lahko omete strukturiramo kakor želimo. Če bomo omet nanašali v dveh slojih, moramo počakati, da se spodnji sloj posuši preden začnemo nanašati zgornjega. Čas sušenja je odvisen od vrste ometa in prezračevanja.

Naslednji dan omet lahko oblikujemo, da dobi izbrano površinsko strukturo. Zanimive vzorce ustvarjamo z reliefnimi valjčki in raznimi zobatimi lopaticami. Skoraj vsem ometom pa je mogoče dodati barvni odtenek, vendar moramo barvilo vmešati že pred nanosom.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog