Fasade

Fasada je nanos maltne mešanice iz veziva, peska in vode. Njena osnovna naloga je ščitenje zidovja pred zunanjimi vplivi, ima pa tudi dekorativno funkcijo. Kakovostna fasada mora biti paroprepustna, poleg tega pa mora tudi odbijati dež.

Fasade ločimo na:

  • prezračevalne; 
  • neprezračevalne;
  • kontaktne fasade.

Prezračevalna

Prezračevalna fasada zaradi zračne plasti med toplotno izolacijo in zunanjo fasadno oblogo omogoča prezračevanje in s tem preprečuje nabiranje vlage, ki iz notranjih prostorov prek zidu in izolacije prehaja proti zunanjosti.

Neprezračevalna

Pri neprezračevalnih fasadah je toplotna izolacija pritrjena na opeko in še dodatno obzidana z zunanjo plastjo opek, ta pa pozimi pogosto povzroča kondenzacijo vlage. Iz tega razloga neprezračevalne fasade niso najboljša izbira.

Kontaktna

Pri nas se najpogosteje uporablja kontaktna vrsta fasade. Delimo jo ne debeloslojno in tankoslojno.

Fasade se med seboj razlikujejo tudi glede na vrsto uporabljene malte, oziroma uporabljenega veziva v maltni mešanici in glede na način nanašanja končnega nanosa malte na steno.

Nanos fasade

Fasado lahko nanašamo ročno ali strojno. Pri ročnem nanosu z zidarsko žlico, malto nanesemo v dveh slojih, pri strojnem pa se malta nanaša s posebnim strojčkom. Končni videz fasade je odvisen od izvedbe in izbire zaključnega sloja fasadnega ometa in ne od načina nanosa.

Fasado je treba vsake toliko časa pregledati in poškodovana mesta popraviti, saj lahko v nasprotnem primeru v zid prodre voda. Manjše luknje lahko zakrijemo s posebnim premazom za popravilo razpok, večje pa moramo ometati.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog