Strojni nanosi ometa

Pri strojnem nanosu ometov se malta nanaša na zid s strojčkom, oziroma pištolo za nanos ometa. Tak način ometavanja se običajno uporablja za obdelovanje večjih površin, saj nam omogoča, da v kratkem času omečemo veliko površino in s tem prihranimo veliko časa. Strojno ometavanje je enostavnejše in če ometavamo velike površine tudi cenejše.

Stroji za nanašanje ometa

Stroj za ometavanje si lahko sposodimo v nekaterih trgovinah, lahko pa ga celo najamemo in si s tem olajšamo ometavanje hiše. Obstajajo stroji specializirani samo za določene vrste ometa in vsestranski stroji, ki omogočajo nanos ometa katerekoli vrste. Polnimo jih ročno z materialom iz vreč, kupljenih v trgovini. Stroj enakomerno zmeša vodo ter suho mešanico v homogeno mokro malto.

Klasični in strojni ometi so si po sestavi zelo podobni. Osnova pa je pri obeh vrstah ometa naravna, razlikujeta pa se v tem, da imajo mešanice za nanos s strojem bolj fino granulacijo in da vsebujejo približno 1 % dodatkov, ki omogočajo strojni nanos.

Priprava podlage

Priprava podlage pred nanosom ometa je podobna kot pri ročnem ometavanju. Odstraniti moramo odpadle delce zidakov in zadelati morebitne razpoke v zidu. Slabo vezane zidake moramo učvrstiti. Površina, ki jo bomo ometali mora biti trdna in suha. Pri strojnem ometavanju, za razliko od klasičnega, podlage ni treba predhodno premazati s temeljnim obrizgom.

Nanos ometa

Strojni omet nanašamo v dveh slojih. Prvi sloj ometa na zid nabrizgamo vodoravno v vrstah debelih do 2,5 cm, drugega pa običjano navpično. Drugi sloj lahko nanesemo šele, ko je prvi popolnoma suh. Pri drugem nanosu poskušamo doseči čimbolj enakomerno strukturo. Ko se omet strdi, ga lahko, enako kot pri klasičnem ročnem ometu, obdelamo po želji.

Če je strojni omet pravilno nanesen, bi morala biti njegova življenjska doba primerljivo dolga s klasičnimi ometi.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog