Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Zemeljski plin – za topel dom in nizek račun

Objavljeno dne 05.03.2021

Kako priti do najcenejšega ogrevanja stanovanja ali hiše? To je vprašanje, ki si ga pred začetkom vsake zime zastavlja na tisoče gospodinjstev.

Odgovor je preprost. Študije kažejo, da zemeljski plin ponuja stroškovno najcenejše in najvarčnejše ogrevanje v 82 občinah po Sloveniji. Poleg tega sodobna plinska kondenzacijska peč deluje na tehnološko najbolj izpopolnjeni podlagi, kar pomeni, da so toplotne izgube v primerjavi s starejšimi napravami minimalne.

Poglejmo si, kateri dejavniki uvrščajo zemeljski plin v sam vrh.

Trije razlogi za preklop na zemeljski plin

Kaj vse postavlja zemeljski plin v sam vrh na seznamu najboljših energentov?

1.Ugodna cena

Ali ste vedeli, da z odlašanjem prehoda na zemeljski plin odjemalec kurilnega olja vsak dan izgublja denar?

Zemeljski plin je najgospodarnejša odločitev, saj je naložba v vgradnjo ugodna in se hitro povrne. Slaba učinkovitost starih kotlov v kombinaciji z visokimi cenami olja pomeni, da lahko z naložbo v sodoben ogrevalni sistem, ki temelji na zemeljskem plinu, po odplačilu plinske peči prihranite kar 11.000 evrov v desetih letih

Doba povračila naložbe je pri zemeljskem plinu bistveno krajša v primerjavi s kurilnim oljem, toplotno črpalko in lesno biomaso. 

Na območjih, kjer je na voljo možnost priklopa na zemeljski plin, je uporaba tega načina ogrevanja in priprave tople sanitarne vode zato najugodnejša rešitev.

2.Preprost preklop in vsestranska oskrba

Poleg visokih prihrankov zemeljski plin navdušuje tudi z izjemno preprostim preklopom, ki je priročen tudi za odjemalce. 

Preklop je:

  • hiter in
  • preprost.

Plinska peč je majhna in omogoča prihranek prostora, saj ne potrebujete rezervoarja za shranjevanje kuriva.

Po preklopu vam zemeljski plin zagotavlja celostno energetsko oskrbo vašega doma: 

  • ogrevanje in hlajenje,
  • kuhanje,
  • pripravo tople sanitarne vode in
  • proizvodnjo električne energije. 

Poleg tega je tudi neprimerljivo hitrejši v primerjavi s pridobivanjem elektrike, kar se je izkazalo po potresu v Fukušimi na Japonskem. Z zemeljskim plinom je lahko celotna država v hitrem času nadomestila izpad pridobivanja elektrike. 

3.Okolju in zdravju prijazen energent

Zemeljski plin ne povzroča negativnih stranskih učinkov na zdravje ljudi in je fosilno gorivo z najmanjšim ogljičnim odtisom. Pri njegovi uporabi je proizvodnja emisij bistveno manjša, proizvodnja prašnih delcev pa praktično zanemarljiva. 

To nizkoogljično gorivo predstavlja prihodnost ogrevanja v Evropi. Napovedi kažejo, da bo do leta 2035 postal eden najpomembnejših energentov.

Poleg prijaznosti do okolja pa se lahko zemeljski plin pohvali tudi z izjemno prijetno uporabniško izkušnjo. Prenos in distribucija zemeljskega plina namreč po plinovodnih ceveh potekata povsem nevidno in neslišno. 

Cevi so položene pod zemeljsko površino in ne predstavljajo bremena za naravno okolje. 

V nekaterih evropskih državah so že vidni tudi drugi pozitivni vidiki zemeljskega plina, ki bodo krojili prihodnost. Dodajamo mu lahko namreč tudi obnovljive pline. Ker lahko v sistem dodajamo pline, kot sta biometan in sintetični metan, ima zemeljski plin izjemen potencial za konkretno zmanjšanje onesnaževanja.

Iz česa so sestavljeni stroški ogrevanja?

Da bi lahko bolje razumeli ugodno ceno zemeljskega plina, moramo razumeti, iz česa so stroški ogrevanja sploh sestavljeni. 

1.Začetna naložba

Prvi del predstavljajo začetni stroški ogrevanja.

Cena vgradnje kondenzacijske peči se začne pri 3000 evrih, kar je najmanj med vsemi ogrevalnimi sistemi. Začetna naložba se lahko povrne že v dveh letih. 

2.Redni mesečni stroški

Po začetni naložbi sledijo mesečni stroški, ki se lahko zmanjšajo do kar 70 odstotkov, kar predstavlja občuten prihranek mesečne in letne porabe. 

Možnosti za plačilo mesečnih stroškov je več. Uporabniki lahko plačujejo po dejanski uporabi za nazaj, lahko pa tudi v enakomernih obrokih na podlagi predvidene uporabe, kar omogoča še natančnejše načrtovanje stroškov.

3.Vzdrževalni stroški

Ker so naprave dobro preizkušene in izjemno zanesljive, so vzdrževalni stroški ogrevanja z zemeljskim plinom nizki. Dolga življenjska doba naprav pomeni, da gre za zanesljivo naložbo v prihodnost. 

Gibanje cen v vašo korist!

Kot smo že omenili, se naložba v zemeljski plin v primerjavi z drugimi načini ogrevanja poplača najhitreje. Tu pa se dobre novice še ne končajo. 

V zadnjih osmih letih se cene zemeljskega plina za gospodinjstva gibljejo navzdol – znižale so se za 29 %. 

Še več: prav slovenski trg je izjemno dobro delujoč. Podatki Eurostata kažejo, da so bile cene zemeljskega plina v Sloveniji leta 2019 za 16 % odstotkov nižje od evropskega povprečja. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se je povprečna cena zemeljskega plina znižala tudi v letu 2020. 

Kako do najcenejšega ogrevanja?

Plinovodno omrežje danes oskrbuje več kot 130 tisoč odjemalcev v Sloveniji. Preklop je izvedljiv v 82 občinah po Sloveniji, obstaja tudi veliko različnih ponudnikov.

Če je vaš dom že opremljen s plinovodnim priključkom, lahko povsem preprosto in hitro preklopite na zemeljski plin. Če priključka ni, vam lahko s strokovnimi nasveti na pomoč priskočijo strokovnjaki pri operaterju sistema v vaši občini. 

Pregleden seznam operaterjev je na voljo na tej povezavi. 

Vas zanima še več o preklopu na najcenejše ogrevanje? Obiščite spletno stran Zemeljski plin in ne zamudite vseh prednosti ogrevanja na zemeljski plin.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog