Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Izbira toplotne črpalke

Izbira toplotne črpalke
Objavljeno dne 11.05.2020

Stroške ogrevanja si lahko znižate z ustrezno izbiro toplotne črpalke, zmanjšanjem rabe energije in s spremembo bivalnih navad.

Večino leta ogrevate, med poletno pripeko se prileže hlajenje, stalno pa uporabljate toplo sanitarno vodo. Naj vas stroški za energijo ne bremenijo.

Cena ogrevanja

Cena ogrevanja je sestavljena iz stroškov investicije, energije in vzdrževanja.

  • Investicija v toplotno črpalko je sicer višja kot v druge kurilne sisteme, vendar je uporabna doba toplotne črpalke dvakrat daljša.
  • Strošek energije pri toplotni črpalki je občutno nižji kot pri drugih načinih ogrevanja (razen če imate lastna drva).
  • Vzdrževanja toplotnih črpalk pa skoraj ni, stroška tudi ne. 

Z upoštevanjem celotnih stroškov je cena ogrevanja s toplotno črpalko najnižja, raba pa najenostavnejša.

Strošek energije

Letni strošek ogrevanja je odvisen od lastnosti in velikosti stavbe, cene in rabe energenta, učinkovitosti ogrevalnega sistema ter od bivalnih navad stanovalcev. Najpogostejši energent za ogrevanje so drva, sledi kurilno olje in zemeljski plin. Še pomembna podrobnost, večina kurilnih naprav je zastarelih in neučinkovitih, posledica so velike toplotne izgube in škodljive emisije dimnih plinov.

Izbira toplotne črpalke (TČ) za ogrevanje je za večino stavb najprimernejša, tako v novogradnjah kot pri adaptacijah.

Delovanje TČ je preprosto, jemlje toploto iz toplotnega vira (zunanji zrak, voda, zemlja), jo s pomočjo (električne) energije dvigne na višji temperaturni nivo in skupno toploto odda v ogrevalni sistem. V povprečju daje TČ vsaj trojno količino toplote glede na porabljeno elektriko (z eno kilovatno uro električne energije odda tri kilovatne ure toplote), odvisno od razmerij vstopne in izstopne temperature in od zmogljivosti TČ. Uporabnik plača zgolj del porabljene toplote (elektriko), toplota okolice je brezplačna. Zato je cenejše od drugih sistemov ogrevanja.

Prednosti

Dve največji prednosti rabe toplotnih črpalk sta: najcenejša koristna energija in najmanjši okoljski odtis.

Pogosta vprašanja, ki spominjajo na klepet ob kavi, se nanašajo na primerjave splošnih lastnosti toplotnih črpalk. Zrak/voda so glasne, geosonda je draga … Še dobro, da TČ zemeljski kolektor/voda in TČ voda/voda niso več popularne, drugače bi imeli mnogoboj.

  • Načelno je TČ zrak/voda primernejša za primorsko podnebje, kjer ni težav z zamrzovanjem uparjalnika.
  • V hladnejšem alpskem podnebju je primernejša TČ geosonda/voda, saj je pričakovati stalno temperaturo vira nad 10 °C, neodvisno od zunanje temperature.
  • Splošni nasvet ne velja za zmerno celinsko podnebje, kjer je največ stavb.

Naj k odločitvi pomaga strokovnjak ali šlogarica?

Zrak/voda ali geosonda/voda?

Značilnosti TČ-Z/V so, da z nižanjem temperature zraka padata grelno število in moč, cena koristne toplote pa narašča. Zmanjševanje moči se izravna z delovanjem dodatnih grelnikov v bivalentnem delovanju. Vendar to poveča investicijo in ceno koristne toplote. Namesto tega se lahko izbere močnejša TČ, ki deluje monovalentno, to pa povzroča druge težave in krepko poveča investicijo.

Še nekaj je treba upoštevati pri TČ-Z/V: tiste, ki so podobne klimatskim napravam, so običajno cenejše, zato pa imajo kopico pomanjkljivosti: moteč hrup, nizko grelno število, slabšo učinkovitost, … Nekoliko nižja investicija v klima TČ zbledi zaradi višjih stroškov obratovanja in krajše dobe trajanja.

Enakomernejši toplotni vir je toplota iz zemlje. V izvrtino globoko približno 100 m, kjer je stalna temperatura nad 10 °C, se vgradi geosondo za odvzem toplote. Nekoliko večja naložba se povrne čez nižjo ceno energije in daljšo uporabno dobo.

Finančne spodbude

Investicijo v toplotno črpalko lahko znižate s spodbudo Eko sklada. Za vse ogrevalne toplotne črpalke lahko dobite nepovratno subvencijo Eko sklada, če je to skladno z občinskim aktom vaše občine. Eko sklad nudi ugoden kredit in nepovratno spodbudo za vgradnjo toplotnih črpalk v celi Sloveniji. Izjema so degradirana področja. S pomočjo Eko sklada denar ni več problem, ampak rešitev. Naj vam naš nasvet koristi.

Kdo izbere toplotno črpalko?

Iznajdljiv inštalater zna narediti marsikaj, tudi prepričati investitorja, da je njegov nasvet korekten. Vendar ni usposobljen za projektiranje, ne verjemite mu vsega.

Trgovec ne pozna toplotnih potreb stavbe kupca, ne pozna danosti lokacije stavbe in ne pozna navad kupca. Ve pa, katero toplotno črpalko mora ponuditi kupcu. Tisto, ki mu že nekaj časa leži v skladišču.

Projektant je tisti, ki spozna potrebe stavbe in lastnosti lokacije, zato lahko strokovno določi ogrevalni sistem.

  • Projektant naredi projekt ogrevanja ter določi vrsto, moč in način vgradnje toplotne črpalke.
  • Trgovec dobavi projektirano toplotno črpalko.
  • Monter pa jo vgradi in dokaže pravilno delovanje.

Za izbiro toplotne črpalke ne potrebujete vedeževalke, temveč inženirsko znanje.

Bi kupili čevlje, ki jih ima vaš trgovec na polici, tudi če niso vaša številka in vam model ne ustreza?

Pravi čas za toplotno črpalko

Kurilno olje je energent, ki se umika. Kmalu ne bo več dovoljeno prodajati kotlov na kurilno olje, nekaj let kasneje pa bo podobna usoda doletela tudi kurilno olje.

Kurilno olje, utekočinjeni naftni plin in zemeljski plin so fosilni energenti. Iz okoljskega, ekonomskega ter tehnološkega pogleda so nesprejemljivi in povečujejo energetsko odvisnost.

Tudi za pripravo tople sanitarne vode priporočamo zamenjavo električnega grelnika (bojlerja) s sodobno sanitarno toplotno črpalko.

Načrtujte, da boste najkasneje ob naslednji posodobitvi ogrevalnega sistema prešli na energetsko oskrbo s toplotno črpalko. Prej, kot se boste odločili, prej boste znižali svoje stroške.

Matjaž Valenčič, neodvisni energetski strokovnjak

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog