Novice - Ogrevanje in klimatizacija

Oglasno besedilo

Izbira klimatske naprave

Objavljeno dne 24.06.2020

Dobra klimatska naprava lahko močno poveča udobje v vašem domu ter vam služi leta in leta. Po drugi strani pa vam neustrezna klimatska naprava lahko povzroči mnoge preglavice ter neposredne stroške.

Nakup klimatske naprave lahko tako smatramo kot investicijo, izbrati za vas pravo napravo pa je ključnega pomena.

Ampak kako izberemo pravo klimatsko napravo? Katera klimatska naprava bi bila primerna za vas?

To sta vprašanji, kateri se mnogi vprašajo pred nakupom klimatske naprave, vendar žal nimajo enostavnega in enoličnega odgovora.

Da vam olajšamo to nalogo, smo za vas postavili najpomembnejša vprašanja, ter na njih odgovorili.

 

Kakšna naj bo moč klimatske naprave?

Moč klime je eden najpomembnejših faktorjev pri izbiri, in zavisi v veliki meri od vaših potreb ter prostora, v katerem bo nameščena. Določitev te vrednosti je odvisna od mnogih vplivov, kot so:

  • Velikost prostora
  • Lega sobe (sever, jug, vzhod ali zahod)
  • Število, velikost in vrsta oken
  • Debelina izolacije
  • Želene temperature zraka

V vsakem primeru pa je nakup za vas prave klimatske naprave ključnega pomena. Prevlika moč vam lahko po nepotrebnem viša račun za elektriko, premajna pa ne zagotovi želene temperature v prostoru.

 

Ali bo klimatska naprava zgolj hladila prostore?

Glavna funkcija klimatske naprave sicer je hlajenje, vendar imajo sodobni modeli še številne druge funkcionalnosti, kot so:

Gretje prostora - poleg hlajenja imajo danes mnoge klimatske naprave tudi možnost gretja zraka. Ta funkcija naredi klimatsko napravo idealno za ogrevanje v prehodnih časih, torej spomladi in jeseni. Ker pa te naprave niso prenosne, je možno ogrevanje le v prostoru, kjer je naprava nameščena.

Razvlaževanje - poleg gretja in hlajenja omogočajo mnoge klimatske naprave tudi razvlaževanje zraka. Med hlajenjem zraka se naravno izloča vlaga, nekatere naprave pa imajo kot dodatno funkcijo možnost sušenja zraka. Kot dokaz, da sušenje zraka med obratovanjem res deluje, pa lahko vzamemo vodo, ki curlja iz zunanje enote.

Filtriranje zraka - predno zrak pristane v vašem prostoru, ga naprava prefiltrira. Okoliški zrak namreč lahko vsebuje mnoge nečistoče, kot so prašni delci, bakterije, virusi in podobno. Da zagotovite resnično čist zrak v vašem prostoru pa se morate prepričati, da filter ni dotrajan in ga po potrebi zamenjati.

 

Kako lahko izberem varčnejšo klimatsko napravo?

Klimatske naprave poznamo že vrsto let, in v tem času je ta tehnologija močno napredovala. Moderne klime so v primerjavi s starejšimi modeli boljše v mnogih pogledih - so tišje, kvalitetnejše, predvsem pa varčnejše.

Višja učinkovitost klimatskih naprav je eno izmed glavnih gonil razvoja na tem področju. Varčnejša klimanamreč zniža porabo električne energije, hkrati pa skrbi za okolje. Proizvajalci klimatskih naprav so za varčnost in učinkovitost poskrbeli s pametnimi inovacijami, kot so:

Hladilno sredstvo R32. Za hlajenje zraka uporabljajo klimatske naprave hladilno sredstvo, napredek na tem področju pa je prinesel tudi nove vrste tega sredstva. R32 je hladilno sredstvo, ki se sicer šele vpeljuje v trg, vendar zaradi višje učinkovitosti ter prijaznosti do okolja vztrajno izpodriva konkurenco.

Senzor za avtomatski izklop. Posebno pamenta inovacija v svetu klimatski naprav je senzor, ki spremlja gibanje v prostoru ter temu prilagodi moč delovanja. Točen način delovanja se sicer razlikuje med napravami, osnoven princip pa je vedno enak. Po določenem času, ko senzor ne zaznava več gibanja, se moč zmanjša, če pa v sobi dalj časa ni gibanja, se klima popolnoma ugasne.

 

Kakšne vrste klimatskih naprav poznamo?

Ko slišimo besedo "klima", si pogosto predstavljamo klasično (split) klimatsko napravo, z notranjo enoto nameščeno na steni znotraj, ter zunanjo enoto na zunanji steni. Čeprav je ta vrsta najpogostejša med klimatskimi napravami, obstajajo tudi druge izvedbe.

Kakšne vrste klim so na voljo na trgu ter kakšna je primerna za vaše stanovanje pa si preberite v spodnji poglavjih.
 

Klasična (split) klimatska naprava

Kot že omenjeno, najdemo najpogosteje prav split klimatsko napravo. Te postajajo dandanes že standardna oprema za mnoga stanovanja, ter so na voljo v mnogih izvedbah. Ker je ta nnaprava najpogostejša med vsemi, imamo pri izbiri te tudi največ moćnosti.
 

Klima brez zunanje enote

Podobna klasični klimatski napravi, vendar se pri tej izvedbi nahaja celoten sistem v notranji enoti. Zunanja enota v tem primeru ni potrebna, treba je le zvrtati luknjo, skozi katero bo naprava izpihovala topel zrak. To klimatsko napravo priporočamo na primer za hlajenje stavb pod spoeniškim varstvom. Ta tip klime ima namreč zelo majhen vpliv na zunanji izgled stavbe.
 

Talna klima

Talna klimatska naprava se od split naprave razlikuje po obliki in montaži notranje enote. Namesto pod strop je ta nameščena pri tleh. S tem se izognemo neprijetnemu pihanju, saj tok ladnega zraka ostane pri tleh.


Kanalska naprava

Ta vrsta klimatske naprave je prilagojena hlajenju celotnega objekta in ne zgolj enega prostora. Pri tem tipu klime je zunanji del naprave z vsemi prostori povezan s kanali, preko katerih vanje vpihuje hladen zrak. Poleg hlajenja celotnega objekta naenkrat pa je ta tip naprave boljši tudi iz estetskega vidika, saj namesto velike "škatle" pod stropom vidimo na steni le rešetko.

Velik minus te naprave je predvsem investicija, saj zateva napeljavo kanalov po celotni hiši. Najbolj priporočljivo je, da se takšno klimatsko napravo predvidi vnaprej ter se kanale pripravi že med gradnjo.

 

Nakup klimatske naprave

Kljub veliki količini informacij, ki ji imamo na voljo, je odločitev za pravo klimatsko napravo še vedno izziv, zato je smotrna odločitev prepustiti odločitev o klimatski napravi strokovnjakom. Svetujemo vam, da se pred nakupom posvetujete z eksperti, ki vam bodo z veseljem pomagali pri odločitvi. Poleg tega pa vas vabimo, da preverite našo pestro ponudbo kvalitetnih klimatskih naprav znamke Hitachi.

Za več informacij in povpraševanje obiščite spletno stran prealpi.si. Njihovi strokovnjaki vam bodo svetovali brezplačno.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog