Novice - Drevo & grm

novica

Napake pri vzgoji sadnega drevja

Objavljeno dne 10.03.2011

Rastline moramo najprej dobro poznati, predvsem pa vedeti, kako se bodo odzvale na naše posege v njihovo rast. To je še posebej pomembno pri oblikovanju sadnih rastlin, ki rodijo, obenem pa so tudi vizualno zanimive.

Kako močno bomo rezali, je odvisno od vrste, sorte in bujnosti. Pravilno je, da šibko rastoče režemo močneje, saj jih s tem spodbudimo k odganjanju, bujne pa manj, da se jim rast umiri. Največkrat pa je ravno obratno: bujne krotimo z močno rezjo, da še bolj divjajo, slabo rasle pa malo ali sploh ne, saj so že tako dovolj krmežljave. Pri najbolj bujnih lahko poskusimo tudi drugače. Zimsko rez izpustimo in jih obrežemo šele v drugi polovici avgusta, kar je odličen način za umirjanje. Seveda moramo vzeti v zakup tudi nekatere nevšečnosti kot posledico takšnega ravnanja: do rezi bo krošnja gosta in neurejena, ob rezanju pa bomo pri sortah, ki dozorijo kasneje, primorani odstraniti tudi nekaj pridelka. Težja je tudi sama rez zaradi gosto olistane krošnje, veliko več je odpadnega materiala, prav tako pa moramo paziti, da ne režemo v hudi vročini.

Pravilna rez
Če dve veji tvorita vrh, eno odstranimo.

Puščanje več debel je najpogostejša napaka pri oblikovanju sadnega drevja. Sicer so tudi takšna drevesa lahko lepo oblikovana in pravilno speljana v prostor, vendar se še vedno najbolje obnese eno debelna vzgojna oblika. Vzrok nastanka dveh debel je v nepravilnem pristopu do pavoditeljice. To je drugi najvišje ležeči poganjek, ki ga moramo, dokler je še mlad in voljan, upogniti in primerno usmeriti. Če tega ne naredimo, je njegova rast zaradi tekmovanja z glavnim poganjkom sicer močna, a neprimerna. Pri vejah, ki odganjajo pod ostrim kotom, je vprašljiva tudi nosilnost. Zgornji del na mestu izraščanja iz debla nima najboljšega spoja, zato se lahko pod težo pridelka ali snega tudi zlomi.

Posamezne etaže ogrodnih vej si morajo slediti pod pravim kotom. Zgornje veje nikakor ne smejo biti bolj pokončne od spodnjih, nepravilnosti pri oblikovanju pa se kažejo v nazadovanju spodnjih vej. Zgornje veje naj bodo zato krajše in usmerjene navzdol, srednje dokaj položne, spodnje pa nekoliko daljše in usmerjene pod kotom 30 stopinj navzgor.

Pri rezanju je najpomembnejša zmernost, zato pa potrebujemo tudi nekaj znanja. Tega ni težko osvojiti, le pravilno moramo pristopiti k zadevi in se učiti, predvsem pa priznati tudi lastne napake.

Besedilo in fotografije: Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog