Vprašanja - Pravni nasvetiLastništvo očeta, investicija

VPRAŠANJE:

Na kratko: parcela za zidavo in gradbeno dovoljenje je napisano na očeta partnerja (midva s partnerjem sva pridobivala in financirala GD). Sedaj bova pričela graditi. Zanima me:
1. ali je bolje, da partner vzame sam stan. kredit in overiva dokument, kjer bom tudi sama zavezana k plačevanju polovice kredita, ali je bolje, da ga vzameva skupaj (potem nisva več kreditisposobna)?
2. če ostane hiša napisana na očeta (manjši stroški vrtca ipd.) kakšne možnosti dokazovanja in uspeha imam, da ne ostanem brez vsega? Notarka je predlagala vpisovanje investicij v knjigo, kjer bi se poleg naju podpisal tudi lastnik, bi to bilo dovolj?

(Maja)


ODGOVOR:

Vaša vprašanja sicer terjajo obsežnejšo preučitev osebne situacije (zlasti, ker so rešitve vezane na osebna razmerja in odnose), saj bi le tako lahko prišli do pravega odgovora, kljub temu pa lahko strnem naslednje - zaradi obstoja domneve, da je premoženje pridobljeno med trajanjem zakonske zveze ali izvenzakonske skupnosti, skupno premoženje zakoncev (ne glede na to ali je pisano zgolj na enega zakonca) in domneve, da zakonca prispevata k premoženju po enakih deležih, sklepanje notarsko overjene pogodbe posebej ni potrebno.
Vpisovanje investicij v knjigo ni pravno varna rešitev, saj lahko pride do izpodbijanja vpisov ali zanikanja podpisov v knjigi. Oče prav tako lahko nepremičnino proda ali obremeni. V primeru, da boste situacijo reševali tako, da bo nepremičnina ostala pisana na očeta, je varnejši vpis hipoteke v višini vrednosti nepremičnine (s partnerjem se pri nepremičnini vpišeta kot upnika). Druga rešitev je še sklenitev predpogodbe, s katero se dogovorita za "obročen odkup" nepremičnine od očeta (nepremičnina tako do konca "odkupa" ostane pisana na očeta, v zemljiško knjigo pa se vpiše dodatno še prepoved obremenitve in odtujitve).
Predlagam, da me pokličete  na številko 02/6211-660 in se lahko dogovorimo za brezplačen razgovor, kjer bomo  poiskali najboljšo rešitev za Vašo situacijo.

 

Nataša Berghaus, univ. dipl. prav.
ePravnik d.o.o.

 

15.11.2016 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog