Vprašanja - Pravni nasveti
Število ustreznih rezultatov: 6343
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
Kako izplačati sorodnika (Kam)
Pred časom smo dedovali določeno število parcel. Smo lastniki 11/12.1/12 je podedoval drugi svojec, ki je bil že prej v sporu s pokojnim. Sedaj pa me zanima kakšni so postopki in zakoni, če mi želimo izplačat oziroma da gospod dobi parceli, ki je vredna toliko kot njegova 1/12 od parcel. Ali nekdo, ki je 1/12 ski lastnik lahko doliča kaj bi imel ozirma zavrne kar mu ti ponudiš?... (SLONEP)
Prodaja sadovnjaka (sadovnjak)
Znašli smo se v mučni situacii. Moja mama,ki je lastnica kmetiskega zemlišča, se je odločila za prodajo polovice zemljišča na katerem je sadovnjak, katerega je zasadil moj oče.Zaradi sovraštva, ki ga goji do očeta, ne upošteva naših želja in prošenj, da ne prodaja. Pravi,da nas nima kaj brigati, ker je to njeno, saj je ona to podedovala po svojem bratu. Kupca je že dobila. Zanima me, če imam kot njena hčerka predkupno pravico, čeprav ona nam noče prodati?... (SLONEP)
Zamenjava parcel (Uroš)
Zanima me kakšen je postopek za zamenjavo kvadraturno enakih parcel s sosedom?... (SLONEP)
Delitev hiše (harley)
Sem v precej kočljivi situaciji in ne vem kaj in kako, zato se obračam na vas. Mati je pred 4 leti sestri podarila hišo, zgolj iz naslova, ker ni mogla več odplačevati kredita. V darilni pogodbi je navedeno samo njeno ime. V tej hiši živimo jaz, moja sestra in njen mož. Jaz živim tukaj že od malih nog. prav tako sestra, razen to, da je vmes živela z možem tudi drugje. Skušaj živimo že nekje 6-7 let. Odkar mati več ne živi tukaj, vsi trije plačujemo kredit, vsak svojo tretjino. prav tako stroške. Vmes sem bila odsotna pol leta, med tem časom sta svak in moja sestra v hišo naselila svkovega brata, jaz sem bila obveščena samo o njegovem začasnem bivanju, dokler si ne najde drugo stanovanje. s tem sem se strinjala. zdaj pa on tukaj živi že pol leta, sem je pripeljal tudi svojo punco. Spremenili so mu tudi naslov, torej naš/moj v stalni naslov. brez mojega privoljenja. Sestra in svak sta odsotna v tujini in tako bo še nekaj časa. Moje vprašanje je, če mati prekliče darilno pogodbo, se hiša prepiše name in potem jaz plačujem kredit, kako se znebim vseh stanovalcev v hiši in kaj lahko storim že zdaj, ko hiša še ni prepisana name, kljub temu, da jaz plačujem tudi delež kredita. ... (SLONEP)
Zakonita predkupna pravica-ustavitev prodaje (miha)
V bazi je veliko povedanega o zakonski predkupni pravici na nepremičnini (večstanovanjski objekt), ki je v solastništvu. Nikjer pa nisem zasledil, ali lahko prodajalec deleža nepremičnine postopek prodaje ustavi, če svoj delež želi prodati tretji osebi, ki nima predkupne pravice, pa neka oseba, ki je solastnik, z izjavo poda namero o nakupu. Ker v tem primeru bi potem raje uredili etažno lastnino, ali pa zadevo rešili z darilno pogodbo.   ... (SLONEP)
Oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (Milan)
Ali obstaja možnost oprostitve plačevanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča? Kdo je upravičen do oprostitve? Kakšen je postopek in kje dobim obrazec oz. vlogo za oprostitev?... (SLONEP)
Lastništvo očeta, investicija (Maja)
Na kratko: parcela za zidavo in gradbeno dovoljenje je napisano na očeta partnerja (midva s partnerjem sva pridobivala in financirala GD). Sedaj bova pričela graditi. Zanima me: 1. ali je bolje, da partner vzame sam stan. kredit in overiva dokument, kjer bom tudi sama zavezana k plačevanju polovice kredita, ali je bolje, da ga vzameva skupaj (potem nisva več kreditisposobna)? 2. če ostane hiša napisana na očeta (manjši stroški vrtca ipd.) kakšne možnosti dokazovanja in uspeha imam, da ne ostanem brez vsega? Notarka je predlagala vpisovanje investicij v knjigo, kjer bi se poleg naju podpisal tudi lastnik, bi to bilo dovolj? ... (SLONEP)
Izročilna pogodba kljub pogodbi o preživljanju (Anzi)
Imam vprašanje glede izročilne pogodbe za parcelo na katero je že vezana pogodba o dosmrtnem preživljanju. Lastnik parcele je stari oče, ki ima z mojo mamo podpisano pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Ker bi na parceli gradil, bi mi stari oče, parcelu podaril preko izročilne pogodbe. Ali je to izvedljivo in pod kakšnimi pogoji, glede na to da je parcela vključena v pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Če je izvedljivo, ali je potem potrebno spremeniti pogodbo o dosmrtnem preživljanju iz katere bi se izločila omenjena parcela? Če da, ali je ponovno potrebno strinjanje ostalih treh maminih sester? Ali ima parcelacija vpliv na pogodbo o dosmrtnem preživljanju?... (SLONEP)
Delitev stroškov sanacije strehe - terase (Solatko)
Na Hrvaškem imam nepremičnino ( stanovanje ).To meji na vertikalno ploščo, ki predstavlja streho za spodnji lokal. To ploščo sem delno nadkril z nadstrešnico in položil keramično oblogo. Zadevo sem uspešno in uradno legaliziral, ne morem pa teraso vpisati v ZK, kar pomeni da nisem lastnik le te. Po desetih letih pa se je pojavilo zamakanje v spodnji lokal (ob neurjih). Zanima me, kako je z delitvijo stroškov sanacije strehe - terase, glede da nisem lastnik terase temveč samo uporabnik.   ... (SLONEP)
Sprememba namembnosti (Tina)
Zanima me kakšen je postopek pri spremembi namembnosti iz poslovnega prostora v bivalni. Poslovni lokal je del stanovanjske hiše in ker že več let nismo lokala nikomur oddali, bi ga sedaj radi spremenili v bivalni del. Spremenili bi samo namembnost in prostor opremili v igralnico za otroka in manjši domači kabinet. Nobene spremembe ne bi bilo na zunanjosti in nobene dogradnje ali kaj podobnega. Prosili bi za nasvet kako to opraviti, kakšen je proces, kaj potrebujemo, itd. ... (SLONEP)
Upravnik kot večinski lastnik (Janez)
Sem lastnik stanovanja v stanovanjskem bloku, kjer je 26 stavovanj. Večinski lastnik stavbe je hkrati tudi upravnik, kar pomeni, da lahko o določenih stvareh odloča sam brez soglasja drugih lastnikov stavbe. Ali je to v skladu z zakonom? ... (SLONEP)
Vrtna uta (NN)
Pred 11 leti smo postavili manjšo kupljeno vrtno uto na vrtu, ki pa je oddaljena od sosedove meje 1 meter. Sosed sedaj zahteva, da jo moramo umakniti, ker da mora biti oddaljena meter in pol. Zanima me, če se v 11 letih ni pritožil ali ima pravico sedaj oziroma koliko let je doba, ko zadeva zastara, če sosed ne odreagira na postavitev objekta.   ... (SLONEP)
Pogodba - izbris točke (Branko)
Sem lastnik nepremičnine, ki sem jo prejel od staršev. Najel sem stanovanjski kredit in sem to nepremičnino dal na hipoteko, za kar je banka zahtevala izbris točke pogodbi, kjer je bilo zapisano, da lahko starši bivajo v tej nepremičnini do smrti. Starši sedaj zahtevajo, da se to točko ponovno vpiše v pogodbo. Zanima me, ali je sploh možno glede na to, da je banka zahtevala izbris le-tega pri najemu kredita? Če je možno, ali je smiselno, saj je v primeru nepračevanja obrokov logično, da pride do rubeža nepremičnine? ... (SLONEP)
Vpliv soproga na najemno pravico (S.L.)
Po pokojni mami naj bi nasledila stanovanjsko pravico neprofitnega stanovanja v katerem živim skupaj s hčerjo. Vendar pa ima moj mož, s katerim ne živiva skupaj, in, ki ni državljan Slovenije, v tujini svoje stanovanje. Kako lahko to vpliva na prenos pravic? ... (SLONEP)
Fasada in atrij (SAM)
Moja mama stanuje v bloku, kjer bodo delali fasado. Ima cca. 4 kvadratne metre atrija, ki si ga je sama, na svoje stroške uredila. Je zidan z dveh strani in z roletami, pleksi streho in na sprednji strani delno odprt. Z balkonskimi vrati in okni je ločen od stanovanja- kot balkon. Letos pa nameravajo delati fasado in so ji izvajalci in upravnik rekli, da mora na svoje stroške ves atrij podreti, zidano, streho...da bodo postavili oder in lahko delali. V prvotno stanje bi ga morala zopet na svoje stroške postaviti sama. Meni se to zdi nesprejemljivo in bi prosila za vašo pomoč. Atrij je v etažni lastnini vpisan pod njeno lastnino in mislim, da ji ni potrebno atrija porušiti. Prebrala sem, da ji ni potrebno rušiti strehe, da bi delavci lahko postavili oder, saj lahko delajo z žerjavom. Da ji ni potrebno dovoliti vstop delavcem, razen, če ji ponudijo odškodnino za uporabo atrija in seveda plačajo tudi rušenje atrija in postavitev v prvotno stanje. Kar pa nima smisla in bi bil žerjav cenejši. Ne gre se za nagajanje ali onemogočanje izvedbe, le ureditev atrija je bila zelo draga in v primeru rušenja bi nastali zanjo nesprejemljivi stroški. Strašijo jo, da bodo drugače nastali problematični pasovi, kar pa ne verjamem, saj bo le na dveh mestih 5x20 cm za 5cm manj izolacije, s tem, da zdaj nimajo problemov z vlago. Prosim za vaše mnenje. In še eno vprašanje: ali se atrji šteje v kvadraturo stanovanja pri fasadi? Če se, je korekcijski faktor 0,25? Njej ga ne upoštevajo. Moje mnenje je, da kvadrature njenega atrija ne bi smeli šteti k fasadi, ker ga ne bodo izolirali. Ima namreč samo 50 cm visoko zidano ograjo, višje pa rolete in pleksi steklo ter nadstrešek iz pleksi stekla. Nima stranskih sten in stropa kot drugi na balkonih, ki pa bodo izolirani.   ... (SLONEP)
Soglasje lastnikov za odkup občinske zemlje (fejruz)
Sem lastnik etažnega stanovanja v večstanovanjski hiši s 24 lastniki. Zanima me sledeče. Ali je za sprožitev postopka oziroma odkup zemlje okoli večstanovanjske hiše od občine, katera je lastnik zemlje okoli hiše, potrebno stoodstotno soglasje vseh lastnikov stanovanj in če morajo vsi ob predlogu za odkup, ki bi ga posredovali občini, imeti lastništvo vpisano v zemljiško knjigo in kupoprodajno pogodbo ter vse to predložiti občini, če bi se strinjala s prodajo? Zemljo bi odkupili ali zamenjali za izgradnjo parkirnih mest. ... (SLONEP)
Odkup služnostne poti od staršev (Natalija)
Imam služnost poti dostopa do parcele. Ker bi rada to služnost spremenila v lastništvo me zanima kaj je bolj smiselno. Ali odkup poti od staršev ali počakati na dedovanje in potem postati lastnik ( kot predlagata starša) vendar to ni nikjer zapisano in si ne želim kakršnih koli zapletov. Zanima me kakšen je davek v primeru odkupa ? ... (SLONEP)
Etažno razdeljena enodružinska hiša (NN)
Mene zanima informacija glede etažne delitve enodružinske hiše. Z družino smo na našem zemljišču ozidali novogradnjo za katero je bilo izdano gradbeno dovoljenje za enodružinsko hišo. Sam objekt je ozidan točno tako kot je narisana arhitektura, noben prostor ni ozidan ter nobena stena ni zamaknjena ali spremenjena (skladno z gradbenim dovoljenjem), vendar smo z družino objekt etažno delili (zaradi vpisa lastništva) ter ga uporabljamo ločeno kot 3 stanovanja. Zanima me ali smo v prekršku zaradi takšnega nacina uporabe objekta ter kakšne so lahko posledice v primeru kakšnih inšpekcij? (gradbeno dovoljenje pa ni mogoče spremeniti v večstanovanjski objekt zaradi pupa, dovoljena je samo enodružinska hiša). ... (SLONEP)
Soglasje lastnika sosednje parcele (tina)
Od očeta sem z darilno pogodbo dobila zazidljivo parcelo. Lastnica sosednje parcele je očetova babica, ki je umrla pred 30 leti in po kateri ni bila izvedena zapuščinska obravnava. Hišo bi želela zgraditi tako, da bi vogal hiše stal na meji med obema parcelama. Zato bi morala dobiti, če prav razumem, soglasje soseda (kar pa je nemogoče ker je pokojna). Oče bi lahko kot dedič sprožil dedovanje naknadno najdenega premoženja, ampak mene zanima, če je mogoče stvar urediti kako drugače, da nebi rabila čakat na postopek dedovanja? Ali v tem primeru ni mogoče graditi na meji, ker ni soseda, ki bi ti dal dovoljenje?   ... (SLONEP)
Ara (božo)
Kupil sem stanovanje in dal zanj aro. Določili smo datum končnega plačila. Banka pa je zamudila in povedala, da bo čez 10 dni izplačala vse do konca. Zdaj ne vem kakšen je postopek z aro, če se prodajalec odloči razveljaviti pogodbo in ne bo počakal še par dni.... (SLONEP)
Davek na dedovanje (Majda)
S sestro sva dedinji po pokojni mami. Ker se je sestra odpovedala svojemu deležu, sem edina dedinja jaz. Zanime me, če moram plačati davek na podedovano nepremičnino. ... (SLONEP)
Postavitev enostavnega objekta (Tone)
Pred 25 leti je bil na zemljišču že postavljen enostaven objekt  čebelnjak, ki je tudi vrisan v katastru. Zaradi nevzdrževanja se je podrl. Pred leti sem sosedu prodal del zemljišča ki je tik ob nekoč stalem objektu.  Želim ponovno postaviti čebelnjak na istem mestu kot je že bil, vendar je sedaj oddaljen manj kot meter od meje. Ali potrebujem za postavitev tudi soglasje soseda. Kakšno dokumentacijo potrebujem za postavitev. ... (SLONEP)
Odkup zemljišča od občine (Uroš)
Občina mi je ponudila v odkup del zemljišča, ki je v družinski uporabi že več generacij, saj smo bili do nedavnega prepričani, da je to zemljišče v naši lasti. Zemljišče je delno pozidano stavbno zemljišče - 54 m2 velik travnik med cesto in vhodom v hišo. Občina mi je ponudila ceno za m2, ki jo je za celotno občino s podobnim tipom zemljišča določil sodni cenilec, s katero pa se ne strinjam. Zato smo dali izdelati oceno nepremičninski agenciji, ki je ugotovila, da je tržna vrednost m2 cca 50% nižja. Občina seveda te cenitve ni upoštevala in je naročila ponovno cenitev te parcele. Moje vprašanje je: Ali lahko občina stroške ponovne cenitve naprti meni,  čeprav bo znesek cenitve nesorazmeren s ceno parcele (cca. 30% vrednosti parcele?). Bojim se namreč, da bodo bremenili mene, in bo na koncu kljub morebitni nižji ceni za m2 končni strošek višji zaradi stroška cenitve. Kakšne so moje možnosti? ... (SLONEP)
Atrij in rezervni sklad (Andrej)
Ali se lahko atrij prišteje k izračunu površine za rezervni sklad, glede na to, da ima svojo parcelno številko?... (SLONEP)
Terasa gostinskega lokala na funkcionalnem zemljišču stanovanjskega bloka (Andrej L.)
V pritličnih prostorih našega stanovanjskega bloka se nahaja majhen bife. Ko smo kupovali (draga!) stanovanja, je bilo za ta poslovni prostor rečeno, da bo v njem lekarna. Lekarne ni bilo nikoli, lokal je bil dolgo prazen, nato pa je nastal "kafič". Ker je prostor izrazito majhen (in vsekakor premajhen za kvaliteten lokal), je v njem prostora za največ kakšne 3 mize. Logično so se vsi najemniki do sedaj (zamenjala se jih je cela vrsta) želeli "širiti" na dvorišče bloka oz. skupno funkcionalno zemljišče bloka pred lokalom. Nekako jim je bilo to uspešno onemogočeno. Zadnji najemnik pa je mize preprosto postavil na to zemljišče in pika. Ker mu je upravnik in NO težil, da jih mora umakniti, naj bi po več letih "terase na črno" nazadnje le pridobil več kot 50 % soglasij lastnikov v bloku (skupaj cca. 100 enot), da lahko mize postavi tudi pred lokal in si tako naredi "teraso". Neposredno nad to "teraso" pa je cca. 10 stanovanj, ki imajo tudi balkone na strani sporne terase. Ostalih 90 stanovanj seveda za ta lokal in vse tegobe z njim t.r. sploh ne ve, ker so obrnjena na druge strani. Zaradi hrupa gostov na terasi lokala je mirno sedenje na balkonih nad teraso nemogoče. Nadalje se hrup živahne terase (in prihajajočih ter odhajajočih gostov, kadilcev pred lokalom itd.) v teh 10 stanovanj moteče sliši tudi, če so odprta ali priprta okna. Ȍe "prav" piha, smo poleg hrupa v stanovanja deležni tudi motečega smradu po cigaretnem dimu. Kvaliteta življenja v teh stanovanjih je zaradi vsega tega drastično znižana, seveda pa ni nobenega pisnega dokaza o tem, da je investitor pri prodaji stanovanj nakladal o lekarni in podobno. Roko na srce, seveda je bilo življenje krasno, dokler je bil sporni lokal prazen oz. ni imel najemnika. Ȍe bi bila v lokalu res lekarna (ali fizioterapija ali optika itd., kar so že nakladali ob prodaji), prav tako ne bilo nobenega problema. Živahni gostje ob polnih mizah pijač, vinske debate, občasno petje, vriskanje, kričanje, ogledi raznih tekem na terasi in bučno navijanje, vmes kdaj celo kakšna "frajtonarca" itd. itd.; vse to pa je čisto nekaj drugega. Moje vprašanje je, kaj (če sploh kaj?!) lahko stori 10 stanovalcev, ki jih hrup lokala ZELO moti (in to ne le zvečer, temveč tudi preko dneva), če je več kot polovica ostalih 90 v bloku dejansko dala soglasje za mize pred motečim lokalom? Da dobimo nazaj svoj mir, za katerega smo pošteno plačali visoko ceno ob nakupu stanovanj. Ȍe seveda lahko sploh kaj storimo razen, da se preselimo in (morda) "več sreče prihodnjič"...... (SLONEP)
Izračun površine za določitev prispevka v rezervni sklad (Andrej)
V stanovanjskem naselju so 4 bloki z atrijskimi stanovanji. Atriji imajo svojo parcelno številko. Upravnik je pri izračunu za prispevek v rezevni sklad prištel tudi kvadraturo atrijev in sicer brez korekcijskih faktorjev. Zanima me ali je to pravno dopustno. Pogodba o medsebojnih razmerjih ni podpisana.... (SLONEP)
Reklamni pano (Ted)
Pozdravljeni! Inšpektor mi je naložil odstranitev reklamnega panoja dim.10x5m (d,v), ker je z jeklenicami in sidri povezan s tlemi se to šteje kot manj zahteven objekt. Sidra so samo zapičena v zemljo. Reklamni pano je montažen. Zanima me, kako se to tolmači povezanost s tlemi... na Ministrstvu za okolje in prostor vsak drugače tolmači. Zanima me, če dam k reklamnemu panoju samo upore z obeh strani in so samo prislonjene na tla ali se še vedno šteje, da je objekt povezan z zemljo, čeprav le stoji na zemljišču. ... (SLONEP)
Uporaba dobrin na javnem dobrem (PP)
Zanima me kdo je upravičen do izrabe javnih dobrin na zemljišču, ki je javno dobro. S sosedom imava gozd in med najinima parcelama poteka javno dobro, ki je bila nekoč cesta. Sedaj ta cesta poteka po mojem zemljišču in jaz imam postavljene mejnike na tej parceli. Soseda mejnikov nima in tako si lasti cca. 4 m zemljišča v lasti občine. Praktično ne ve do kam je njegova parcela in vse skozi trdi, da do mojih mejnikov. Zanima me kdo je upravičen do izrabe gozda, če sploh kdo. Kakšni so v tem primeru postopki ob zlorabi oz. neupravičeni prilastitvi občinskih dobrin.... (SLONEP)
Sosed je priključen na naš vodomer (Darja)
Spoštovani, na Hrvaškem smo kupili pred leti stanovanje. Lansko leto smo ugotovili, da zgornji sosed uporablja našo vodo. Opozorili smo ga, rekel je, da bo uredil in plačal tudi tri položnice. Do zdaj ni uredil še nič. Zanima me, kako se lahko zadeva reši. Na vodovodnem podjetju so nam odgovorili, da jim vode ne smemo zapreti. Kakšne postopke naj uporabim, da si naredi svoj števec oz. razmejitev, ki se nam zdi najbolj realne opcija.... (SLONEP)
Kako preprečiti sorodniku, da bi spodbijal odločitev matere? (Jaka)
Mati je lastnik stanovanja v bloku in sedaj bi rada to stanovanje prepisala name, kar je hvale vredno, sam pa se bojim, kaj naj storim, da mi sestra nebi tega spodbijala, oziroma hotela svoj delež, ki pa ji ga mati ne misli dati.... (SLONEP)
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog