Vodič

Osvetljenost

Vsi arhitekti se držijo pravila, da dnevna soba in jedilni kot spadata na mesto, na katero pada kar največ svetlobe. Jutranje sonce v spalnici zagotovi pozitivno energijo za začetek dneva, na terasi, ki gleda proti zahodu, pa lahko prijetno izzveni dan.
 

Poskrbite za pravilno osvetlitev

Čeprav je jasno, da dnevna soba in jedilni kot spadata na južno stran in da mora spalnica gledati na vzhodno stran, za balkon pa je bolje, da je na severni kot južni ali zahodni strani, pogosto med stenami lastnega doma ne premorete takšne idealne razdelitve prostorov. Vseeno pa si lahko pri ustreznem in prijetnem opremljanju temnega ali pa zelo svetlega bivališča pomagate s koristnimi prijemi.
 
  • Temen hodnik brez oken, ki vodi v bivalni prostor, pogosto naredi prvi vtis o hiši ali stanovanju. Takšen hodnik morate osvoboditi vtisa, ki ga na obiskovalca naredijo temačni zidovi, tako da ga na primer enakomerno osvetlite s stropnimi žarometi, ki jih razporedite po vsej površini. Če naravna sončna svetloba prodira le v del prostora, ki leži v bližini okna, lahko svetlobo prestrežete z ogledalom in jo uklonite v zaželeno smer. Po pravilu, ki pravi, da je vpadni kot enak odbojnemu, lahko svetloba doseže tudi temne kotičke in območja prostora.
  • Svetle ali dobro osvetljene stene že od daleč naredijo vtis, ker se zdi, da odbijajo sončno svetlobo. Takšna stena na videz poveča prostor in ga naredi prijaznejšega.
  • Temne stene absorbirajo svetlobo in delujejo, kot da so opazovalcu bližje kot v resnici - to je trik, ki ga lahko izkoristite v prostoru, ki je zelo raztegnjen v dolžino.
  • Televizor namestite tako, da se nanj ne odbija svetloba.
  • Če okenske police in terase z lesom in barvami opremite tako, kot da so nadaljevanje notranje ureditve, spretno razširite prostor, ker naravna svetloba tako zunaj kot znotraj poskrbi za enake barve.
 

Zaščita pred soncem in bleščanjem

Svetli in s sončno svetlobo obsijani prostori so sicer po navadi prijetni, ob vročem poletju pa je lahko močna sončna svetloba tudi moteča. 
 
  • Zaščita pred soncem spada na zunanjo stran oken - tam lahko roleta ali žaluzija učinkovito odbija sončne žarke.
  • Nastavljive lamele uklanjajo svetlobo navzgor ali navzdol in uravnavajo osvetlitev prostora.
  • Pomembna je tudi zaščita pred bleščanjem, ki preprečuje neposredno osvetlitev s sončnimi žarki. To zaščito namestite na notranjo stran oken, mora pa biti takšna, da jo zlahka nastavljate.
  • Panelne zavese preprečijo neposredne žarke in vseeno prepustijo dovolj svetlobe. Tako so vsa mesta v dnevni sobi zaščitena pred bleščanjem.

V delovnem prostoru kontrast med računalniškim zaslonom in okolico ne sme biti premočen, ker to utruja oči.

 

Več: http://www.emka.si/stare-modrosti/PR/1241829,13344

Vir: Stare modrosti, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog