Osvetlitev dnevne sobe

Tipična dnevna soba je prostor, ki ima mnogo funkcij. Namenjena je sproščanju, gledanju televizije, branju, ročnim delom in drugim opravilom.

Pri osvetlitvi moramo upoštevati, namen in čas, ki ga preživimo v tem prostoru, vrsto opreme, razporeditev in barvo opreme, odbojnost sten, tal in stropa. Ni nujno, da je splošna osvetlitev enotna. Prilagodimo jo glede na dogajanje in namembnost posameznih delov dnevne sobe.

Če se odločimo za splošno stropno osvetljavo, mora biti ta kombinirana posredno-neposredno razpršena, da se svetloba odbija od površine stropa in od sten. Najboljšo splošno osvetlitev dnevne sobe dosežemo z mehko in razpršeno svetlobo, ki prihaja horizontalno iz več smeri.

V kotičku za branje je primerna tradicionalna prenosna namizna svetilka. Da so strani knjige enako osvetljene in se ne ustvarjajo sence, mora svetloba prihajati od strani in od zadaj. Umetniška dela ali kipce, poudarimo s stenskimi svetilkami ali reflektorji na stropu, usmerjenimi direktno na posamezne objekte. Taka osvetlitev da prostoru nenavadno dinamiko. Za poudarjanje dekorativnih predmetov in slik lahko uporabimo tudi stoječe svetilke, ki pa so uporaben vir svetlobe tudi za branje in opravljanje različnih ročnih del.  

Za gledanje televizije je primerna šibka razpršena svetloba nad ali v okolici televizorja, nikakor pa se ne priporoča osvetlitev v območju pred televizorjem.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog