Izbira svetil

Prijetno in udobno počutje v domačem okolju pogojuje tudi primerna izbira razsvetljave. Pri izbiri tipa svetil in načina osvetlitve je treba upoštevati uporabnost oz. namembnost določenega prostora. Slaba osvetlitev je lahko tudi vzrok za padce in udarce, zato namestimo zadostno število svetil, ki pa naj bodo energetsko učinkovita, izbira svetil naj bo idejno in oblikovno zanimiva.

Bivalne površine običajno opremljamo s svetlobo, ki jo človeško oko zazna kot odsev, torej indirektno svetlobo. Pri opremljanju stanovanja moramo biti pozorni na dejstvo, da gladke površine in svetlejše stene ter oprema veliko bolj odsevajo svetlobo kot strukturirane površine, temnejše stene ali oprema.

Izbira toplih sevalnikov kot so klasične in halogenske žarnice, katerih topel rumenkast odtenek posreduje občutek ugodja, ali izbira hladnih sevalnikov (energetsko varčne žarnice, fluorescenčne žarnice), ki svetijo v močni beli barvi, pa je odvisna od namembnosti prostora. Osnovna, najbolj splošna osvetlitev, je običajno v sredini prostora in je primerna za vse prostore. Nudi dovolj posredne, neposredne ali razpršene svetlobe in je namenjena preglednosti in orientaciji v prostoru.

Z manjšimi viri svetlobe in indirektno svetlobo dosežemo optimalno osvetlitev (stenske luči in stoječe svetilke). Stenska svetila so običajno namenjena ustvarjanju vzdušja ali poudarjanju podrobnosti v prostoru. Običajno zaokrožajo celoto z drugimi tipi svetil v prostoru in tako ustvarjajo celostno podobo.

Stoječa svetilka je neke vrste mešanec med kosom pohištva in svetilom. Je funkcionalna, obenem pa deluje v prostoru dekorativno.

Pogosto dopolnilo osvetlitvi so reflektorji. Zaradi različnih možnosti nastavitve osvetlitev lažje prilagodimo željam in potrebam. Najpogosteje jih uporabljamo za poudarjanje posameznih dekorativnih elementov v stanovanju.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog