Svetila

Svetloba je vir življenja in naša življenjska sopotnica, ki jo nujno potrebujemo za svoj obstoj. Skozi zgodovinska obdobja se je pomen umetne svetlobe, ki nadomešča naravno, sočasno spreminjal in se razvijal s kulturo bivanja človeka od človekovega pradavnega osvetljevanja z ognjem, pa vse do sodobnih vrhunskih, kakovostnih, ekonomičnih in estetskih svetil.

Stanovanje, v katerem bivamo, je naš kotiček, ki s svojo opremo in posameznimi detajli izraža našo individualnost, potrebe in želje. Svetlobna telesa so tista, ki iz stanovanja naredijo dom, pričarajo pravo vzdušje in toplino ter vplivajo na naše razpoloženje, delovno motiviranost in varnost. Prav zato je izbor, razporeditev in intenzivnost svetil najpomembnejši dejavnik, ki zagotavlja kakovost bivanja posameznika.

Pretežni del človekove dejavnosti se odvija v zaprtih prostorih, zato je osnovni cilj umetne razsvetljave, da čim bolj nadomesti dnevno svetlobo ali pa jo z njo kombinira. Pomembna je namembnost osvetlitve v bivalnih prostorih (kuhinja, dnevna soba, kopalnica, …), primerna umestitev svetil in barva svetlobe.

Oblikovanje svetlobe je zahteven proces, ki zahteva veliko znanja in občutek za potrebe prostora, ki ga opremljamo. Če se odločamo za novogradnjo in šele načrtujemo osvetlitev, je skoraj nujno poznati bodočo razporeditev opreme prostora. Svetila morajo biti funkcionalno razporejena, upoštevati pa moramo tudi estetski videz in njihovo umeščenost v prostor. Diskretna osvetljava nam pričara pravo vzdušje in naredi okolje prijetnejše in varnejše tudi na zunanjih površinah kot so balkoni, terase, vrtovi in bazeni.

Vsi prostori morajo biti osvetljeni glede na svojo namembnost. Vsesplošno velja pravilo, da potrebujemo pri večini prostorov nek sistem centralne osvetlitve, ki ga predstavlja centralna luč in sistem stranskih stropnih ali drugih luči ter dodatna svetila. Torej gre za kombinacijo luči, kaj pa je bolj poudarjeno pa je odvisno od naših želja in potreb.

Če potrebujemo v istem prostoru stropno in visečo ali stensko in namizno luč bodimo pozorni na to, da izberemo svetila sorodne oblike. Nič ne bo narobe, če izberemo eno svetilo malo drugačne, bolj izstopajoče oblike. Več različnih, oblikovno izrazito vpadljivih luči pa deluje neusklajeno in kičasto.

Ker vrsta svetlobe vpliva na naše počutje in razpoloženje, je pomembna pravilna izbira barve svetlobe za posamezne priložnosti v posameznih prostorih.

Za sprostitev in romantično vzdušje izberemo »toplo svetlobo« v rumeno oranžnih tonih, »hladna svetloba« v belo modrikastih tonih pa vzbuja občutek radosti in veselja ter motivira delovno storilnost.

Vloga svetlobe, ki je odvisna od vrste svetila in barve svetlobe, ponuja veliko možnosti prilagoditve prostora vašemu počutju, možnost poudarka dekorativnih in zakritja neestetskih elementov v prostoru.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog