Vodič

Izbor svetil za dom

Smernice na področju svetil in oblikovanja razsvetljave niso nekaj samostojnega, temveč vedno odsevajo splošne trende v oblikovanju interierja. Tako so z novim razmišljanjem o domu ter njegovi funkcionalnosti luči postale modni dodatek hiše ali stanovanja.

Svetila so zagotovo element, s katerim lahko dom zasije v popolnoma drugi kvaliteti. Z njimi lahko pričarate posebno vzdušje, se poigravate z različnimi stili ter razbijete monotonijo sicer dolgočasnega pohištva. Ne glede na to, ali opremljate novogradnjo ali pa želite le nekoliko popestriti že opremljen prostor, so svetila ključnega pomena za končni videz.

Trendi v oblikovanju doma

V zadnjem desetletju so za »moderna« veljala svetila enostavnih linij in neizrazitih barv. Tako kot je pri pohištvu veljala težnja k oglatim, nenaravnim ter neergonomičnim oblikam, tako je bilo tudi pri takšnih in drugačnih svetilkah. S tem so bivanjski prostori dobili »prečiščen«, strogo urejen ter hladen videz, izgubila pa se je ravno tista toplina, ki jo potrebujemo za prijetno bivanje ter občutek domačnosti.

Takšne niso bile le oblike, temveč tudi materiali in barve: na področju pohištva je bil skoraj izrinjen les naravnega videza, nadomestili pa so ga hladno steklo, kovine v srebrnih barvah ter umetni materiali, med barvami pa se je kot trend uveljavila bela. Trendovska svetila so takšen stil pomagala graditi: na videz so naenkrat postala popolnoma enostavna, brez vsakršnega okrasja – za stojalo je bila dovolj le ukrivljena metalna palica, na njej pa je bil preprost svetilni del iz mlečnega stekla ali umetnega materiala.

Trendi so se po zaslugi oživljanja sedemdesetih in osemdesetih let obrnili. Ljudje se ponovno navdušujemo nad barvami in vzorci, nad naravnimi materiali in mehkimi oblikami, ki so prilagojene našim potrebam po toploti in mehkobi. Spet se »nosijo« mehke preproge, stene v barvah, klasično pohištvo se vrača po zaslugi afriškega in drugega eksotičnega lesa, oblikovano je po meri človeškega telesa, svetila pa so pisana in zanimiva. In najbolje pri vsem je, da s kakovostno izbiro mehkih, barvnih ter toplih elementov, dom še vedno izgleda opremljen izredno sodobno ter prav nič kičasto.

V koraku s časom

Svetila morajo danes zadostovati dvema pogojema. Prvi je povsem funkcionalen in se nanaša na primerno svetilnost, drugi pa zahteva, da so estetsko privlačna. Da bi zadostili estetiki, so se med oblikovalci uveljavila naslednja načela:

  • svetila se morajo ujemati z dekoracijo sobe in pohištva v njej;
  • primerno je, da se svetila v celotni hiši oziroma stanovanju ujemajo med sabo, ne pa, da so popolnoma različnih stilov, kvalitet in materialov;
  • za večji estetski učinek naj se notranja svetila ujemajo z zunanjimi.
Merilom lepote pa so seveda podlegli tudi tisti deli svetil, ki so imeli še nekaj let nazaj popolnoma funkcionalno nalogo, na primer stojala ali elementi, s pomočjo katerih lestenci visijo s stropa. Tako so postala stojala v večji meri prikrita – ali so obdelana tako, da jih ni moč opaziti, ali pa so popolnoma izginila in je sam svetilni del postal »samostoječ«. Enako velja za nosila, s katerimi so na strop pritrjeni lestenci: okrašena so tako, da se stapljajo s svetilnim delom, s tem pa sta prikrita tako nosilni kot električni kabel.

Barvne in druge zapovedi

Kadar dom opremljate sami, brez pomoči strokovnjakov za oblikovanje, je včasih težko vedeti, kaj je skladno in kaj ne. Na srečo se lahko tu poleg oblike zanašate tudi na barve, nekoliko pa tudi na vrsto izdelave.

Na splošno velja, da so za klasično opremljena domovanja primerna svetila, ki imajo »brezbarven« ali bel svetilni del (na primer običajno steklo z brušenimi vzorci), kadar se uporabljajo barve, pa so te zelo nežne ali v temnejših odtenkih (na primer pri steklenem vitražu). Prav tako so klasično opremljenemu domu namenjena svetila, v katera je vkomponiran tudi les (na primer leseno stojalo).

Če ste se odločili za moderen ali retro stil, pa se ne boste mogli izogniti zelo intenzivnim in živahnim barvam, ki se med seboj pogosto prepletajo – če se vam zdi, da so svetila takšnih barv kot v kitajski trgovini ali kot ste jih pred leti videli v diskoteki, potem zagotovo niste zgrešili. Za tiste, ki niso toliko navdušeni nad barvami, pa se seveda ponujajo moderna svetila v črni.

In kadar ne želite niti v eno niti v drugo skrajnost? Potem je še vedno najbolje, da se odločite za svetila, ki so po obliki in materialih »mehka«, po barvah pa umirjena in neagresivna. Na primer stoječe svetilke iz gline ali ratana, s senčili iz naravnega papirja ali volni ter lanu podobnih materialov.

Sodobna tradicija

Če ste hoteli slediti smernicam notranjega oblikovanja, ste morali še nedolgo nazaj brskati po tujih revijah, kupovati »čez mejo«, ter tudi za tako vsakdanjo zadevo kot je luč odšteti celo bogastvo. Danes pa so vrhunski trendovski izdelki na voljo tudi pri nas in izdelani tudi s strani domačih proizvajalcev.

Dobro je tudi to, da vam zavoljo sodobnosti ni potrebno posegati po zapletenih tehnologijah, temveč so ponovno dovolj klasične osnove. Ravno tradicija je namreč tista, ki služi kot podlaga modernosti – in s tem se vračamo k vnovični uveljavitvi svetil iz stekla, tako kot so bila iz stekla že včasih. Tehnika pihanja stekla in njegovega ročnega oblikovanja se od začetkov steklarstva v času starih Rimljanov namreč nista kaj dosti spremenili – za sodoben pridih pa zadostuje že to, da smo svetlobi pridodali barve.

Več: http://marmelina.si/

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog