Osvetlitev kuhinje

Kuhinja je v mnogih družinah še vedno osrednji prostor hiše ali stanovanja. Tudi, če temu ni tako in je kuhinja namenjena samo pripravi hrane, preživimo v njej veliko časa. Zato moramo poskrbeti za dobro vzdušje v tem prostoru.

Funkcionalna osvetlitev v kuhinji naj nam bo v pomoč pri pripravi hrane. Ker moramo biti pri kuhinjskih delih natančni in pazljivi pri uporabi ostrega orodja, mora biti kuhinja opremljena z velikim številom temu prilagojenih svetil.

Splošna osvetlitev v kuhinji naj ne bo vsiljiva, omogoča pa naj vidljivost tudi v skritih kotih kuhinjskega niza. Primerna je osrednja stropna svetilka z neposredno ali posredno razpršeno svetlobo ali pa cevna sijalka nameščena na steno v bližini kuhinje. Tri delovna področja: štedilnik, pomivalno korito in pripravljalni pult, morajo biti najbolje osvetljena. Najprimernejša je neposredna svetloba visoke barvne temperature: bela dnevna svetloba. Štedilnik je običajno že dobro osvetljen s svetilko v napi. Fluorescenčne zasenčene linijske luči, ki jih vgradimo pod stenske kuhinjske omarice, ali na steno, so primerne za osvetlitev delovnega pulta in pomivalnega korita. Moderne halogenske žarnice, ne nameščamo pod viseče elemente ali v police, ker s svojo ostro usmerjeno svetlobo nad delovnim pultom povzročajo toplotno segrevanje in moteče sence.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog