Vodič

Načrtovanje osvetlitve

Na osvetlitev doma je potrebno pomisliti že pri njegovem načrtovanju, saj je potrebno razmisliti o elektro inštalacijah, ki so zanjo potrebne. Za razmislek o želeni osvetlitvi si vzemite dovolj časa in se nikakor ne zadovoljite zgolj s stropno svetilko v vsakem prostoru – takšna osvetlitev vas namreč ne bo zadovoljila.

Vsak prostor mora biti osvetljen tako, da so opravki v njem prijetnejši. Luči namreč tako ustvarjajo prijeten ambient kot skrbijo, da brez težav kuhamo, beremo, se ukvarjamo s konjički … Ker različne prostore uporabljamo za različne namene, je tem potrebno prilagoditi tudi vrsto osvetlitve oziroma kombinacijo vrst osvetlitve.

Vrste osvetlitve


Glavna osvetlitev je ambientalna. Podnevi prostore osvetljuje dnevna svetloba, ob večerih pa moramo poskrbeti za ambientalno osvetlitev, ki bo razsvetlila celoten prostor. To je neusmerjena osvetlitev, za katero najpogosteje poskrbimo s pomočjo stropnih svetilk.

V drugo vrsto spadajo svetilke, ki so namenjene poudarkom in katerih svetloba je usmerjena. Z njimi poudarimo posamezne dele prostora. Največkrat se za to uporablja stenska svetila ali vgradna stropna svetila, ki jih montiramo v nizu. Ta svetila imajo pogosto možnost uravnavanja »sijaja«, tako lahko svetijo bolj ali manj.

Svetila, namenjena posameznim opravkom, običajno osvetljujejo še bolj specifično in ozko. Pri njih je pomembno, da osvetljujejo natančno določen del prostora, z določenim namenom. Z njimi si olajšamo opravljanje posameznih opravil – tako potrebujemo luč pod visečimi omaricami nad pultom v kuhinji, da lažje pripravljamo hrano, luč v kuhinjski napi, ki sveti na štedilnik med kuhanjem, luč za branje ob naslanjaču v dnevni sobi …

Zadnja vrsta osvetlitve pa so zagotovo dekorativna svetila. Ta sicer lahko opravljajo hkrati tudi funkcijo ambientalnih svetil (na primer razkošen lestenec) oziroma svetil za poudarke (luči za osvetljevanje slik) ali za posamezne naloge (stoječa svetilka za branje), vendar želimo z njimi hkrati poskrbeti še za nekaj – za prijeten videz. Najbolje se kot dekorativna svetila izkažejo viseča svetila, tako sodobno kot rustikalno oblikovani lestenci, s katerimi lahko velike prostore tudi optično pomanjšamo.

Šele ko se odločite, kakšno vrsto svetlobe boste potrebovali v posameznem prostoru, je čas, da pričnete z izbiro in nakupom posameznih svetil. Najbolje je, da jih medsebojno uskladite, saj je za estetski videz doma potrebno tudi njihovo ujemanje v stilu in barvi.

Nasveti, ki jih velja upoštevati


Preden sploh razmišljate o svetilih, poskrbite, da bo v vsakem prostoru čim več naravne svetlobe. Ta poskrbi za veliko boljši videz kot vsako svetilo, saj so barve v naravni svetlobi drugačne kot ob svetlobi iz luči. Če boste zaradi tega poskrbeli za velika panoramska okna, strešna okna in podobno, pa seveda ne pozabite tudi na senčila, saj bo svetlobo potrebno včasih tudi zastirati (zlasti pri proti jugu in zahodu obrnjenih prostorih v poletnem času).

Svetlobo ne pozabite usmeriti tudi navzgor. Klasična stropna svetila, katerih svetloba pada navzdol, pogosto ustvarjajo neprijetne sence. Z lučmi, ki svetijo v ravno obratno smer, pa je občutek v prostoru precej prijetnejši.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog