Novice - Kuhinje

novica

Pirhi so sestavni del vsakega velikonočnega praznovanja

Objavljeno dne 21.04.2011
Velika noč je tako rekoč tukaj. Mize se bodo šibile pod dobrotami in ponovno bomo barvali pirhe. Je osrednji krščanski praznik, ko kristjani praznujejo ponovno vstajenje Jezusa.  Poleg verskih obredov Veliko noč zaznamuje tudi bogata večerja, saj se zaključi 40 dnevni post. Mize se šibijo od številnih dobrot; potice, šunka, hren. Seveda pa Velika noč ni pravi praznik brez pirhov, pisanic oz. velikonočnih jajčk.
 

Barvanje pirhov


Barvanje jajc oz. izdelava pirhov izvira iz poganskih običajev, ki jih je prevzelo krščanstvo. Jajce je poganski simbol ponovnega rojstva Zemlje v spomladanskih praznovanjih. Zgodnji kristjani so jajce prevzeli kot simbol Jezusovega ponovnega rojstva in prevzeli tudi številne navade in jim dodali nove pomene. Danes je zagotovo najbolj razširjeno barvanje jajc – pirhov, kar je navada tudi v številnih nekrščanskih družinah. Ne smemo pa pozabiti tudi na belokranjske pisanice, ki so posebnost Bele krajine, njihova izdelava pa se začne že pozimi.

Jajca barvamo na različne načine. Najpogosteje se uporabljajo živilske barve, ki jih kupimo v trgovini. Barve pripravimo v raztopini vode in kisa. V tako pripravljene barve potapljamo še vroča jajca. Takšno barvanje je enostavno in učinkovito. Pomembno je, da so barve živilske in nestrupene, saj je jajčna lupina porozna (prepušča barvo).
 
Barvanje pirhov
Pirhe najpogosteje barvamo s potapljanjem v živilske barve, ki jih kupimo v trgovini.

Lahko pa se barvanja lotimo tudi na druge načine. Priljubljeni so tudi številni naravni načini barvanja. Če jajca kuhamo skupaj s čebulnimi olupki rjave čebule, bodo obarvana rjavo. Če želimo imeti bolj pihane pirhe, jih obdamo s suhimi olupki čebule in vse skupaj zavijemo v bombažne krpe. Jajca kuhamo v vodi. Ko se ohladijo, odstranimo krpe in olupke in jajca bodo pisano rjava. Rdeče jajca obarvamo tako, da jih potopimo v 3/4 litra vode, v kateri smo kuhali dva gomolja sveže rdeče pese in ji dodali dve žlici kisa. V zeleno barvo jajca obarvamo tako, da jih namočimo v vodo, v kateri smo kuhali peteršilj. Žal pa z naravnimi barvami običajno ne moremo doseči tako močnih odtenkov kot z umetnimi.
 
Ročno pobarvani pirh
Z nekaj spretnosti lahko narišemo različne motive in vzorce. Potrebujemo nekaj domišljije ter potrpljenja in pirhi bodo veliko bolj zanimivi.

Zadnja leta so v modi pirhi, ki imajo narisane različne motive. Jajce obarvamo na enega izmed zgoraj opisanih načinov nato pa nanj z različnimi barvami, ki jih lahko dobimo v trgovinah, s čopičem ali lesenimi paličicami narišemo različne motive in vzorce. Uporabimo lahko tudi tempera barvice.
 
Zapleteni pirhi
Če smo nekoliko bolj spretni, lahko na pirhe nalepimo različne vzorce, ki jih izdelamo iz barvastega papirja.

Ko pobarvamo vsa jajca, jih lahko premažemo s koščkom slanine, da bodo dobili lesk. Namestimo jih v košarice ali na pladnje in jih okrasimo. Letos je velika noč precej pozno, zato lahko uporabimo različen material, ki ga najdemo na vrtu: cvetoče rože, vejica cvetoče češnje in drugo.
 
Velikonočni zajčki iz pirhov
 

Velikonočni pogrinjek


Pomlad bo zagotovo zaznamovala velikonočni pogrinjek. Po štiridesetdnevnem postu (pa če smo se ga držali ali ne) se prileže sveža in bogato obložena miza. Pogrinjki naj bodo bogato pripravljeni z različnim okrasjem: vaza s svežim cvetjem, pisani prtički, vejice cvetočih grmov in dreves in drugo. Ne smejo manjkati tudi različni velikonočni motivi, kot so zajčki, svečke v obliki pirhov in seveda pirhi. Družina in morebitni gosti bodo nad bogato pripravljeno mizo navdušeni.
 
Velikonočni pogrinjek
Velikonočni pogrinjek naj bo letos bogato okrašen s spomladanskim cvetjem.
 
M. P.
Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog