Kuhinjski kotiček

Veliko je vzrokov, zakaj velika kuhinja ni primerna. V majhnih stanovanjih in garsonjerah pogosto ni dovolj prostora, da bi imeli veliko ali pa vsaj zadosti veliko kuhinjo. Življenjski slog nekaterih ne dopušča, da bi se na veliko ubadali s pripravo hrane in jim kuhinja pomeni izgubo prostora. V takšnem primeru uporabimo minimalistično kuhinjo, ki je bolj kot kuhinja le majhen kotiček za pripravo hrane.

V majhnih stanovanjih in v stanovanjih, kjer živijo ljudje, ki jim je priprava hrane doma zgolj občasna potreba, je kuhinja odrinjena na rob. Drugi prostori so pomembnejši. Kuhinja dobi svoje mesto pod stopniščem, na hodniku ali v manjši sobi. Zaradi tega je treba kuhinjski kotiček opremiti zelo racionalno in le s tistim, kar dejansko potrebujemo. Pravočasno se odločimo ali želimo kuhinjo narediti vidno ali jo povsem skrijemo očem. V slednjem primeru vse kuhinjske elemente in pripomočke skrijemo v omare in za zavese.

Glavna težava pri takšnem kuhinjskem kotičku je pomanjkanje naravne svetlobe in seveda prostora. Zato mora biti vse temu prilagojeno. Blede delovne površine v enaki barvi naj odbijajo svetlobo. Za popestritev dodamo zanimive detajle. Namesto klasičnih vrat, ki zahtevajo dovolj prostora, uporabimo drsna vrata, dvokrilna vrata ali vrata v obliki harmonike. Ohranjamo čiste ravne linije in na morebitno okno namestimo notranje rolete namesto zaves. Med delovni pult in stensko omaro namestimo ogledalo, ki bo vizualno povečalo delovno površino in vnesel več svetlobe v prostor. Pri nakupu pohištva se odločamo za manjše elemente, ki nam omogočajo večjo pestrost prostora. Namesto klasične namestimo mikrovalovno pečico, ki je mnogo manjša, omogoča pa tudi več vrst kuhanja. Da povečamo delovne površine, vgradimo podaljške, ki jih lahko izvlečemo izpod pulta.

Svetloba je zelo pomembna in običajno v kuhinjskem kotičku nimamo dovolj naravne svetlobe. Svetila razmestimo tako, da je osvetljena vsa kuhinja. Vse senčne površine vizualno zmanjšujejo kuhinjo. Svetila namestimo na strop in stene, ne smemo pa pozabiti na osvetlitev delovnih površin.

V kuhinjskem kotičku vedno primanjkuje prostora. Da to pomanjkanje vsaj delno ublažimo, namestimo po meri izdelane omare, ki segajo povsem do stropa. V zgornje, težje dostopne predele, namestimo tiste stvari, ki jih potrebujemo redkeje. V starejših hišah, ki imajo visoke strope, obesimo na strop viseče omarice pod katerimi se lahko nemoteno gibljemo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog