Družinska jedilnica

Obedovanje družine predstavlja čas sproščenosti, zabave, veselja in uživanja hrane v krogu ožje družine. Temu primeren mora biti tudi prostor. Formalne ali klasične jedilnice niso primerne, ker se v njih ne moremo povsem sprostiti, poleg tega pa ne želimo preživljati čas z družino v »težkem« okolju. Kosila so pogosto edini čas v dnevu, ko se vsa družina zbere na enem mestu. Temu primerno mora biti vzdušje sproščeno in prijetno. To moramo imeti v glavi ves čas, ko izbiramo opremo prostora.

Pomembna je tudi praktičnost pohištva in druge opreme. Računati moramo na morebitno polivanje in stresanje hrane, kar zna biti zelo pogosto pri majhnih otrocih. Za tla izberemo materiale, ki omogočajo enostavno čiščenje. Primerne so keramične ploščice, še boljša izbira pa je linolej. Lesena tla (parket, ladijski pod) namestimo le, če jih primerno zaščitimo s premazi, ki omogočajo enostavno čiščenje. Za mehko hojo namestimo preprogo, ki jo je mogoče enostavno čistiti in madeži ne ostanejo vidni.

Miza naj bo iz materiala, ki ga je enostavno čistiti. Laminat je primeren, pa tudi z lesom, ki je ustrezno zaščiten, ne bo težav. Pri ostalih materialih si lahko pomagamo s plastičnim prtom, ki ne prepušča vode. Če imamo majhne otroke, moramo ustrezno zaščititi tudi stene. Majhni otroci so zelo živahni in hitro se bo zgodilo, da bo hrana letela po zraku. Če pristane na steni, ki ni premazana z barvo, ki omogoča čiščenje, nam ne bo preostalo drugega kot ponovno barvanje.

Družinska jedilnica pogosto ni namenjena le obedovanju, temveč tudi mnogim drugim dejavnostim. Na to moramo paziti pri izbiri pohištva in pri osvetlitvi z dnevno svetlobo. Naš cilj mora biti prostor, ki bo svetel, zračen, udoben in ne preveč uraden. Ker se miza uporablja tudi za druge dejavnosti (pisanje domačih nalog, uresničevanje konjičkov,…) mora biti dobro osvetljena z dnevno svetlobo in v večernem času tudi z umetno svetlobo. V bližini mize naj bo vedno prenosna luč, ki bo omogočala pravilno osvetlitev delovne površine.

Središče jedilnice zavzema miza s stoli. Ob stenah imamo nameščeno pohištvo v katerih shranjujemo krožnike, kozarce in drug jedilni pribor. Misliti moramo tudi na shranjevanje pripomočkov za druge dejavnosti. Ni odveč polica ali omara za dnevno časopisje in drugo literaturo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog