Jedilnice

V starih meščanskih hišah je jedilnica središče doma. Je mesto, kjer se je družina zbirala vsaj enkrat dnevno ob glavnem obedu. V njej so se dogajali za družino vsi pomembni dogodki – slavja, pogostitve obiskovalcev in podobno. Časi se spreminjajo in danes jedilnica nima več tako pomembne vloge. Stanovanja pogosto nimajo več samostojne jedilnice, temveč je ta vključena v druge prostore.

Kuhinja je najprimernejši prostor, kamor lahko vključimo jedilnico. To omogoča postrežbo hrane neposredno iz lonca na krožnik. Kuhar je ves čas kuhe v družbi jedcev, pa tudi hrane ni treba prenašati ali prevažati iz enega v drug prostor.

Drugi primerni prostori za jedilnico so tudi dnevna soba, zimski vrt ali širok hodnik. Tudi nekatere druge prostore lahko koristimo kot občasno jedilnico. Predvsem knjižnica je lahko zanimiv prostor za obed, čeprav na prvi pogled knjige in hrana ne sodijo skupaj. Vendar pa lahko starinske knjižne omare ustvarijo zelo prijetno vzdušje za obedovanje. V prostorih, ki niso primarno jedilnica, moramo izbirati takšno pohištvo, ki bo omogočalo shranjevanje stvari za vse namene za katere prostor uporabljamo. Tudi osvetlitev prilagodimo različnim dejavnostim.

Pri izboru sobe za jedilnico je prvi pogoj velikost. Prevelika soba bo potrata prostora, saj bo veliko neizkoriščenega, v premajhni pa se bomo počutili utesnjene. Pomemben je tudi razgled skozi okno. Jedilnico večinoma uporabljamo v času dnevne svetlobe, zato mora biti pogled skozi okno všečen.

Ko se odločamo za stil jedilnice, najprej razmislimo, koliko članov gospodinjstva bo jedilnico uporabljalo in kakšna je njihova starost. V naslednjem koraku razmislimo v katerem času dneva in leta se bo jedilnica največ uporabljala in koliko je največje število ljudi, ki bodo istočasno v jedilnici. Če bo jedilnica namenjena formalnim obedom (npr. pogostitvi poslovnih partnerjev), potem mora biti pohištvo bolj formalnega značaja. Če pa bomo večinoma imeli bolj sproščene obede v krogu sorodnikov in prijateljev, potem lahko prostor opremimo bolj razgibano in sproščeno.

Posebno pozornost posvetimo izboru materialov za različne površine. V primeru vsakodnevnih družinskih kosil izbiramo odpornejše materiale. Miza, sedežne površine in površine odlagalnih omaric morajo biti iz dovolj vzdržljivih materialov. Če bomo jedilnico uporabljali občasno, potem lahko izberemo bolj žlahtne materiale, ki so bolj občutljivi na poškodbe. Tla zahtevajo več pozornosti. Mehki materiali (npr. ladijski pod) ne pridejo v poštev saj so preobčutljivi na poškodbe, ki nastanejo s premikanjem stolov. Zato se odločimo za bolj vzdržljive vrste tal. Rešitev je tudi namestitev podložk iz filca na stole.

Center jedilnice in glavni kos pohištva je jedilna miza. Izbrati moramo takšno velikost in obliko mize, ki bo funkcionalno služila vsem namenom. Okrogle mize so bolj primerne od pravokotnih. Vsi sedeči so v enakovrednem položaju. Pogovarjati se je mogoče z vsemi gosti in ne le s tistimi, ki sedijo nasproti. Za okroglo mizo lažje posadimo še dodatnega gosta. Slabost okroglih miz je, da moramo imeti prostor pravilne oblike oz. ustrezne velikosti, da je gibanje okoli mize neovirano. Na splošno je potrebno previdno izbrati velikost mize, da ni premajhna in imamo težave z namestitvijo gostov in jedi ali prevelika, ki ovira gibanje in otežuje pogovore.

Pri izboru ustreznih omar ni dileme. V jedilnici shranjujemo jedilni pribor, krožnike, sklede, prtičke, kozarce, porcelan, ipd. Temu primerne morajo biti tudi omare. Večino pribora spravimo v zaprte omare, najbolj dekorativne kose pa v omaro s steklenimi vrati ali na police.

Jedilnica je prostor, ki nudi veliko različnih oblik osvetlitve. S pravilno namestitvijo svetil lahko ustvarimo prav dramatično vzdušje. Osrednje mesto ima miza, ki je tradicionalno osvetljena z lučjo neposredno nad njo. Lahko je lestenec ali pa na stropu nameščena luč, ki meče usmerjeno svetlobo na mizo. Če je svetloba premočna, lahko uporabimo stikalo s katerim lahko določamo jakost svetlobe. Posebej lahko osvetlimo posamezne slike ali zanimive okrasne elemente. Vse to pripomore k ustreznemu vzdušju.

Pri postavljanju raznih okrasnih elementov, ki prostor popestrijo, moramo biti pozorni, da jih ne postavimo tako, da bi ovirali komunikacijo med vsemi prisotnimi.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog