Občasne jedilnice

V modernih bivališčih, kjer ljudje živijo v hitrem življenjskem slogu, postajajo jedilnice prostor, v katerih se pogosto več časa posveča drugim opravilom, kot pa obedovanju. Posledično se prostoru za obedovanje namenja manj pozornosti. Tako lahko jedilnica preide v kotiček za obedovanje v katerem izmed drugih prostorov. Možnosti za takšne rešitve je veliko.

 

V dnevni sobi lahko klubska mizica predstavlja odlično mesto za večerjo pri ogledu televizije ali za pogostitev prijateljev. Manjša okrogla miza v kotu, ki je sicer ne uporabljamo, je lahko primerno mesto za obedovanje štirih. Mizo lahko v času neuporabe umaknemo v kot in prekrijemo z okrasnim prtom. Tudi hodniki, če so dovolj široki, lahko predstavljajo primerno mesto za občasne obede. V kuhinji lahko obedujemo na pultu, potrebujemo le dovolj velike barske stole. V zimskem vrtu lahko potekajo občasna obedovanja v pravem pravljičnem stilu. Spektakularne so večerje v zimskem vrtu. S primerno osvetlitvijo vrta lahko pričaramo pravo pravljično vzdušje neodvisno od letnega časa.

 

Prostor je v takšnih občasnih jedilnicah pogosto omejen, zato moramo paziti, da se ne počutimo utesnjene. Majhne in temne prostore vizualno enostavno povečamo z namestitvijo velikega ogledala. Klopi zavzamejo manj prostora kot stoli. Steklena miza bo vizualno zavzela majhen del prostora. Če občasno gostimo večje število ljudi, potem so najbolj primerne raztegljive mize, ki jih enostavno povečamo.

 

Pri majhnih stanovanjih lahko predstavljajo težavo stoli, ki zavzemajo preveč prostora. Da so manj v napoto, jih razmestimo po stanovanju in uporabljamo kot odlagalne površine. Prekrijemo jih z raznimi pregrinjali, ki se barvno in z vzorcem ujemajo s siceršnjo ureditvijo prostora. Lahko pa napravimo ravno obratno. Stole izberemo glede na opremo v sobi, kjer bodo nameščeni, ko pa jih potrebujemo za jedilnico, pa jih prekrijemo s pregrinjalom, da bodo ustrezali jedilnici.

 

Pri občasnih jedilnicah se pojavljajo težave z osvetlitvijo. Osvetlitve prostorov so prilagojene njihovim primarnim namenom. Težavo lahko enostavno rešimo tako, da si omislimo samostoječo usmerjeno luč, ki jo usmerimo v središče mize.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog