Kuhinja za kuharja

Priprava hrane je nekaj s čimer se mora večina od nas ukvarjati vsaj nekajkrat v življenju in marsikomu pomeni nujno zlo. Nekaterim pa je priprava hrane užitek in v veselje. Ti ljudje se z veseljem vrtijo po kuhinji in uživajo, ko ustvarjajo nove in nove jedi. Primerno opremljena in postavljena kuhinja bo še bolj podžgala ustvarjalnost.

Priprava hrane je že sama po sebi naporen proces. V času jamskega človeka je glavni napor predstavljal lov in nabiranje, ko je dejansko bilo treba hrano ujeti ali najti. Končna priprava ni bila toliko pomembna. Danes je stanje povsem obrnjeno. Hrano enostavno kupimo v trgovini ali na tržnici in lahko več časa in napora vložimo v njeno pripravo. Zato je treba kuharju ali kuharici delo kar se da olajšati saj so pogosto že jedi same po sebi zapletene in naporne za pripravo.

Priprava hrane vsebuje veliko različnih operacij. Zato se kuhar po kuhinji veliko giblje. Da se nepotrebno premikanje kar se da zmanjša, je najbolje na sredini kuhinje postaviti pult oz. otok na katerem je mogoče opraviti veliko del, obenem pa lahko služi tudi kot manjša jedilna miza za dva. Okoli otoka ob stenah naj bodo nameščene omare, štedilnik, pomivalno korito in hladilnik. Pečice ne namestimo pod štedilnik, kar je v naših kuhinjah zelo pogosta postavitev, temveč jo namestimo nad višino pulta. S tem bomo prihranili marsikateri nepotrebni pripogib in manj obremenjevali hrbtenico.

Oprema kuhinje naj bo čim bolj preprosta in uporabna. Zelo praktične so gibljive omarice na kolesih, ki jih lahko prosto premikamo. Omarice naj bodo uporabne in ne pregloboke. Tiste posode in kuhinjske strojčke, ki jih pogosto uporabljamo, spravimo na police ali v omarice brez vrat, da ne bomo vsakokrat odpirali in zapirali vrata. Nikakor ne smemo pozabiti tudi na prostor za shranjevanje knjig s kuharskimi recepti, ki mnogo bolje pristojijo kuhinji kot pa knjižnici.

Čistoča je ena izmed osnovnih zapovedi v kuhinji. Zato morajo biti vse površine enostavne za čiščenje in robustne, da ne nastajajo vidne poškodbe ob bolj grobi uporabi. Od materialov je odlična izbira kamen ali pa nerjaveče jeklo, ki se zelo lepo vključuje v moderno kuhinjo. Z malo iznajdljivosti lahko v pult vključimo stalno mesto za rezalno desko. Velikega pomena je prezračevanje (napa), ki bo skrbelo, da bodo vse pri kuhi nastale vonjave odstranjene iz prostora.

Stene in strop prebarvamo z barvo, ki prenaša povečano vlago. Pri kuhanju izpareva voda in močno povečuje zračno vlažnost v prostoru. Izbiramo svetle barve, stene pa lahko obložimo s keramičnimi ploščicami. To je še posebno praktično med delovnimi površinami in stenskimi omaricami. Za tla je pomembno, da so vzdržljiva in povsem ravna, sicer se bodo hitro začeli kazati sledovi obrabe. Primerna je večina materialov, ki se enostavno čistijo in niso občutljiva na vodo.

Pri osvetlitvi je bistvenega pomena, da so vse delovne površine pravilno osvetljene. Kuhinja naj ima osrednjo luč na sredini, ki osvetljuje morebiti sredinski otok in posamezne delovne luči, ki so neposredno nad delovno površino. Pri tem moramo paziti, da so razmeščene tako, da si med delom ne delamo sence.

Pri izboru oblikovalskega stila imamo povsem proste roke. Lahko izberemo moderni stil, klasični, starinski ali kateri drug, pomembno je, da so vsi elementi praktično razmeščeni in omogočajo kar se da enostavno uporabo.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog