Klasična jedilnica

Klasična jedilnica je samostojni prostor v stanovanju ali hiši, ki je namenjena bolj uradnim kosilom in večerjam. V njej postrežemo povabljene, je pa tudi prostor za družinska praznovanja kot so razne obletnice in drugi pomembni dogodki. V sodobnem načinu življenja, po mnenju nekaterih, takšen prostor ni potreben. Vendar, če imamo dovolj veliko stanovanje ali hišo, da napravimo klasično jedilnico, potem je to prostor, ki nam bo ponujal drugačno obliko zabave. Bolj dramatično in bolj globoko.

Kuhinja in klasična jedilnica sta posvečeni hrani. V kuhinji se hrana pripravlja, v jedilnici se uživa. Pestrost okusov, vonj pripravljene hrane in kozarec dobrega vina nam bo v tem vedno pričaral lepe spomine. Ob obedovanju bomo izgubili stik s stvarnostjo in se poglobili v skrivnostni svet okusov. Pozabili bomo na težave in si vsaj v času obeda predstavljali, da je življenje povsem brez težav ter da na svetu ni zlobnih ljudi. Ustvarili bomo pravljico v kateri bomo sodelovali mi, okusna hrana in ustrezno urejen prostor.

Klasična jedilnica je prostor, kjer lahko prikažemo največja materialna bogastva: srebrnino, dragocene jedilne servise, umetniška dela, porcelan,… Še primerna, glamurozna obleka in pobeg iz sivega vsakdanjika je zagotovljen.

Oprema takšnega prostora, ki bo izpolnjeval vse zgoraj naštete zahteve, je preprosto pravljična. Bolj kot nekega klasičnega opremljanja se bomo morali lotiti ustvarjanja scene za gledališko predstavo ali film, ki bo pomagala uresničiti našo domišljijo. Pri tem imamo povsem svobodno izbiro in lahko prostor oblikujemo tudi tako, da odstopa od vseh oblikovalskih stilov. Najboljše je, da si na list papirja pišemo asociacije, na kaj nas hrana spominja. Na osnovi tega se odločimo za ustrezne elemente in stil opreme. Drug način je, da posnemamo slog, ki ga ima naša najljubša restavracija oz. restavracija v kateri se najbolje počutimo.

Izbor barv je vsekakor najbolj zabavno opravilo. Glede na to, da se v prostoru ne bomo veliko zadrževali, nismo pretirano omejeni z raznimi pravili in zapovedmi o različnih barvnih kombinacijah. Če bomo jedilnico uporabljali predvsem v večernih urah, potem nam dnevna svetloba ne bo povzročala težav. Glavno je, da barve in uporabljene materiale predstavimo v njihovih naravnih odtenkih in oblikah. Morda velja vzeti na znanje, da rdeča barva spodbuja tek.

Pri razporeditvi pohištva v jedilnici ni veliko izbire. Center predstavlja miza. Ta je lahko podolgovata ali pa okrogla. Slednja je bolj primerna za večje prostore ustrezne širine. Ob stene jedilnice namestimo omare v katerih imamo spravljen ves jedilni pribor. Namestimo tudi manjšo mizo za odlaganje raznih posod in drugih drobnarij. V ta namen lahko uporabljamo tudi servirni voziček. Ob steni pustimo nekaj praznega prostora, kamor lahko umaknemo odvečne stole. Vse pohištvo naj bo v istem stilu.

Osvetlitev je za jedilnico velikega pomena. Je orodje za ustvarjanje ustreznega vzdušja. Zelo dramatičen učinek bomo dosegli, če z ozkim svetlobnim snopom osvetlimo središče mize, kjer namestimo nek zelo izrazit in zanimiv predmet. Seveda bo takšna osvetlitev primerna le ob vstopu v prostor. Miza mora biti sicer v celoti osvetljena, da gostje dobro vidijo hrano in drug drugega. Uporabimo lahko centralno svetilno telo, pri večji mizi pa več svetilnih teles. Za ozadje uporabimo pridušeno svetlobo. Da povečamo dramatično vzdušje, posamezne slike ali druge elemente (rože, kipce, porcelan) osvetlimo z direktno svetlobo.

Na koncu je treba še nekaj reči o pogrinjkih. Pogrinjki postanejo sestavni del prostora. Z njim morajo biti v harmoniji. Krožniki, prtički, kozarci in drug pribor se morajo ujemati s stilom prostora. Le tako se bodo gostje v prostoru dobro počutili.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog