Urejanje kuhinje

V preteklosti je bila kuhinja namenjena izključno pripravi hrane. Oprema je bila racionalna. Moderna kuhinja je povsem drugačna. Postala je središče družabnega življenja družine. Oprema se je temu prilagodila in današnje kuhinje so lahko opremljene z več domačnosti. Kljub temu je vse podrejeno osnovnemu namenu, torej pripravi hrane. Temu se mora podrediti tudi samo načrtovanje, ki je ravno v primeru kuhinje eno izmed najtežjih. Morebitne napake v ureditvi bodo dnevno vplivale na naše počutje. Zaradi tega je ta prostor za pripravo hrane najbolje načrtovati iz nič.

Na prvo težavo lahko naletimo pri iskanju primernega prostora za kuhinjo. V premajhen prostor bomo težko namestili vse kar potrebujemo, medtem ko bomo v velikem napravili množico nepotrebnih korakov med pripravo jedi. Verjetno je najboljša rešitev uporaba dveh med seboj povezanih prostorov. Večji prostor namenimo kuhinji, manjšega pa shrambi. Če imamo skupaj dva enako velika prostora, ki sta med seboj neposredno povezana, lahko enega spremenimo v jedilnico in v njem hranimo tiste potrebščine, ki jih pri kuhi ne potrebujemo vsak dan.

Prvi korak načrtovanja kuhinje je, da ugotovimo, kaj vse želimo v kuhinji početi. Primarna dejavnost kuhinje je priprava hrane, vendar lahko v njej tudi peremo perilo, likamo, shranjujemo razne stvari, namestimo grelnik sanitarne vode, jemo posamezne obroke. V njej lahko svoj kotiček za igranje najdejo tudi otroci. Na osnovi želja in potreb določimo katero pohištvo in stroje bomo potrebovali. Nato se lotimo izdelave načrta postavitve. Ko na papirju razmestimo vse kuhinjske elemente, se moramo posvetiti racionalnosti namestitve. Dobro premislimo, katera opravila opravljamo med kuhanjem in kakšno bo naše gibanje po kuhinji. Bistveno je, da kuhinjske elemente razporedimo tako, da bomo med pripravo hrane opravili kar se da malo nepotrebnih gibov in premikov po prostoru.

Pri načrtovanju pogosto pozabimo na koš ali posodo za smeti in na odzračevanje oz. kuhinjsko napo. V sodobnih gospodinjstvih se odpadki ločujejo. Ker v kuhinji nastane veliko odpadkov, je to tudi najbolj primerno mesto za posodo za biološke odpadke ter za plastiko in pločevinke. Posodi namestimo na primerno mesto, najbolje v katero izmed omar, da sta skriti. Dostop mora biti enostaven. Nekatere kuhinje imajo v področju kuhinjskega korita in odcejevalnika posebno odprtino skozi katero mečemo odpadke v ustrezno posodo. Odzračevanje napravimo nad kuhinjskim štedilnikom, kjer namestimo kuhinjsko napo. Napa mora imeti odvod zraka v zračnik ali pa preko stene na zunanjo stran. Nape, ki zgolj filtrirajo zrak, niso primerne. Če nape ne moremo namestiti, potem na okno vgradimo odzračevalni ventilator, da ne bodo po vsem stanovanju vonjave od kuhe.

Ko razmestimo vse kuhinjske elemente in drugo pohištvo, se odločimo za stil kuhinje. Ponudba na trgu je velika in težko se zgodi, da ne bi našli ustrezne kuhinje. Če pa le pride do tega, se lahko obrnemo na proizvajalce, ki izdelajo kuhinjske elemente po meri. Da dobimo idejo, pregledujemo revije, ki so namenjene oblikovanju doma. Na trgu je kar nekaj naših in tujih revij. Na koncu se odpravimo v salon pohištva, kjer dobimo bolj plastično predstavo ob ogledu že sestavljene kuhinje.

V kuhinji je nekaj ravnih in ploskih površin. Največja takšna površina so tla. Najboljša izbira za kuhinjska tla je pluta. Enostavno jo je čistiti, daje mehak občutek pri hoji in ni občutljiva na umazanijo. Primeren je laminat, s katerim lahko ustvarjamo različne vzorce. Enostaven za polaganje in vzdrževanje je linolej. Linolej ima lahko različne vzorce, ki popestrijo kuhinjo. Manj primeren je les, čeprav je v obliki ladijskega poda primeren za podeželski stil kuhinje. Čiščenje lesenih tal je zelo zahtevno. Vprašljiva je tudi uporaba keramičnih ploščic. Njihovo čiščenje je sicer enostavno, nastaja pa pri hoji zvok in za kuharja ali kuharico so lahko, zaradi trdega občutka hoje, neprijetne.

Kar se tiče dodatne opreme ali pohištva, se omejimo na najmanjšo možno mero. Vse kar ne ne potrebujemo pri vsakdanjem delu nas lahko ovira. Uporabni so le višji stoli (višine okoli 70 cm), ki nam olajšajo delo za pultom. Ker je v kuhinji veliko ravnih in vizualno ostrih površin, jih moramo ublažiti. To storimo z dodatki iz blaga. Na okno lahko namestimo manjšo zaveso, stol obdamo v blago,… Blago mora biti pralno.

Pri načrtovanju omar v katerih shranjujemo različne stvari, moramo upoštevati njihovo uporabo. Nizko in visoko nameščene omare so namenjene stvarem, ki jih ne uporabljamo ravno vsak dan, medtem ko na mesta in v omare na višini oči namestimo tiste stvari, ki jih uporabljamo vsakodnevno. Neposredno pod stropom lahko napravimo police na katere postavimo tiste predmete, ki jih ne potrebujemo pogosto, obenem pa so dekorativnega značaja.

V kuhinji je vsekakor najpomembnejša razvrstitev svetilnih teles. Nepravilna osvetlitev bo otežila delo in lahko tudi prizadela zdravje kuharja ali kuharice. Izredno pomembno je, da je dobro osvetljena delovna površina. Svetila morajo biti nameščena tako, da je na delovni površini dovolj svetlobe in ne nastajajo sence. To pomeni, da mora biti izvor svetlobe neposredno nad delovno površino.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog