Vprašanja - Neprofitna stanovanjaFasada

VPRAŠANJE:

Živim v neprofitnem stanovanju. V bloku je 18 stanovanj in vsi razen enega stanovanja smo podnajemniki. Nekaj stanovanj je lastnik občina nekaj pa MNZ. Zanima me kdo je dolžan kriti stroške obnove fasade. Lastniki stanovanj ali moramo podnajemniki plačati iz rezervnega sklada? Ravno tako me zanima za ostala popravila npr. popravilo rolete, ki je na zunanji strani in težko dostopna, da bi jo sam popravil.

(Roko)


ODGOVOR:

Spoštovani,

Odgovor niti ni tako preprost, kot se zdi na prvi pogled. Zavezanci za plačilo obnove skupnih delov stavbe so lastniki posameznih delov (stanovanj). Vendar pa je obveznost plačila lahko na podlagi pogodbe (najemne, podnajemne) prenešena na drugo osebo, tako, da je pred dokončnim odgovorom potrebno preveriti še vsebino najemne, podnajemne ali druge pogodbe, na podlagi katere bivate v nepremičnini.

Roleta je del posameznega dela (etažne lastnine - stanovanja) in kot taka ne more biti predmet popravila iz rezervnega sklada, razen če se etažni lastniki med seboj tako izrecno dogovorijo.

Za več informacij nas lahko tudi pokličete na številko 02/6211-660 ali 041/254-748 ali se oglasite na brezplačen razgovor.

Nataša Berghaus, univ. dipl. prav.

ePravnik d.o.o.

25.09.2015 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog