Elementi elektroinštalacij

Vodnik je temeljni element elektroinštalacij. Gre za posamezne izolirane žice, ki jih nato med seboj povežemo s plaščem v kabel. Presek vodnika je odvisen od potreb oz. moči porabnikov električne energije; za razsvetljavo se uporabljajo vodniki preseka 1,5 mm², pri linijah za moč 2,5 mm², za močnejše porabnike moči pa 4 do 6 mm². Električni kabli so na voljo v različnih barvah, odvisno od vrste kabla, in sicer:

  • svetlo siva: zaščitni vodnik, enosmerni tokokrog;
  • rdeča: pozitivni pol, enosmerni tokokrog;
  • temno modra: negativni pol, enosmerni tokokrog;
  • svetlo modra + črna: dvožilni kabel, izmenični tokokrog 220 V, 50 Hz;
  • rumeno-zelena + svetlo modra + črna: trižilni kabel, izmenični tokokrog 220 V, 50 Hz; 
  • rumeno-zelena + svetlo modra + rjava + črna: štirižilni kabel, izmenični tokokrog 220 V, 50 Hz;
  • rumeno-zelena + svetlo modra + rjava + črna + : petžilni kabel, izmenični tokokrog 220 V, 50 Hz;
  • črna z belimi številkami: večžilni kabli, pri čemer je št. 1 ničla, ostale pa napajalni vodi, žile z višjimi številkami krmilni in regulacijski vodi, najvišje številke pa signalni vodi.

V primeru, da vode polagamo po stenah in stropih z dovodi od zgoraj jih je priporočljivo namestiti z uporabo oklopljenih kablov ali z zaščito inštalacij s kovinskimi prevodnimi mrežicami. Priporočljivejše je polaganje vodov v izolacijo pod plavajočimi podi. Pri polaganju v liti beton ali pod tlake moramo paziti, da pustimo ustrezen prostor (odmik) za morebitna vrtanja.

Razdelilnik je omarica, v kateri so nameščene varovalke. Vgradimo ga na dostopno mesto, na višino meter in pol od tal. Za večje stanovanjske objekte je priporočljivo za vsako gospodinjstvo namestiti poseben razdelilnik z ločenim merjenjem porabljene električne energije.

Varovalke varujejo tokokroge pred preobremenitvami in kratkimi stiki. Za sodobne elektroinštalacije se uporabljajo avtomatske varovalke, ki imajo avtomatske inštalacijske odklopnike.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog