Vprašanja - Drugi prostoriS kakšno barvo pobarvati strop bordo rdečega hodnika?

VPRAŠANJE:

Spoštovani, stene dokaj velikega in prostornega hodnika (širina približno 2 m, višina 2,5 m in dolžina cca 15 m) nameravam prepleskati na bordo rdečo barvo (bolj na rjavo). Prostor je osvetljen s sedmimi stenskimi lučmi, ki svetijo navzgor, navzdol in ob strani. Prosim, če mi lahko svetujete ali naj bo strop v enaki barvi kot stene ali naj ga raje prebarvam v kakšen drug odtenek. Za vaš odgovor se vam vnaprej lepo zahvaljujem.

(Tanja)


ODGOVOR:

Za barvanje vašega hodnika vam priporočam dve opciji in sicer glede na željen končni učinek.

Prva opcija

Če želite, da bi učinek vašega hodnika deloval kot zaprt, rahlo skrivnosten in enovit prostor, ki ga osvetljujejo luči, ki ste jih omenili in bodo še povečale učinek rdeče barve, potem bi se jaz na vašem mestu odločila, da tudi strop prebarvate v bordo rdečo barvo. Vnaprej pa morate računati, da bo takšen prostor barvno in emocionalno zelo učinkovit in nenavaden, ker gre za ogromno površino rdeče barve, ki deluje pompozno in optično vpijoče.

Niste navedli podatka ali hodnik vsebuje tudi dnevno svetlobo, ki močno vpliva na celotno situacijo, vsekakor pa bo učinek tovrstne izvedbe lahko zelo zanimiv.

Druga opcija

Drugo opcijo predlagam, če si zgornjega učinka, ki je sicer iz oblikovalskega stališča

fascinanten, ne želite. V tem primeru vam svetujem, da za strop izberete nek zelo nežen pastelni odtenek, ki bo v prostor prinesel svežino. Strop bo "zadihal" in tudi optično bo deloval višje. V primeru, da ima hodnik poleg sedmih luči še veliko količino dnevne svetlobe, bi vam predlagala, da izberete to opcijo, ki bo pri dnevni svetlobi močnejšega učinka.

Če želite, da bo prostor deloval kontrastno, potem izberite barvo, ki je nasprotna rdeči; to je zelena barva (nežen odtenek pastelno zelene barve - olivna npr.). Če pa želite, da bi bil prostor bolj harmoničen izberite eno od sončnih barv - oranžno ali rumeno.

Če vaš hodnik ne razpolaga z dnevno svetlobo ali jo je zelo malo, pa bi se na vašem mestu odločila kar za bordo rdečo v celoti, ker je zelo prikladna za večerne efekte in umetno svetlobo.

Upam, da sem vam pomagala pri vaši odločitvi in vam želim lep dan.

Špela Zorčič

28.06.2005 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog