Vprašanja - Drugi prostoriKako pripraviti tla nad obokano kletjo?

VPRAŠANJE:

V stari hiši, ki ima obokano klet in nasut pesek, želimo v pritličju izvesti suhomontažno podlago za kasnejšo namestitev ladijskega poda iz smrekovega lesa. Sprašujemo, kakšno nosilno podlago, izolacijo, (parno) zaporo je treba namestiti, da bi se v končni fazi nanjo namestil (pritrdil) smrekov ladijski pod?


(Bojan iz Maribora)


ODGOVOR:

Kot verjetno že veste, morate najprej odstraniti pesek. Včasih je pesek namreč služil kot polnilo, hkrati pa je uravnaval vlago v zidovju. Nastali prostor izkoristite in ga zapolnite s toplotno izolacijo. Ta naj bo bolj paroprepustna, na primer katera od volne na tržišču. Brez podatka o debelini same konstrukcije ne moremo svetovati primerne parne zapore. Ta se namreč postavlja pred tisto plastjo, kjer se pričakuje pojav kondenza. Ob napačni postavitvi parne zapore pa lahko kondenzu tudi preprečimo sušenje. Glede na to, da boste tudi sama tla naredili iz lesa in bo to »zračna« konstrukcija parne zapore sploh niti ne potrebujete.

Sama lesena podkonstrukcija za ladijski pod je odvisna od same velikosti prostorov. Večji kot so, večje bodo dimenzije. Običajno pa se za te namene polagajo leseni morali premera med 5 in 8 centimetrov. Svetujemo vam, da pod sam pod položite še podlago, na primer OSB plošče in se tako izognete upogibanju končne obloge.

02.01.2011 (SLONEP)


Odgovori s pravnega področja so vezani na datum odgovora, zato vam svetujemo, da preverite ali ni morda do današnjega dne prišlo do sprememb v zakonu. Za zanesljivo rešitev vašega vprašanja priporočamo posvet z odvetnikom.
Odgovori na pravna vprašanja služijo zgolj za splošno orientacijo v podanem primeru. Zaradi sodne prakse in specifičnosti posameznega primera ne morejo služiti za splošno reševanje pravnih težav.
Uporaba podatkov je dovoljena izključno v zasebne namene in na lastno odgovornost - glej Pravno pojasnilo.

Vsakršno kopiranje in javno objavljanje vsebin, brez poprejšnjega soglasja družbe Internet Media d.o.o., je prepovedano in v nasprotju z zakonom o intelektualni lastnini!

Odgovori na vprašanja so last podjetja Internet Media d.o.o., razen v primerih, kadar je navedeno drugače.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog