Novice - Zelenjava

novica

Sajenje in presajanje vrtnin

Sajenje in presajanje vrtnin
Objavljeno dne 31.03.2011
Večino vrtnin lahko razmnožujemo s presajanjem iz semen vzgojenih sejančkov, nekatere pa tudi s sajenjem delov rastlin, kot so gomolji in čebulice.

Sejančke si lahko vzgojimo sami s sejanjem semen vrtnin v zaprtem in zavarovanem prostoru. Tako lahko vzgojimo večino plodovk in drugih vrtnin, ki imajo dolgo rastno dobo, na prosto pa jih presajamo šele, ko vremenske razmere to dopuščajo. Semena vrtnin sejemo v setvene posode ali pladnje, ki jih kupimo ali uporabimo v ta namen shranjeno odpadno embalažo, kot so jogurtovi lončki, tetrapak od mleka ipd. Prst za setev si pripravimo iz komposta in vrtne zemlje, v vrtnarskih trgovinah pa lahko dobimo že pripravljene mešanice.

Pred presajanjem na prosto moramo sejančke privaditi na zunanje rastne razmere, pred katerimi so bili v vzgajališču zavarovani. Utrjujemo jih v hladnih gredah, na prosto pa jih prenesemo v oblačnem vremenu in posadimo na stalno mesto. Razdaljo sajenja prilagodimo posamezni vrsti vrtnin in so navedene na semenskih vrečkah. Če pa smo sejančke kupili, povprašamo prodajalce o ustreznih sadilnih razdaljah ali se o tem pozanimamo drugje (strokovna literatura, internet,...). Ob presajanju so sadike majhne, zato se ne prepustimo občutku in upoštevajmo priporočeno razdaljo sajenja.

Nekatere vrtnine lahko razmnožimo s sajenjem posameznih delov rastlin. Krompir razmnožujemo z gomolji, ki ni seme, čeprav mu pravimo tudi semenski krompir. Pred sajenjem ga nakalimo, posebno pa je to pomembno pri zgodnjih sortah. Večje gomolje lahko tudi razdelimo vsaj 14 dni pred sajenjem, da se na ranjenem mestu naredi zaščitna plast. Sadimo ga v 10 do 15 cm globoke jarke z očesi navzdol v razdalji 35 cm, med vrstami pa naj bo vsaj 40 cm. Krompir bomo najlažje sadili, če so brsti veliki okrog 2 cm, lahko pa tudi daljši. Poleg krompirja sadimo tudi čebulo, šalotko in česen.

Mlade rastline zalivamo večkrat in v manjših količinah, večje pa je bolje zalivati občasno in močneje, da se zemlja dobro prepoji tudi v globljih plasteh, kamor se usmeri rast korenin. Pri vzgoji sejančkov imamo sicer več dela, kot pri sejanju neposredno na grede, kljub temu pa je sajenje in presajanja vrtnin zelo praktičen in splošno razširjen način pridelovanja vrtnin. To še posebej velja, če sadike enostavno kupimo in jih še isti dan posadimo na predhodno pripravljene gredice.

Besedilo in fotografija: Robert Mabič

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog