Vodič

Devet najpogostejših napak pri nakupu stanovanja ali hiše

Nakup hiše ali stanovanja je vedno zapleten proces, v katerem moramo sprejeti številne odločitve. Napake, ki jih pri tem lahko zagrešimo, lahko znatno vplivajo na naše življenje in na naše finančno stanje. Pripravili smo pregled 9 najpogostejših napak, ki jih lahko storimo pri nakupu stanovanja ali hiše, ki nam lahko močno zagrenijo življenje.

1. Ne preverimo pravnega stanja nepremičnine

Nepremičnina, ki jo kupujemo, mora biti pravno neoporečna. Lastništvo mora biti jasno razvidno, nepremičnina pa ne sme biti obremenjena s hipotekami ali drugimi obremenitvami. Kdo je lastnik nepremičnine in, ali je nepremičnina bremen prosta, lahko preverimo v zemljiški knjigi, do katere ima vsak prost dostop preko spleta. To kar piše v zemljiški knjigi je veljavno. V Sloveniji pri številnih nepremičninah starejšega datuma iz različnih razlogov lastništvo še ni vpisano v zemljiško knjigo, zato se moramo pri nakupu takšne nepremičnine posvetovati s pravnim strokovnjakom, ki bo znal oceniti, ali je nakup nepremičnine varen.

2. Nepremičninskega trga ne raziščemo dovolj

Preden se aktivno lotimo iskanja primernega stanovanja ali hiše, dobro preučimo trg. Preglejmo oglase za podobne nepremičnine in preberimo rezultate zadnjih analiz cen nepremičnin. Tako bomo dobili splošen občutek kakšne so cene za nas primernih nepremičnin in v katero smer se gibljejo. Če cene padajo, imamo mnogo boljša pogajalska izhodišča, kot če cene naraščajo, enako velja, če prodajalec postavi neprimerno visoko ceno. Informacije o nepremičninskem trgu lahko dobimo na internetu in v različnih časopisih in revijah.

3. Izbira neprimerne lokacije

Lokacija stanovanja ali nepremičnine je zelo pomembna. Od nje ni odvisna le cena nepremičnine, temveč tudi stroški in naše zadovoljstvo. Morda so videti nižji stroški in nižja cena na račun daljše vožnje na delo na prvi pogled privlačnejši, vendar se lahko hitro naveličamo dolgotrajnega sedenja v avtu v jutranji in popoldanski konici. Tudi mikrolokacija stanovanja v objektu je zelo pomembna. Morda je na prvi pogled privlačno imeti stanovanje na vzhodni strani, kar pa lahko v poletnih mesecih postane neprijetno, če spimo ob odprtem oknu in nam že ob pol sedmih zjutraj posteljo osvetljujejo sončni žarki. Pri izbiri lokacije zato vedno zelo dobro pretehtamo vsa dejstva, da ugotovimo kakšna lokacija nam resnično ustreza.

4. Premami nas zunanjost, na notranjost pa pozabimo

Nekatera stanovanje in hiše so umeščeni v zelo privlačno okolje. Ko se jim približujemo po ulici, smo očarani in veselimo se, da bomo te občutke podoživljali vsakič, ko se bomo vračali domov. Vendar pa se bo naš nakup spremenil nezadovoljstvo, če notranji prostori ne bodo ustrezali našim željam in potrebam. V nepremičnini bomo zagotovo preživeli več časa, kot pred njo, zato je bolj pomembna razporeditev prostorov, kot zunanji videz. Vsekakor pa zunanjega videza ne smemo povsem zanemariti.

5. Ne upoštevamo želja drugih članov družine

Ko iščemo stanovanje ali hišo, vse prehitro lahko podležemo le lastnim željam. Nujno je, da upoštevamo tudi želje in potrebe drugih članov družine in se jim prilagodimo. Življenje v novem stanovanju ali hiši bo prijetno le, če so vsi člani zadovoljni, sicer lahko pride tudi do razpada družine.

6. Pred nakupom nepremičnine ne pregledamo dovolj

Nakup rabljenega stanovanja ali hiše je povezan s tveganjem, da ima objekt določene napake, ki jih na prvi pogled ne opazimo in popravila predstavljajo znaten strošek. V objekt lahko zamaka, morda temelji niso pravilno izdelani, lahko se objekt poseda ali kaj podobnega. Zato je smiselno, da najamemo strokovnjaka, ki si objekt ogleda in poda oceno stanja.

7. Pri nakupu novogradnje ne preverimo investitorja

Nakup novogradnje naj bi bil veliko bolj varen glede morebitnih napak na objektu, vendar v večini primerov ni tako. Vsak objekt je unikaten in nikoli ni mogoče vnaprej predvideti vseh zapletov in napak. Ker novogradnje imajo napake, je pomembno, kako se vede investitor pri njihovem odpravljanju. Nekateri to storijo brez zapletov, drugi pa iščejo vse mogoče načine, da se odpravi napak na lastne stroške izognejo. Zato je pomembno, da pridobimo informacije o kakovosti gradenj investitorja iz preteklosti in o tem, kako je reševal odpravljanje napak v garancijskem obdobju.

8. Z nakupom preveč hitimo

Včasih dobimo idejo in jo želimo najhitreje uresničiti. Tudi z nakupom stanovanja ali hiše je lahko tako. Nekega jutra se zbudimo z idejo, da bi kupili nepremičnino in jo želimo čim hitreje uresničiti. Nakup nepremičnine je dolgotrajen proces in, če ne želimo narediti napake, si zanj vzemimo čas. Nepremičnine se na trgu izmenjujejo in morda se bo v nekaj dnevih pojavila boljša, nam bolj všečna. Tudi cene lahko postanejo bolj ugodne ali krediti. Pri nakupu si zato vzemimo čas.

9. Nepremičnine ne kupimo

Čeprav nakup nepremičnine prinese določene obveznosti in finančne obremenitve, pa je občutek življenja v svojem stanovanju ali hiši neizmeren. Živimo v domu, ki je naš, ni treba plačevati najemnine, ni strahu, da se bo treba izseliti in iskati novo stanovanje, za povrhu pa je še denar relativno varno naložen. Če nepremičnino kupimo s kreditom, je lahko obrok enak višini najemnine. Vendar pa, ko odplačamo kredit, je nepremičnina naša, če smo v najemu, pa za enak denar nimamo v lasti nič.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog