Izbira lokacije nepremičnine

Pred nakupom stanovanja, hiše ali druge nepremičnine se srečujemo z množico izzivov: izbira lokacije, ustreznost nepremičnine, fizično in pravno stanje nepremičnine, pomanjkanje sredstev,... Z dobro voljo in s pravilnim pristopom lahko vse te izzive uspešno prebrodimo. Ker je nakup stanovanja ali druge nepremičnine za normalnega državljana, pa tudi marsikatero podjetje, finančno zelo velik zalogaj, se ga moramo lotiti zelo skrbno in s tehtnim premislekom. Previdnost in skrbnost pri nakupu nam lahko prihrani marsikatero kasnejšo težavo.

Vsak kupec se najprej sreča z izbiro ustrezne nepremičnine na ustrezni lokaciji. Pri tem moramo najprej upoštevati lastne želje. Torej, da iščemo našo »sanjsko« stanovanje, hišo ali drugo nepremičnino. Najprej si izberemo okolje, v katerem želimo živeti, čeprav do tega največkrat pride spontano in se temu ne posvečamo preveč. Ali želimo živeti v bližini svojega rojstnega kraja, delovnega mesta, ali pa nam je neko okolje zelo všeč in se želimo tja preseliti.

Nepremičnino izbiramo tako, da upoštevamo, koliko časa jo nameravamo imeli v lasti, oz. bomo v njej živeli in kako se nam bo življenjski slog spreminjal skozi ta čas. Če stanovanje kupujemo za dlje časa (10 let ali več) premislimo ali se nam bo v tem času družina povečala še za kakšnega člana. Če morda trenutno ne načrtujemo otrok, pa jih bomo imeli čez nekaj let, vseeno kupimo večje stanovanje, da bomo lahko v njem uredili otroško sobo. Če imamo npr. dva majhna otroka, potem moramo upoštevati, da bosta čez nekaj let potrebovala vsak svojo sobo. Če kupujemo hišo, kupimo dovolj veliko. Prostore, ki jih takoj po nakupu ne potrebujemo, lahko uporabimo kot shrambo, ali pa jih oddajamo, če je to mogoče.

Pri izbiri lokacije smo pozorni na oddaljenost od različnih objektov: zdravstvenega doma, vrtca, osnovne šole, trgovine,... Pomembna je tudi oddaljenost od najbližje postaje javnega potniškega prometa. Če sedaj morda javnega prevoza ne potrebujemo, pa ga bodo prej ko slej naši otroci. Dostop do nepremičnine naj bo nemoten in cesta dovolj široka, da bo brez težav lahko pripeljal tudi tovornjak. Stanovanje naj ima zagotovljeno ustrezno število parkirnih mest. Pri tem se držimo pravila, da je bolje imeti kakšno parkirno mesto več, pa čeprav ga morda ta hip ne potrebujemo. Število avtomobilov na družino se nezadržno povečuje in marsikatera družina potrebuje že tri ali več parkirnih mest. Dovoz do hiše naj bo urejen in takšnih dimenzij, da omogoča nemoteno vožnjo.

Lokacijo nepremičnine, ki jo uporabljamo v poslovne namene, izberemo tako, da čim bolj ustreza našemu poslovnemu procesu.

Ko izberemo ustrezno lokacijo, mora tudi nepremičnina ustrezati našim potrebam in pričakovanjem >>

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog