Vprašanja - Nakup
Število ustreznih rezultatov: 1333
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
Ugotovljene napake ob prevzemu stanovanja (Darjana)
Ob prevzemu novega stanovanja je bil sestavljen zapisnik, v katerem so bile ugotovljene določene napake. Prodajalci in izvajalci so se zavezali, da bodo ugotovljene pomanjkljivosti odpravili najkasneje v roku 30 dni. Ker niso bile odpravljene vse oz. nekatere nepopolno, minila pa sta že 2 meseca, me zanima, ali imam pravico zadržati 5% kupnine?... (SLONEP)
Davek (NN)
Kupujem hišo s parcelo velikosti 1200 kvadratov ali moram plačati kakšen davek,cena je 38000 eur?... (SLONEP)
Davek na promet nepremičnin (Tijana in Filip)
S patnerjem sva v fazi nakupa nepremičnine. Stanovanje za katerega se zanimava se prodaja v lastni režiji. Prodajalec je pravnik in njegovi pogoji ob prodaj so: 1. da se davek na promet nepremičnine razdeli na vsakega 1%. Njega kot prodajalca in naju kot kupca. 2. Da kupo-prodajno pogodbo pripravi njegova odvetniška pisarna. Sicer bi pa nama po njegovi dobri volji prevzel vse stroške povezane z notarjem, zemljiško knjigo, itd. Midva kot nepravnika se na takšne zadeve definitivno slabše spoznava, zato bi nama bilo v veliko pomoč, če bi lahko dobila menje, ali je takšna razdelitev za naju kot kupca smotrna, dobra ali je to nekakšen znak za dodatno previdnost. ... (SLONEP)
Nakup nepremičnine na hrvaški obali (aljaž)
Na hrvaški obali kupujem apartma preko nepremičninske agencije. Ta mi zagotavlja, da bo uredila vso potrebno dokumentacijo in izpeljala cel postopek od začetka do konca in da imajo svojega odvetnika, ki uredi vse potrebno. Ker pa se sam ne spoznam na ta postopek me skrbi, da ne bi naredili vse tako kot je treba me zanima, če je možno, da si v Sloveniji dobim svojega odvetnika, ki bi nadzoroval potek nakupa in če je vse tako kot je treba?... (SLONEP)
Soglasje lastnikov za odkup občinske zemlje (fejruz)
Sem lastnik etažnega stanovanja v večstanovanjski hiši s 24 lastniki. Zanima me sledeče. Ali je za sprožitev postopka oziroma odkup zemlje okoli večstanovanjske hiše od občine, katera je lastnik zemlje okoli hiše, potrebno stoodstotno soglasje vseh lastnikov stanovanj in če morajo vsi ob predlogu za odkup, ki bi ga posredovali občini, imeti lastništvo vpisano v zemljiško knjigo in kupoprodajno pogodbo ter vse to predložiti občini, če bi se strinjala s prodajo? Zemljo bi odkupili ali zamenjali za izgradnjo parkirnih mest. ... (SLONEP)
Kupljeno stanovanje v stečajno maso (Edo)
Zanimam se za nakup garsonjere na Hrvaškem, katere lastnik je slovensko podjetje, vsi papirji čisti. Transkacija bi bila izvedena pod normalnimi tržnimi pogoji. Zanima me, če lahko stečajni upravitelj v primeru stečaja podjetja v roku 1 leta od nakupa, razveljavi kupoprodajno pogodbo in odvzame stanovanje novemu lastniku, ki je kot tak zaveden tudi v zemljiški knjigi. Skratka ali lahko v tem primeru izgubi stanovanje brez da bi dobil nazaj povrnjeno ceno plačano po pogodbi. ... (SLONEP)
Nakup zemljišča (bernarda)
Nakup gradbene parcele,katere so trije lastniki. En lastnik ima vknjiženo hipoteko. Ali se da kupiti tudi ta del,če se plača glavnica terjatve, kljub nasprotovanju lastnika?   ... (SLONEP)
Koliko znaša realna cena stanovanja v Šmarci? (nero)
Gre za nakup spodnje etaže hiše, solidno zgrajene, letnik 1993. Svoj vhod, stanovanje cca 58m2, garaža 17m2, 55m2 kleti, cca 16m2 pokrite terase in cca 100m2 atrija. Cena 135 000 €, s tem da je na meni še izgraditev inštalacije za kurjavo in vodo (cca 6000 €) in še cca 2000 € za sofinanciranje skupnega parkirišča. Hiša je v Šmarci pri Kamniku. Koliko je to realna cena? ... (SLONEP)
Darilna ali kupna pogodba? (andreja)
Hči bi mi podarila 1/2 vikenda, kjer je solastnica, jaz pa bi njej v zameno podarila garsonjero. Kakšen način je za naju ugodnejši glede davkov? Vikend je dedovala po smrti očeta po 1.3.2002, jaz pa sem lastnica stanovanja od leta 1997. Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Prodaja polovice hiše na dražbi in posledice zame? (Nina)
Sem lastnica 1/2 hiše, drugo 1/2 hiše pa sta lastnika zastavila pod hipoteko. Njihova polovica hiše se bo prodajala na javni dražbi. Hiša ni razdeljena in po mojem mnenju ni deljiva. Kaj se bo dogajalo z mojo polovico, ker nimam denarja da bi uveljavljala predkupno pravico. ... (SLONEP)
Ali lahko pridobim stanovanjski kredit v celotni višini cene stanovanja? (matej)
Rad bi kupil stanovanje. Vzel bi kredit zavarovan s hipoteko, problem pa je, da nimam nič lastnih sredstev. Sem zaposlen za nedoločen čas in imam neto dohodek preko 1.200 €. Zanima me, ali je sploh možno dobiti kredit okoli 80.000 €, če nimaš nič svojega denarja za nakup stanovanja? ... (SLONEP)
Kako naj izbrišem prepoved odsvojitve in obremenitve iz ZK? (tine)
Rad bi podaril ali prodal zemljišče za hišo prijatelju, vendar imam vpis v ZK vpisan prepovedi in odtujitve. Zadeva je stara 30 let, ali se po tem času, da prepoved kako izpodbijati, ali moram z vsemi doseči dogovor o prodaji. ... (SLONEP)
Prodaja solastniškega deleža brez soglasja solastnikov? (solastnica)
Stavbno zemljišče je razdeljeno med tri lastnike, ki so v ZK vpisani po deležih. Zemljišče uradno ni razparcelirano, vsak pa uporablja en del parcele. Ali lahko eden od lastnikov proda svoj delež brez soglasja drugih dveh? ... (SLONEP)
Kakšna rešitev je mogoča zaradi napačne označbe stanovanja v pogodbi? (Igor Mlakar)
Leta 2005 smo kupili stanovanje na Viču. Pogodba je bila napisana za stanovanje številka 5 v večstanovanjski stavbi. Pri nakupu in podpisu pogodbe pa smo bili precej nepazljivi, saj smo šele pred kratkim ugotovili, da smo lastniki drugega stanovanja (po vsej verjetnosti številka 4 iste stavbe). Zanima me, kako se lahko to uredi? Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem. ... (SLONEP)
Ali je mogoč nakup nepremičnine v BiH? (Janez Blaznik)
Ali lahko slovenski državljan kupi stanovanje-apartma v državi BiH? ... (SLONEP)
Davek na kapitalski dobiček pri prodaji nepremičnine in znižanje davčne osnove? (Milena)
Decembra 2006 smo kupili stanovanje za 104.000 eur in ga letos maja prodali za 120.000 eur. Nihče ni bil prijavljen tam stalno, samo začasno. Stanovanje smo v celoti renovirali (sami) in nekaj računov imamo, nekaj imamo samo predračunov in dobavnic. Če ne želimo plačati kapitalskega dobička, moramo prinesti za cca 11.000 eur računov. Čeprav smo v stanovanje vložili več, nimamo toliko računov. Na kakšen način oni pregledujejo te račune in kaj je v bistvu veljavno. Kaj lahko naredimo, da ne bi plačali davka, saj smo dejansko v stanovanje veliko vložili in mi je zdaj res težko plačati še kapiatalski dobiček, če dejansko na stanovanju nismo nič zaslužili, le ceno smo mu dvignili. ... (SLONEP)
Razpolaganje z zemljiščem zaščitene kmetije? (Matjaž)
Ob moji hiši je zemljišče zaščitene kmetije. Del, cca 30 m2, uporabljam že sedaj za parkiranje in prehod. Zanima me, kakšne imam možnosti, da pogodbeno uredim to stanje. ... (SLONEP)
Prijavljeno stalno in začasno bivališče pri plačilu davka na kapitalski dobiček? (Andrej)
Kako je z davkom na kapitalski dobiček pri prodaji stanovanja, če imam stalno bivališče v tem stanovanju prijavljeno cca. 5 let, vendar sem do pred dvema letoma imel prijavljeno na starem naslovu še začasno bivališče? Ali mora biti izpolnjen tudi pogoj, da mora miniti 3 leta od začasne prijave drugje? ... (SLONEP)
Izgubljena kupoprodajna pogodba-kaj storiti? (lili)
V letu 2004 je bila sklenjena kupoprodajna pogodba - nakup 1-sobnega stanovanja s 4 dediči. V ZK stanovanje ni bilo takoj vpisano, ker je bilo potrebno urediti še zadeve z garažo. V letu 2010 se je začel postopek vpisa, vendar je eden izmed dedičev medtem umrl. S tremi dediči so zadeve potekale v redu in je ta delež vpisan v ZK in izdan tudi sklep. Četrti dedič je umrl, njegov sin pa je ta original izgubil in celo napisal drugega in zahteval, da ga podpišem in mu ga vrnem! Kaj v takem primeru storiti - postopek? Kopijo overjene KP pogodbe imam. ... (SLONEP)
Plačilo storitev nepremičninskih agentov? (zamir)
Kupujem stanovanje preko neke nepr. agencije. Takoj so mi dali pod nos pogodbo o posredovanju, splošne pogoje in nek cenik. Pravijo, da če ne sklenemo posla, plačam posamezne storitve. Ali mi lahko res kaj zaračunajo, a jim ne pripada samo provizija, če kaj res kupim? ... (SLONEP)
Na kaj naj bom pozoren pri nakupu stanovanja pod hipoteko? (kupec)
Zanimam, se za nakup stanovanja, ki je pod hipoteko, kjer je sicer hipoteka 40.000 EUR, cena stanovanja pa 70.000 EUR, poleg tega ima prodajalec še na to stanovanje nekaj neplačanih računov z strani vzdrževanja. Vsi ti računi in hipoteka ne presegajo vrednosti stanovanja. Zanima me sledeče, ali so lahko kakšne komplikacije pri nakupu in poznejšem vpisu v zemljiško knjigo pri takem nakupu stanovanja. Na banki so mi odgovorili, da to ne predstavlja problema, če so prisotna vsa dokazila od upnikov in zadnje fakture z veljavnimi datumi. Nakup se bo izvedel preko nepremičninske agencije in banke. Na kaj moram biti pazljiv? ... (SLONEP)
Ali imam pravico do provizije po odstopu od nakupa? (DELTA)
Prosim za pravniški nasvet glede naslednje zadeve. V letu 2008, mesec marec, sem kot posrednik za nepremičnine ponudil parcelo za izgradnjo trgovskega centra podjetju. Po 3-4 mesecih razčiščevanja, so izrazili pripravljenost kupiti nepremičnino (zemljišče in zapuščene tovarniške hale). Zadeva je prišla tako daleč, da je na sestanku med prodajalcem in kupcem prišlo do ustnega dogovora, da otvoritev trgovskega centra mora biti 26. Decembra 2008. Med urejanjem papirjev in usklajevanjem pogodbe, je kupec začel z maratonskimi nesmiselnimi zahtevami glede zmanjševanja cene nepremičnine, kakor tudi dodatno izgradnjo sedaj tega in onega poslovnega partnerja kupca na isti lokaciji (pomeni 2 različni dejavnosti). Nakar se je nekaj mesecev izmotaval glede plačil in prevzema objekta , hkrati pa je naročeval izdelavo projektov, zahteval je celo pridobitev gradbenega dovoljenja za rušenje starih objektov. Tako so minevali meseci in leta, dokler nismo prišli do meseca novembra 2010, ko je kupec zahteval kot definitiven pogoj, da prodajalec financira izgradnjo objekta. Prodajalec je uredil kreditno linijo in pričakoval podpis pogodbe. No presenečenje ob vsem zavlačevanju pa pride v mesecu marcu, ko kupec po 3 letih enostavno iz svojih neupravičenih razlogov enostransko odstopi od podpisa pogodbe in nakupa nepremičnine. Prodajalcu je povzročil za cca 210.000 € stroškov. Ali imam kot nepremičninski agent pravico do provizije od kupoprodajne pogodbe in kolikšna je lahko? Kako je s stroški potovanj na sestanke v tujino, kjer je sedež kupca? Sklenil pa se je ustni dogovor, kjer je kupec potrdil nakup in celo določil rok izgradnje. Ali imam pravico do izplačila posredniške provizije, ker smatram da je pogodba sklenjena, ko kupec tudi ustno potrdi nakup, oz do kolikšne provizije sem po EU zakonodaji upravičen? V kolikor nisem upravičen do celotne provizije, ali sem upravičen do plačila vseh stroškov (telefon, prevozi, potovanja..) in določenega minimalnega zneska penalov za enostranski odstop s strani kupca in kolikšen je ta procent po EU Zakonodaji. Za vaš odgovor se vam zahvaljujem. ... (SLONEP)
Ali je mogoče vzpostaviti hipoteko brez vednosti dejanskega lastnika? (Katja)
Leta 2003 je mama od slovenskega gradbenega podjetja kupila stanovanje v bloku (takrat novogradnja) in ga tudi v celoti plačala z gotovino. Ima overjeno kupoprodajno pogodbo. Leta 2006 je dobila še nek dodatek k pogodbi in potem bi lahko nepremičnino vpisala v ZK. Vendar takrat tega še ni storila, ker ni vedela, da je to nujnega pomena. Letos marca pa je na sodišče vložila predlog za vpis nepremičnine v ZK. Pred nekaj dnevi pa je dobila obvestilo, da gre podjetje od katerega je stanovanje kupila v stečaj in da je treba na sodišče predložiti vso dokumentacijo v zvezi z lastništvom, da se bo stečajni upravitelj na podlagi tega odločal o izločitvi nepremičnin iz stečajne mase. Ko je danes poklicala na ZK, da bi preverila, kako daleč je zadeva v zvezi z vpisom, so ji rekli, da bo še trajalo, ker naj bi bili na njenem stanovanju dve hipoteki upnikov. Zanima me, ali je možno na nepremičnino, ki je prosta vseh bremen, ni pa vpisana v ZK, dati hipoteko in jo dati v stečajno maso. ... (SLONEP)
Ali je varen nakup stanovanja, ki je pod hipoteko, a je izbrisna pobotnica že izdana? (Nataša)
Naša situacija je sledeča, kupujemo stanovanje, V ZK je še pod hipoteko, sicer je prodajalec kredit že poravnal. Izbrisna pobotnica je s strani banke že izdana. Kakšen je najboljši način za nakup tega stanovanja? Ali je varno skleniti pogodbo, jo skupaj z overjeno originalno pobotnico deponirati pri notarju, in ko bo prodajalcu nakazan zadnji del kupnine, predlagamo hkrati z izbrisom hipoteke tudi vpis lastninske pravice na kupca? Kako se v praksi rešujejo takšni primeri?  ... (SLONEP)
Ali je mogoč odkup občinskega zemljišča za ureditev parkirnih prostorov? (vilma)
Vljudno prosim za vaš nasvet. Dejstva so sledeča: - sem etažni lastnik v starejšem bloku s petimi stanovanji - blok praktično nima parkirnih prostorov - problema do sedaj ni bilo, ker smo stanovalci parkirali na pločniku pred blokom - problem je nastal sedaj, ko občinski redarji kontrolirajo stoječi promet in kaznujejo tak način parkiranja - stavbi pripada funkcionalno zemljišče v izmeri 360 m2 - izgradnja parkirišča na tem zemljišču bi zahtevala večje posege, saj zemljišče ni ravno. V neposrednji bližini stoji tudi manjša stolpnica s cca 30 stanovanji - občina pa je lastnik sosednje parcele. Izgradnja parkirišča na delu te parcele praktično ne bi zahtevala nobenih odkopov. Parkiranje na tem delu tudi ne bi motilo stanovalcev v stolpnici. Ta del občinskega zemljišča je popolnoma neizkoriščem in ni uporaben v nobene druge namene. Ali je možna zamenjava dela parcele funkcionalnega zemljišča z delom občinskega zemljišča in kak je postopek. Prav tako prosim za odgovor ali ima občina možnost odprodaje tega dela zemljišča stanovalcem bloka? ... (SLONEP)
Ali je ravnanje nepremičninske agencije korektno? (PROVIZIJA-EKSKLUZIVNOST)
Je dovoljeno, da nepremičninska agencija od vseh nas (kupec+prodajalec) zahteva provizijo, kljub temu, da nismo kupili stanovanja preko njih. Nepremičninski posrednik naju je močno zavajal, češ, da se ničesar ne obvezujeva, na koncu pa nama je podtaknil ekskluzivno pogodbo. Po vsej verjetnosti bova tožila celotno agencijo, za vse muke, ki so nam jih zadali. Zavajali so naju in seveda jih bova spravila tudi v medije. ... (SLONEP)
Ali moramo res plačati še zemljišče, če smo že kupili stanovanje, ki stoji na njem? (Ss_Hh)
Mene pa informativno zanima, ali moramo res plačati še zemljišče, če smo že kupili stanovanje, ki stoji na njem? Stanovanje v tem bloku (naše) je namreč že plačano? Je malce 'nefer', da se nekaj plača, če je že tvoje? ... (SLONEP)
Vzdrževanje občinske parcele in odkup? (vzdrževalec)
Že 50 let vzdržujemo občinsko parcelo (kosimo, urejamo, obrezujemo, popravilo škarp, ...). Parcela nima drugega dostopa kot čez našo hišo. Ker nam sedaj Občina želi to parcelo prodati in mi jo želimo kupiti, me zanima, ali lahko na podlagi dolgoletnega vzdrževanja vsaj malo znižam ceno parcele (kot neke vrste kompenzacija)? Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem. ... (SLONEP)
Ali je potrebno uporabno dovoljenje? (Manete)
Kupujemo stanovanje v 4-stanovanjski hiši (novogradnja oz. rekonstrukcija starejše hiše), ki pa še nima uporabnega dovoljenja. Prodajalec nam je zagotovil, da bo le-tega pridobil, takoj ko bodo končana vsa dela, ki so določena po projektu (nadstrešek pred hišo, ograja pred dvoriščem itd.). Hiša je že dokončana, stanovanja vpisana v ZK, prav tako etažirana. Nepremičninski agent, ki posreduje pri prodaji, nam zatrjuje, da uporabno dovoljenje ni potrebno. Kljub temu, da prodajalec pravi, da bo uporabno dovoljenje pridobil, ne želimo podpisati pogodbe, preden bo le-to pridobljeno, saj nas skrbi, da bi se lahko vmes kaj zapletlo. Zanima me, ali je kakšna zakonska dolžnost prodajalca, da ob prodaji stanovanja zagotovi uporabno dovoljenje? Zanima me še, ali ni sporno, da nepremičninski agent pravi, da le-to ni potrebno? ... (SLONEP)
Vpis v zemljiško knjigo? (prodajna pogodba po 8 letih)
Podala sem zemljo leta 2003. Pogodba o prodaji je bila sklenjena s podpisom in prejemom kupnine zemlje pri notarju. Takrat smo se zmenili (skupaj s sestro, ki je bila lastnik zemlje skupaj z mano) s kupci, da bodo kupci uredili vpis zemlje v zemljiško knjigo. Sedaj sem dobila iz davčne papirje, da sem še zmeraj lastnik jaz, saj vpisa ni bilo. Pogodba pa leta 2003 ni bila overjena, saj na njej ni žiga notarja. Sedaj me zanima, če je ta pogodba še zmeraj veljavna po 8 letih, glede na to da ni bil urejen vpis v zemljiško knjigo?  V pogodbi je navedeno, da prepis naredi katerikoli (kupec, lastnik), s podpisom pogodbe pa smo takrat pooblastili notarja. Mi lahko prosim poveste kdo je lastnik te zemlje in kdo jo ima pravico izkoriščat? Zemljo sem hotel prodati, vendar me sedaj novi lastnik toži, da je zemlja njegova, v zemljiški knjigi pa sem lastnica jaz. Kaj naj naredim? ... (SLONEP)
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog