Vodič

Nasveti za nakup nepremičnine, da bo naše bivanje v njej prijetnejše

Pri nakupu stanovanja ali hiše moramo biti pozorni na tri stvari:

  • lokacijo (mikro in makro),
  • kakovost vgrajenih materialov,
  • razpored in osvetlitev prostorov.

To so glavni dejavniki, ki zvišujejo ali znižujejo ceno nepremičnine in si zaslužijo veliko naše pozornosti.

Pogosto smo pri nakupu nepremičnine pozorni na makrolokacijo, torej na umestitev nepremičnine v sosesko ali kraj, pozabljamo pa na mikrolokacijo, ki je bolj pomembna. Mikrolokacija predstavlja umestitev nepremičnine v neposredno okolje, ki jo obdaja in neposredno vpliva na naše ugodje bivanja. Pomembna je lega nepremičnine, predvsem razmere sončne osvetlitve. Najboljša so tista stanovanja, ki imajo sonce v kuhinji in spalnici zjutraj, v dnevni sobi pa popoldne. Sonce v prostorih, kjer se gibljemo v jutranjih urah, bo delovalo poživljajoče in lažje se bomo spoprijeli z novim dnevom. Bivalni prostori morajo biti razporejeni na zahod, vzhod in jug.

Velik vpliv na vrednost nepremičnine ima cestna povezava. Če je nepremičnina ob cesti, je lahko to pozitivno, saj je dostop enostavnejši, vendar ne smemo pozabiti na hrup. Promet na vsaki cesti povzroča hrup, ki nas bo prej, ko slej začel motiti. Zato je bolje izbrati nepremičnino, ki je v mrtvi ulici, odmaknjena od ceste, ali pa je obrnjena stran od ceste. Pomembna je tudi oddaljenost od glavne ceste. Če je stanovanje preblizu glavne ceste, nas bo motil hrup, ki bo že posebej neprijeten poleti v nočnem času, če spimo pri odprtem oknu.

Pozabiti ne smemo tudi na razgled. Pogled na gozd, polje, hribe, park je mnogo prijetnejši kot na parkirišče, cesto, sosednji blok ali hišo. Pomembno vlogo pri razgledu ima tudi razmestitev oken. Majhno okno je povsem neprimerljivo z velikim, ki namesto stene predstavlja lep razgled.

Drugi pomemben dejavnik, na katerega ne smemo pozabiti pri odločanju za nakup, so gradbeni materiali in kakovost gradnje. Še posebej pri starejših nepremičninah moramo paziti na materiale, ki so vgrajeni, da ne kupimo stanovanja, kjer je polno zdravju škodljivih snovi. Pri nakupu novogradnje preverimo materiale, saj graditelji niso vredni toliko zaupanja, da bi jim na besedo verjeli ali je bivanje v prostorih, ki jih prodajajo res neoporečno za zdravje. Izvedba mora biti kakovostna, brez znamenj »šlamparije«. Preverimo, kakšna je izolacija, ali so okna kakovostna in kako je z garancijo na napake, ki jih bomo odkrili.

Naši predpisi zahtevajo, da ima stanovanje površino oken, ki ustreza 20 % površine stanovanja. To površino lahko še povečamo, saj večje steklene površine pomenijo tudi več svetlobe, ki bo ugodno vplivala na stanovalce in lažje bomo gojili sobne rastline. Pogoste so napake z razmestitvijo oken pri mansardnih stanovanjih. Ta morajo biti nameščena tako, da prepuščajo dovolj svetlobe in da skozi njih vidimo še kaj več kot le modro nebo. Okna ne smejo biti tik pod napuščem, ker ta odžira svetlobo in razgled.

 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog