Nakup nepremičnine preko agencije

Iskanje in nakup nepremičnine lahko izvedemo sami ali s pomočjo nepremičninske agencije. Agencija lahko namesto nas opravi veliko opravil, za katere bi sicer potrebovali veliko časa. Pogoj je le, da izberemo kakovostno nepremičninsko agencijo.

Nepremičninska agencija nam lahko pomaga iskati ustrezno nepremičnino. V svoji bazi ima velik izbor nepremičnin, ki jih posredniki poznajo in nam lahko na osnovi naših želja predlagajo ustrezno nepremičnino. To pomeni manj ogledov, saj nas posrednik vodi le na oglede tistih nepremičnin, ki ustrezajo našim osnovnim zahtevam. Sami med množico oglasov težko izberemo le tiste, ki bi nam ustrezale, saj so podatki skopi.

Ko si izberemo nepremičnino, ki nam ustreza, lahko agencija za nas pripravi in uredi vse dokumente, ki so potrebni za izvedbo nepremičninskega posla. S tem nam prihrani obilje časa, ker pa imajo izkušnje, lahko bolj zanesljivo preverijo ali je nepremičnina pravno neoporečna, obenem pa znajo svetovati o postopkih.

Nepremičninska agencija za svojo storitev zaračuna provizijo. Provizijo lahko plača prodajalec ali kupec, ali pa se deli med prodajalca in kupca po določenem ključu. V nobenem primeru pa skupen znesek provizije ne sme presegati 4 % vrednosti posla.

Izbira nepremičninske agencije je zahtevna, saj je ponudba velika, med njimi pa je tudi nekaj črnih ovc, ki svojih storitev ne opravljajo tako kot bi morale. Zato je smiselno pred izbiro pridobiti čim več informacij o delu agencije in priporočila drugih uporabnikov. Posrednik s katerim sodelujemo, mora imeti licenco za nepremičninsko posredovanje, ki nam jo mora pokazati.

Pred nakupom nepremičnine je kupec v dilemi ali naj uporablja storitve nepremičninske agencije ali ne. 2 % ali 4 % provizije je sorazmerno veliko. Vendar pa moramo vedeti, da nam za ta denar solidna nepremičninska agencija prihrani čas in zmanjša tveganje.

Več o delovanju nepremičninskih agencij in postopku nakupa preko posrednikov >>

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog