Vprašanja - Upravne enote
Število ustreznih rezultatov: 252
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
Zazidljivost (Jože)
Zanima me, kaj se da narediti v primeru, da na ministrstvu pravijo, da ni ovir zazidljivosti določenih parcel z njihove strani. Občina pa je podala negativno mnenje. Kaj se da narediti? ... (SLONEP)
Odjava stalnega prebivališča in problemi povezani s tem? (bobo )
Oče se je ločil in nas pustil. Vsa leta je delal v tujini in ni nikoli plačeval zame. Mama mu je dovolila, da se je prijavil na naš naslov v Sloveniji zaradi potnega lista. Sedaj je upokojen in živi v Sloveniji, vendar ima še vedno stalno prebivališče na mojem naslovu. Noče se odjaviti in ima vse papirje na moj naslov, a ne živi pri meni, niti nimamo stikov. Pokojnino prejema iz Avstrije in si je vzel kredit, a ga ne plačuje redno. Tudi položnic za mobitel ne plačuje. Tudi za televizijo so ga našli na mojem naslovu in vsa pošta in vsi opomini prihajajo k meni. Sem že klical in razlagal in prosil naj ne pošiljajo to k meni, ampak vedno so mi rekli, da je prijavljen na moj naslov in da oni nič ne morejo. Kaj naj storim? Ali je možno da, če ne bo plačeval, da se bodo spravili na mene in mi še kaj vzeli, pa čeprav mi sploh ni več oče in nimam stika z njim? ... (SLONEP)
Ali velja oprostitev takse za gradnjo pri mladi družini tudi za istospolne partnerje? (alex)
Pozdravljeni, prosiva za razlago. Sva istospolna partnerja z otrokom, katerega oče sem jaz. Ali smo lahko tudi mi kot mlada družina opravičeni do oprostitve takse, če bomo gradili. Hvala za hiter odgovor. ... (SLONEP)
Pridobitev dokumentov za prizidek? (alenka)
Jaz bi pa želela dozidati prizidek k hiši, ki bi bil velik cca 10 kvadratnih metrov. Zanima me, kaj moram storiti in kje lahko uredim potrebno dokumentacijo, če je zaradi male prostornine to sploh potrebno in koliko bo potrebno odšteti za dokumente. ... (SLONEP)
Uporabno dovoljenje - v kateri fazi se ga pridobi? (Blaž)
Pozdravljeni, kupujemo polovico dvojčka, zgrajenega do III "podaljšane" faze, plin, elektrika, voda pripeljani do hiše. Hišo imamo namen dokončati v lastni režiji. Investitor trdi, da je za pridobitev uporabnega dovoljenja, potrebna finalizacija hiše in da ga v trenutnem stanju (III. faza) še ni mogoče pridobiti. Zanima me, do katere faze mora biti objekt končan, da se lahko pridobi upor. dovoljenje (npr.: elektrika napeljana po hiši, položena keramika,...) ali pa se ga lahko pridobi že v tej III. fazi. ... (SLONEP)
Ali potrebujemo gradbeno dovoljenje za ureditev mansarde z zunanjim vhodom? (Sigismund)
Pozdravljeni! Z dekletom se odločava za skupno življenje pri njej doma. Svoje prostore bi si lahko uredila v zgornjem nadstropju (mansarda). Želela pa bi si zgraditi stopnice za lasten vhod in nadstrešek nad stopnicam (stopnice bodo potekale ob steni hiše). Prav tako bi rada naredila nad obstoječem vhodom nadstrešek v velikosti približno 1,5m X 2m, s katerim bi pridobila v zgornjem nadstropju nekaj prepotrebnega prostora za povečanje kopalnice. Ali morava za ta dela, ki sem jih navedel, zaprositi za gradbeno dovoljenje oziroma urediti kakšne druge papirje. ... (SLONEP)
Stranka v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja? (NN)
V bližini našega bloka se naj bi v bližnji prihodnosti gradil nov večstanovanjski objekt. Ker nismo neposredni mejaši s parcelo na kateri bo ta večstanovanjski objekt stal, vmes je še cesta, ki je svoja parcela in je last investitorja novega objekta, me zanima, v kakšnem primeru smo lahko stranke v postopku za pridobivanje gradbenega dovoljenja. Nov objekt bo stal od naše fasade 11 metrov in bo za 1,5 metra manjši od našega. ... (SLONEP)
Kako in kje naj preverim varen nakup parcele? (Milan ZORE)
Kupujem parcelo za gradnjo, pa me skrbi, če je tudi meja s sosedi urejena? Kako izvem, ali so meje "čiste" in pa, če glede nepremičnine poteka kak spor, obremenitev? Hvala za hiter odgovor! ... (SLONEP)
Ali najemna pogodba zadostuje za prijavo stalnega bivališča? (Tanja Ban)
Ali mora biti najemna pogodba za stanovanje notarsko overjena, da lahko na dotičnem naslovu prijavimo stalno bivališče? Ali lahko stanodajalec ne dovoli oz. onemogoči tovrstno prijavo najemniku? ... (SLONEP)
Ali lahko sprožimo zapuščinsko obravnavo? (zapuščinska obravnava)
Imamo težavo, zanima nas parcela, ki je v lasti ženinega dedka, ki pa je pokojni že 15 let! Zapuščinske obravnave ni bilo, zato je praktično še vedno vse nanj pisano, kljub temu, da je pokojni. Ali lahko zahtevamo zapuščinsko obravnavo? Kakšni so stroški le-te? ... (SLONEP)
Sprememba namembnosti lokala? (Simon)
Od očeta bom prevzel lokal, ki je sedaj registriran kot kava bar, je pa v tem istem lokalu pred leti, že bila picerija. Zanima me, kje se uredi, oziroma spremeni namembnost gostinskih lokalov, katera institucija se s tem ukvarja. ... (SLONEP)
Odmik hiše od meje in možnost umika sosedovega soglasja? (Marika)
Pred dvema mesecema smo dobili pravnomočno potrjeno GD izdano  pri UE M. Sobota. Stranka v postopku zaradi odmika objekta 2 m od meje je soglasje h gradnji tudi podpisala, ampak po izdaji GD si je premislila in nas prosila, da odmaknemo objekt na 4 m. Ali nam lahko zaustavijo gradnjo?  ... (SLONEP)
Dvig hišne številke? (Breda)
Pred dobrim letom in pol smo dobili iz geodetske uprave dopis, da so nam določili hišno številko in da gre dopis naprej v zemljiško knjigo. Prav tako pa smo dobili obvestilo, da nam bo sporočeno kdaj lahko dvignemo hišno številko. Ker je minilo že kar nekaj časa, me zanima, kje se lahko pozanimam, kaj se s tablico dogaja.... (SLONEP)
Menjava zemljišča zaradi neprimernega prostorskega plana (Klemen)
Oče je lastnik parcele v velikosti 532 m2, ki je v prostorskem planu občine določena kot zazidljiva, vendar je na njej, zaradi trikotne oblike ter služnostne poti, vodne struge ter križa na parceli, ki je pod kulturno dediščino, praktično nemogoče zidati stanovanjski objekt. Na občini nam zatrjujejo, da imamo "zazidljivo" parcelo in ne potrebujemo nikakršne razširitve zazidljivosti prostorskega plana, kljub temu, da smo vlogo za razširitev že oddali. Zanima me, ali je mogoče vložiti prošnjo za zamenjavo oz zahtevo za nadomestno zemljišče v enaki izmeri (kvadraturi) zaradi neprimernosti plana, ki ga je naredila občina. Zgoraj navedena parcela pa je edina, ki je v prostorskem planu zazidljiva. Za odgovor in naslove na koga lahko to prošnjo naslovim se vam lepo zahvaljujem. ... (SLONEP)
Gradnja kozolca in pravica graditi? (Mojca)
Glede na vaš odgovor na moje vprašanje z dne 16.02.2010 bi prosila še za pojasnilo, kaj se smatra pod "dokazilo o pravici graditi", ki ga je potrebno priložiti kot prilogo zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo nezahtevnega objekta. Ali je za pridobitev tovrstnega gradbenega dovoljenja predviden kakšen uradni ogled pristojnih služb? V navedenem primeru bo dokumentacijo za gradnjo kozolca pridobil upravljavec na podlagi pooblastila lastnika (občina). Ali lahko izdano pooblastilo s strani občine pomeni, da je gradnja v skladu s prostorskimi plani? ... (SLONEP)
Kako legalizirati hišo? (jože)
Podedoval sem "na črno" zgrajeno hišo in me zanima, kako bi jo lahko legaliziral in kakšni so stroški pri tem? ... (SLONEP)
Zunanje montažne stopnice v večstanovanjski hiši in soglasje? (Barbara)
Pozdravljeni, kupujem stanovanje v visokem pritličju večstanovanjske hiše, ki ima skupno zelenico/vrt za hišo. Iz dnevnega prostora bi si rada naredila montažne stopnice, ki bi vodile na vrt. Prav tako pa bi želela montirati klimatsko napravo. Kakšno dokumentacijo (poleg soglasja drugih lastnikov) potrebujem? Ali morajo biti podpisi drugih solastnikov zelenice notarsko overjeni? ... (SLONEP)
Priposestvovanje gozda s strani soseda in možnost poseka? (Tashy)
Imamo gozd, ki je po vseh listinah naš. Oseba, ki ni naš mejaš, si prilašča gozd. Mejnike sicer nimamo postavljene. Zanima me, če lahko posekam drevesa v svojem gozdu, ki si ga lasti druga oseba, ki pa se zaveda, da gozd ni njegov. ... (SLONEP)
Ali se plačuje upravna taksa za proj. pogoje in soglasja? (Aneja)
Zanima me, če je treba za projektne pogoje in soglasje plačati upravno takso. Občine imajo to različno urejeno. ZGO-1 sicer piše, da soglasodajalci niso upravičeni do plačila taks, povračila stroškov ali drugih plačil . Ali to "povozi" ZUT in upravno takso? Hvala! ... (SLONEP)
Legalizacija obstoječega objekta in pravilna uporaba zakonodaje? (dema)
Smo sosedje piščančje farme, ki ima gradbeno dovoljenje za samo polovico farme. Decembra 2005 je investitor piščančje farme dal vlogo za legalizacijo preostalega dela piščančje farme. Ker v projektu, ki je bil dodan vlogi, nismo bili v vplivnem območju, smo dali izdelat ekspertno mnenje, ki pa je pokazalo, da je vplivno območje tudi na našo parcelo. Nato nam je šele ustavno sodišče dosodilo, da smo stranski udeleženec v postopku. Ker je trajal ta postopek štiri leta in je obravnava na to temo šele sedaj, ter se je tekom tega časa spremenila zakonodaja ali lahko mi sedaj nasprotujemo tej gradnji po zakonih, ki so bili sprejeti pred decembrom 2005 ali po zakonih, ki so bili sprejeti do sedaj? ... (SLONEP)
Oprostitev upravne takse za mlade družine? (Vitjan)
Spoštovani, zanima me, če obstaja kakšna možnost, da sva s partnerko pri reševanju družinskega stanovanjskega problema z gradnjo hiše oproščena upravne takse, kljub temu, da v ZUT-u piše, da se za mlado družino štejeta starša, stara največ 30 oz. 35 let. Kot oče sem star 43 let, ona 41, pričakujeva pa svojega prvega skupnega otroka (mojega prvega nasploh). Z nama živi še njen nezakonski sin, ki obiskuje 1. letnik srednje šole. Lep pozdrav in hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Pridobitev kmetijskega zemljišča z darilom? (tomaž)
Pozdravljeni, zanimam se za nakup parcele, ki je večinoma kmetijska, del pa zazidljiv. Prodajalec je na oglasno desko UE objavil ponudbo, ki pa jo je poleg mene sprejel še nekdo s statusom kmeta. Sedaj pa me zanima, kako lahko vseeno jaz pridem do te parcele oziroma zanima me ,ali bi to šlo preko darilne pogodbe? S prodajalcem nisem sorodstveno povezan. Hvala za odgovor in lp ... (SLONEP)
Ali bo mogoča nadomestna gradnja? (marjan)
Na Goričkem v krajinskem parku sem podedoval in delno odkupil parcelo, kjer se je rodil oče in je živela njegova družina. Ta hiša se je z leti podrla in so jo sosedje in zob časa počasi zravnali z zemljo, tako da ni kakšnih vidnih sledi. Ali je kakšna možnost za pridobitve gradbenega dovoljenja. Objekt je imel hišno številko. Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem. lp Marjan ... (SLONEP)
Gradbeno dovoljenje po gradnji? (Tiyo)
Zanima me, ali je možno pridobiti gradbeno dovoljenje za že zgrajen prizidek in posledično podaljšano streho (cca.2.5m) - gre za prizidek kot teraso (4x2m). Kakšen je postopek pridobitve? Je potreben ogled kakšne pristojne osebe za pridobitev dovoljenja? Obstaja možnost sankcij? Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Med katere objekte spada asfaltirano rokometno igrišče? (Peter)
Pozdravljeni. Ali je asfaltirano rokometno igrišče enostaven objekt ali ne oz. kam ga uvrščamo? Vadbeni objekti, med katere sodijo: – vadbeni objekti, namenjeni športu in rekreaciji na prostem, ker ni travnat objekt, ne vem kam spada. Če je enostaven objekt kaj potrebujem za gradnjo, saj gradbeno dovoljenje ni potrebno. Hvala za odgovor in lep pozdrav. ... (SLONEP)
Občina je preko naše parcele zgradila cesto- kaj sedaj? (Blokar)
V lanskem letu smo kupili zazidljivo zemljišče. Geodet je sedaj ugotovil, da nam je bilo odvzetih iz strani Občine ca. 20 m2 zemljišča, saj so pred leti razširili cesto. Na to me prejšnja lastnica ni opozorila in smo tako ob nakupu plačali celotno kvadraturo. Velikost parcele, ki smo jo kupili, navajajo tudi občinski dokumenti o namenski rabi zemljišča, ki prav tako nikjer ne omenjajo, da se je zemljišče zmanjšalo ali da preko njega poteka cesta. Občina je sedaj sestavila pogodbo, s katero naj bi jaz brezplačno prepisal brezpogojno v njihovo last teh 20 m2, oni pa bodo izvedli na njihove stroške parcelacijo. Seveda je to za njih ugodna rešitev, za nas pa niti ne, saj smo plačali celotno zemljišče. Kaj nam je storiti? Pravijo, da je to eden od pogojev, da lahko izdajo GD za gradnjo stanovanjskega objekta. ... (SLONEP)
Ali lahko zidam brez strahu? (Martin)
Prosim za vaše mnenje. Ali lahko zidam brez strahu, da bom moral podirati? V naselju vrstnih hiš pozidanih pred dvajsetimi leti, bom na vmestni, še prosti parceli pozidal stanovajnsko hišo. Čakam na gradbeno dovoljenje in imam zagotovilo pristojnih služb da projekt in vse potrebno izpolnjuje vse zahtevane kriterije, ter da ni nobenih zadržkov za izdajo gradbebnega dovoljenja in ga bodo tudi v kratkem izdali na podlagi dostavljene dokumentacije in po opravljeni obravnavi na kraju samem, kjer je sosed podal nestrinjanje z projektom. Sosed ne da soglasja za gradnjo, ker mu bo naš objekt zaprl okno, katerega ima na naši strani in bo s pozidavo zakrit z zunanjo steno novega objekta. Hiše so pozidane od meje do meje, brez vmestnega prostora in nobena vmestna hiša nima okna na sosedovo stran razen njegove. Po projektu pred dvajsetimi leti bi sicer do njegovega objekta, kot sestavni del moje hiše bila garaža in bi streha v tem primeru dejansko šla pod njegovim oknom, če bi bilo pozidano tam kjer to predvideva načrt. Ker v našem projektu ni garaže v hiši in je sedaj zgornja etaža po celi širini objekta enake višine kot preostali, višji del objekta (dve kompletne etaže), me zanima ali sosed v nadaljnih postopkih (upravni, itd..), ima realno možnost, da doseže spremembo, od vseh odobrenega projekta. Iz njegovega načrta je sicer razvidno, da je na tej steni predvidenih več varijant oken po višinah in položajih, odvisno od vmestitve objekta v prostoru (vse varijante vrisane na eni steni). Pri skupnem ogledu je nedvoumno ugotovljeno, da ni pozidano v skladu z projektom in je pod višino določeno v projektu. Po končanem upravnem sporu nameravam začeti z gradnjo, se pa zavedam, da bom v tem primeru prevzel določen rizik. Za svetovanje se Vam najlepše zahvaljujem. ... (SLONEP)
Prodaja deleža gozdnih parcel? (vera)
Imam več gozdnih parcel v katerih imam solastniški delež z drugimi solastniki. Zanima me, če lahko pošljem solastnikom ponudbo o prodaji svojega deleža.ali to ponudbo lahko pošlje tudi sama, brez ,da kaj javim na svojo upravno enoto. Kako napišem ponudbo o prodaji, ali obstajajo kakšni obrazci. Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem. ... (SLONEP)
Pridobitev hišne številke? (M)
Prosila bi vas, če mi lahko poveste, kje in kako pridobiš hišno številko? Gre za novogradnjo na parceli, ki je bila razdeljena na tri dele in tam bodo stale tri nove hiške. Hvala in lep pozdrav! ... (SLONEP)
Ali je mogoče vračilo komunalnega prispevka? (Viki)
V zvezi s pridobivanjem gradbenega dovoljenja za prizidek sem plačala komunalni prispevek. Ker pa sosedje ne dajo soglasja, ne bo izdano gradbeno dovoljenje. Kako in kje (postopek) lahko zahtevam vračilo komunalnega prispevka, ki je precej visok znesek. Najlepša hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 ...
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog