Novice - Država in politika

novica

Združenje najemnikov na obisku na MOP

Objavljeno dne 18.02.2005

Minister za okolje in prostor je v tem tednu sprejel predstavnike Združenja najemnikov Slovenije in Sveta za varstvo pravic najemnikov pri Mestni občini Ljubljana.

Najemniki so ministra med drugim seznanili s svojim delom in z mednarodnimi aktivnostmi. Poleg tega so ministru predstavili svoj pogled na stanovanjski zakon, ki je bil sprejet leta 2003, in opozorili na napake določb omenjenega zakona, ki se nanašajo na stanovanjska najemna razmerja, predvsem na obveznosti in pravice najemnika in lastnika stanovanja ter na krivdne razloge, na podlagi katerih lahko lastnik odpove najemno pogodbo. Predstavniki združenja in sveta so ministra seznanili tudi z nekaterimi konkretnimi primeri težav, ki so posledica izvajanja stanovanjskega zakona v praksi, s katerimi se srečujejo pri svojem delu.
Udeleženci sestanka so pozornost namenili tudi uredbi o metodologiji za oblikovanje najemnih neprofitnih stanovanj ter merilih in postopku za uveljavljanje subvencioniranih najemnin in njenim spremembam. Uredba namreč z letošnjim letom uvaja nov način določanja neprofitnih najemnin in subvencij, prehod na nov sistem oblikovanja najemnin pa se bo izvedel postopoma v dveh letih. Predstavniki združenja in sveta menijo, da dopušča veliko obremenitev za najemnike, predvsem tiste z najnižjimi dohodki. Prav tako se najemniki ne strinjajo z novim načinom subvencioniranja najemnin, saj se je namreč vstopni prag za upravičence subvencionirane najemnine znatno zaostril.

Udeleženci sestanka so se strinjali, da je za ureditev tega področja potreben poseg v stanovanjski zakon. Zato so se strinjali, da je najverjetneje edina realna možnost za rešitev težav, s katerimi se v praksi srečujejo najemniki, sprememba stanovanjskega zakona.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog