Vprašanja - Država in politika
Število ustreznih rezultatov: 112
Stran: 1 2 3 4
Zazidljivost (Jože)
Zanima me, kaj se da narediti v primeru, da na ministrstvu pravijo, da ni ovir zazidljivosti določenih parcel z njihove strani. Občina pa je podala negativno mnenje. Kaj se da narediti? ... (SLONEP)
Ali moram res vrniti očetovo socialno pomoč po njegovi smrti? (andrej)
Oče je prejemal socialno pomoč, sedaj pa je umrl. Občina sedaj zahteva nek svoj delež, kako to lahko naredi? Jaz vendar nimam denarja, saj sem tudi sam prejemnik denarne socialne pomoči. ... (SLONEP)
Novela ZK-1 in vpis pravice s pomočjo odvetnika? (Pro. Ž-)
Nekje sem slišal, da se obeta sprememba Zakona o zemljiški knjigi, ki nam bo fizičnim osebam preprečila direktno vložitev lastnega ZK predloga. Ali je to res, kaj pa moje pravice? Ali res za vse potrebujemo odvetnike? ... (SLONEP)
Na koga se obrniti glede urejanja lastništva v primeru množičnega vrednotenja nepremičnin? (herga)
V zapisu sem zasledila da lahko popravlja napačne vrednosti nepremičnin za mladoletne ali umrle osebe zakoniti zastopnik, ne razumem pa kdo je ukinjena pravna oseba. Morala bi namreč urediti nekaj za starejšo osebo, ki pa je še vedno lastnik nepremičnine - nepravi podatki o parceli - sama tega ni več zmožna storiti kam in na koga naj se obrnem? ... (SLONEP)
Odškodnina zaradi zmanjšane tržne vrednosti? (mlinar)
DARS je tik mimo naših stavb in zemljišč zgradil viadukt in s tem bistveno poslabšal bivalno okolje in zmanjšal tržno vrednost naših nepremičnin. Ali je država zato dolžna lastnikom povrniti škodo zaradi zmanjšane vrednosti naših nepremičnin ? Lastniki smatramo, da je država dolžna povrniti razliko zaradi zmanjšane vrednosti. V pravni državi je to popolnoma normalno . Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Subvencija za mlade družine in pogoji? (Luka)
Zanima me, ali se je možno prvič prijaviti kot prosilec za dodelitev subvencioniranja najemnine za mlade družine, če sta oba otroka šoloobvezna? ... (SLONEP)
Kdo me je prijavil inšpekciji? (Jože)
Na inšpekcijo so me prijavili zaradi nekega postopka. Ali mi je dolžan inšpektor povedati, kdo je dal prijavo. Če mi tega ne sme povedati, mi napišite po katerem zakonu je to tajnost. Hvala. L p Jože ... (SLONEP)
Družbena lastnina in ukinitev njenega statusa? (anja)
Naše zemljišče meji na pot, ki je družbena lastnina v javni rabi. Upravitelj te poti je Sklad kmetijskih zemljišč RS. Ker to pot že 43 let uporabljamo samo mi, me zanima, če obstaja možnost, da se na to pot ukine status zemljišča v splošni rabi. In potek le tega. ... (SLONEP)
Izvedbeni prostorski načrt MOL? (Miha)
Jeseni smo začeli prodajati hišo, ki je stara 20 let in ima gradbeno dovoljenje. Presenečen sem bil, ko mi je kupec omenil, da je v izvedbenem prostorskem načrtu MOL opazil, da je direktno preko naše hiše predvidena nova lokalna cesta. Poklical sem na MOL (urbanizem) kjer so mi prijazno razložili, da so to višji interesi in da bom v primeru razlastitve dobil odškodnino. Na vprašanje kdaj predvidevajo graditi cesto, pa nisem dobil odgovora, ker je okolica še redko poseljena in bo potrebno prej zgraditi še veliko infrastrukture preden bodo zgradili stanovanja in novo cesto. Lahko, da bo trajalo tudi 20 let. Sedaj pa imam par vprašanj? 1.Glede na to, da sem nepremičnino želel prodati, mi je to sedaj onemogočeno. Ali lahko iz tega naslova zahtevam kako odškodnino? 2.Ali lahko odškodnino zahtevam že sedaj, ker mi je onemogočena prodaja ali moram čakati na dejansko gradnjo ceste na primer 20 let.? 3. Jeseni sem s plinarno sklenil pogodbo o priključitvi plina. Kako je sedaj z vlaganji v hišo, ali je to sploh smotrno, če jo čaka rušenje, ne vem pa kaj naj z streho, ki tudi ne bo zdržala več kot 5 let  4. Kaj če po 10 letih spremenijo prostorske načrte in ne pride do razlastitve, jaz pa sem bil ves čas v pat poziciji. Hvala za odgovore. LP, Miha.... (SLONEP)
Izvršitev pravnomočne odločbe urbanističnega inšpektorja? (sanja)
Pozdravljeni! Kaj narediti oziroma kako pritisniti na inšpekcijo v primeru, ko je ta že leta 2002 izdala odločbo za odstranitev nezakonite zidave in vzpostavitev prvotnega stanja, investitor pa ni izvršil pravnomočne odločbe urbanistične inšpekcije in nadzidave ni odstranil, temveč biva v teh prostorih nelegalno.... (SLONEP)
Rok za odgovor na pritožbo? (Brumen)
Zanima me, v kolikšnem času je odgovorni državni organ dolžan odgovoriti na pravočasno vloženo (15 dni od prejema odločbe) pritožbo o odmeri nadomestila za stavbno zemljišče. Pritožba je bila poslana I. stopenjskemu organu (DURS), ki je primer odstopilo II.stopenjskemu organu (Ministrstvo za finance) v 6. mesecu leta 2007, do 5 meseca 2008 še nismo prejeli nobenega odgovora. Kmalu bo izdana druga odmera za plačilo stavbnega zemljišča za novo koledarsko obdobje po napačni odmeri. Kaj se da narediti?... (SLONEP)
Spremembe na nepremičninskem trgu po vstopu v EU? (tjaša)
Pozdravljeni! Zanima me do kakšnih sprememb je prišlo, odkar smo vstopili v EU? So bila kakšna prilagajanja EU? Zahvaljujem se vam za odgovore. Lp,Tjaša.... (SLONEP)
Izterjava dolga in hipoteka? (popaj)
Kaj se zgodi v primeru, da si državi dolžan določen znesek, edino premoženje, ki ga imaš pa je nezazidljiva parcela. Običajno, bi država takšno parcelo prodala in z izkupičkom oziroma delom izkupička poplčala dolgove. Vendar kaj pa se zgodi v primeru, če država te parcele ne uspe prodati, ker leži na odročnem demografsko ogroženem območju, pa še zazidljiva ni, tako da ni nobenega kupca. Ali v takem primeru parcelo vseeno zaplenijo ali kaj naredijo?... (SLONEP)
Ali je mogoče priposestvovanje? (Matjaž)
Z darilno pogodbo sem v letu 2006 postal lastnik nepremičnine, ki sta jo imela v lasti moja starša. Pred kratkim sem na zemljiško knjižnem izpisku ugotovil, da je med mojo in sosedovo parcelo vrisana še ena parcela. Ugotovil sem, da je bila ta parcela do leta 1980 javna cesta, ki je bila nato prestavljena na drugo lokacijo. Moja starša sta del te parcele - opuščene ceste, ki se ne uporablja za dovoz do moje in sosedove parcele zatravila, tako da se ta parcela še danes uporablja kot travnik. Po preverjanju na zemljiški knjigi sem ugotovil, da je omenjena parcela trenutno v lasti Sklada kmetijskih zemljišč RS. Zanima me ali obstajajo pogoji za priposestvovanje in kakšen je postopek. Lep pozdrav.... (SLONEP)
Odkup nepremičnine zaradi javnega interesa? (nikki)
Zanima me, kaj vpliva na ceno pri odkupu nepremičnine za javni interes (država), če si v prodajo prisiljen. Ali lahko tržno ceno nepremičnine zvišaš zaradi selitve, stresa in drugih posledic selitve ter prisile v odkup, in kakšne so odškodnine v takih primerih. Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Kdo je dolžan sanirati brežine hudournika? (ZORAN)
Moja zazidljiva parcela na dveh manjših krajih -2m meji na hudournik, 5 m od najvišje prežine je varovalni pas in še 5m od tega varovalnega pasu imam željo postaviti hišo, projektna dokumentacija je že narejena. Pri drugem vodnem soglasju se je zataknilo. Zahtevajo tudi projektno dokumentacijo za ureditev brežine hudournika in posledično tudi sanacijo. Pri geološkem poročilu ni bilo zadržkov in po mnenju strokovnjaka na tem področju-izdal geološko poročilo in dokumentacijo lahko brez te sanacije gradimo. Upravljalec vodotokov in hudourniških voda je država. Kdo je dolžan sanirati strugo hudournika in na čigave stroške, v kakšni dolžini?... (SLONEP)
Postopek za ugotovitev vzajemnosti pri nakupu nepremičnin na Hrvaškem? (Damjan Doler)
Na Hrvaškem imam apartma. Na Ministrstvo za zunanje zadeve na Hrvaškem sem konec leta 2005 vložil potrebno dokumentacijo za odobritev posla z nepremičnino in kasneje, v začetku leta 2007, dobil negativni odgovor. Zanima me kakšen je postopek in pa katera je potrebna dokumentacija, ki jo je potrebno priložiti vlogi za sprožitev postopka za ugotovitev vzajemnosti.... (SLONEP)
Kateri objekti se bodo popisovali s popisom nepremičnin? (K. R.)
Zanima me, katere objekte bodo popisovalci nepremičnin tudi morali popisat? Ali med te objekte spadajo tudi garaže?... (SLONEP)
Ali lahko kot slovenski državljan kupim nepremičnino na Kubi? (mojca)
Zanima me, ali lahko kot slovenski državljan kupim nepremičnino na Kubi in kako poteka vpis v zemljiško knjigo, če ni te možnosti na kakšen drug način lahko prideš do nakupa?... (SLONEP)
Kolikšna je razlika v ceni spomeniško zaščitene in nezaščitene hiše? (Urška)
Zanima me, kolikšna je razlika v prodajni ceni med hišo, ki je zaščitena kot kulturna dediščina v primerjavi z enako veliko hišo, ki ni zaščitena kot kulturna dediščina? Kako se izračuna oz. določi prodajna cena take hiše, ki pa je v zelo slabem stanju? Hvala.... (GRADIMO.si)
spomeniško varstvo hiše (simon)
Imamo hišo staro 100 let in je pod spomeniškim varstvom. Baje ne moremo posegati (obnovljati) v hišo brez določenih izpolnjenih pogojev oz. mora biti ta obnova v skladu z nekimi pogoji. Zanima me ali je to res? Mislim, malo se mi zdi neumno da ne bi smel po svojih željah obnoviti hišo, ki je vendar naša last in zakaj ne bi smel... Konec koncev bi bila popolnoma druga zgodba če bi k obnovi primaknila svoj delež sredstev država oz. primerna inštitucija, sicer ne vidim smisla v vsem skupaj. Zanima me ali mi lahko kako pomagate z odgovorom oz.nasvet kam se sploh lahko obrnemo. LP, Simon iz prekmurja... (GRADIMO.si)
Kako naj se upremo razlastitvi? (Suzana)
Približno 10 m od hiše, na moji njivi nameravajo narediti protipoplavni nasip za reko Dravo (Dogoše). Ta del zemljišča (prib. 10x40m) nameravajo odkupiti po simbolični ceni. Kaj, če se jaz s tem nakupom ne strinjam, saj ta del njive uporabljmo kot dvorišče in vrt, ali mi ga lahko, glede na to, da gre za državni interes brez mojega privolenja odvzamejo? Kaj mi priporočate?Hvala za odogovor.... (SLONEP)
pravilnik iz 125.člena SZ-1 (valter)
Hvaležen bi bil, če mi lahko poveste kje lahko dobim pravilnik z normativi za vzdrževanje stanovanj in stanovanjskih stavb, ki ga po 125. členu predpiše minister.... (SLONEP)
Kakšen bo davek na nepremičnine? (Butara)
Zanimame ali se že ve kako bodo obdavčene nepremičnine, ko naj bi začel veljati nov zakon?... (SLONEP)
Kako bo z novogradnjami in s cenami stanovanj v Ljubljani (NN)
Glede na nacionalno varčevalno shemo in različna mnenja me zanima, kaksne so možnosti, da se bo Ljubljani v naslednjih letih po normalnih cenah kupilo stanovanje.... (SLONEP)
Kdaj bodo spet razpisi Stanovanjskega sklada? (NN)
Kdaj bodo spet kakšni razpisi Stanovanjskega sklada? Kdaj se načrtujejo oziroma planirajo razpisi v letu 2003?... (SLONEP)
Vlaganja v nepremičnine v Sloveniji (NN)
Imate kakšne podatke o vlaganju v Sloveniji v nepremicnine (celota in po vrstah nalozb).... (SLONEP)
Sprememba postopka za vpis etažne lastnine (N.M.)
Pravkar sem bral vasa pojasnila o etazni lastnini. Ali se nista vpis etažne lastnine in pa izdelava projekta v mesecu septembru po zakonu spremenila?... (SLONEP)
Prijava podnajemnikov in kazni za neprijavo (NN)
Bralec Financ sprašuje: Kupil sem stanovanje, ki ga nameravam oddati. Zanima me, kako prijavim podnajemnike in kako je s prijavo zaslužka. Kakšne so posledice, če podnajemnikov ne prijavim? ... (SLONEP)
Evidentiranje nepremičnin (R.P.)
Zanima me do kje ste prišli s projektom posodobitve evidentiranja neprememičnin. Kaj se je že posodobilo in kaj še ne? Rada bi natančne podatke. Hvala za odgovor... (SLONEP)
Stran: 1 2 3 4
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog