Novice - Država in politika

novica

Vlada naredila prvi korak k ureditvi področja dimnikarstva

Vlada naredila prvi korak k ureditvi področja dimnikarstva
Objavljeno dne 26.11.2009

Vlada je na današnji seji potrdila cenik dimnikarskih storitev s katerim želi urediti področje dimnikarstva. Na podlagi temeljitega pregleda stanja na področju dimnikarske službe v Sloveniji, priporočil Računskega sodišča, Urada za varstvo potrošnikov in številnih pritožb uporabnikov dimnikarskih storitev je Ministrstvo za okolje in prostor ugotovilo, da je daleč najbolj sporno zaračunavanje storitev.

Nadzor nad delom koncesionarjev, ki opravljajo dimnikarske storitve, je pokazal, da je dosedanji cenik dopuščal malverzacije pri zaračunavanju storitve. Koncesionarji so pogosto namesto časa, ki so ga v resnici porabili za neko storitev, stranki zaračunavali čas, ki ga je cenik določal kot najdaljši možni čas za izvedbo neke storitve. Po novem bo dimnikar dolžan pri obisku stranke izpolniti delovni nalog, v katerem bo moral napisati, koliko časa je dejansko porabil za določeno storitev. Navesti bo moral točen čas začetka in konca dela. Stranka pa bo verodostojnost tega potrdila s svojim podpisom na delovnem nalogu.

Stranka bo tako plačala le delo, ki je bilo opravljeno. Če bo dimnikar storitev opravljal 20 minut, bo to stranko stalo 8 € + DDV. V novem ceniku je namreč tudi nekoliko nižja cena minuto dela. Namesto 0,44 € + DDV bo stranka za minuto dela dimnikarja odštela 0,40 € + DDV.

Vlada je sprejela še nekatere druge spremembe v zvezi z zaračunavanjem storitev pri pregledovanju in čiščenju dimnika v večstanovanjskih stavbah. Do sedaj se namreč dogajalo tudi, da je dimnikar zaračunal pregled skupnega dimnika ali zračnika vsaki stranki posebej.

S tem prvim ukrepom, ki ga je sprejela Vlada RS, je Ministrstvo za okolje in prostor začelo z urejanjem razmer na dimnikarskem področju. Novi cenik bo začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu, torej v kratkem.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog