Novice - Država in politika

novica

Popis nepremičnin se bo zaključil do 30. junija

Objavljeno dne 17.04.2007

Geodetska uprava RS je do 13. aprila 2007 v popis predala že več kot 70 odstotkov vseh stavb in delov stavb, ki so vključene v popis nepremičnin, popisanih pa je že 813.839 stavb in delov stavb, kar predstavlja 45,57 % vseh stavb in delov stavb vključenih v popis nepremičnin. Popis naj bi se predvidoma zaključil do 30. junija.

Popis nepremičnin se tudi v mesecu aprilu aktivno izvaja na območju cele Slovenije. Poleg 1.527 aktivnih popisovalcev pri popisu nepremičnin sodeluje tudi 157 inštruktorjev. Geodetska uprava Republike Slovenije svetuje, da udeleženci pozorno pregledajo prednatisnjene podatke na popisnih obrazcih in jih po potrebi popravijo. Za pravilnost podatkov namreč odgovarja zemljiško-knjižni lastnik. Od 5. maja 2007 pomoč pri popisu nepremičnin možna tudi vsako prvo soboto v mesecu na vseh izpostavah geodetske uprave.

Skladno s pričakovanimi oddihi med prvomajskimi prazniki geodetska uprava pričakuje večjo odsotnost lastnikov nepremičnin. V tem primeru bodo popisovalci lastnikom pustili obvestilo o ponovnem obisku. Če se lastniki odločijo za možnost samopopisa, jim bodo od maja 2007 vsako prvo soboto v mesecu pri izpolnjevanju obrazcev pomagali tudi zaposleni na izpostavah geodetskih uprav.

Ker je glavni cilj popisa nepremičnin vzpostavitev Registra nepremičnin in s tem ureditev nepremičninskih evidenc, je ključnega pomena, da so podatki na popisnih obrazcih pravilni. Zato Geodetska uprava Republike Slovenije poziva vse udeležence popisa nepremičnin, da pozorno preverijo podatke vpisane na prednatisnjenih obrazcih, jih po potrebi popravijo in dopolnijo z manjkajočimi.

Vsi lastniki bodo po končanem množičnem vrednotenju imeli vpogled v podatke, ki jih je Geodetska uprava Republike Slovenije dobila o njihovih nepremičninah v času popisa nepremičnin. S posebnim obvestilom bodo namreč po končani obdelavi podatkov in množičnem vrednotenju obveščeni o posplošeni tržni vrednosti njihovih nepremičnin. Podatke o svojih nepremičninah bodo lahko lastniki ponovno preverili in sporočili morebitne spremembe.

Popis nepremičnin se bo povečini zaključil 30. junija 2007, vendar so nekateri popisni centri že sedaj skoraj pri koncu. Najbolje gre popisnim centrom v Ormožu, Brežicah in Kočevju, ki bodo s popisom predvidoma zaključili že do konca aprila. Najbolj kritično območje ostajata Primorska in Ljubljana.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog