Novice - Država in politika

novica

GZS: Slovensko gradbeništvo je v resni krizi

GZS: Slovensko gradbeništvo je v resni krizi
Objavljeno dne 27.01.2011
Na včerajšnji novinarski konferenci so predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije predstavili stališča gospodarstva, obrti in sindikata do razmer v gradbeništvu in povezanih panogah. Slovensko gospodarstvo se bliža dnu, gradbeništvo je tik pred sesutjem, na GZS pa vlada pesimizem.

Generalni direktor GZS, mag. Samo Hribar Milič, je prepričan, da bo gospodarstvo v Sloveniji letos prišlo do svojega dna, ker se je v letih 2009 in 2010 izčrpalo in pravih ukrepov pomoči ni bilo. Opozoril je, da so podjetja z velikimi terjatvami do svojih dolžnikov nemočna; dolžniki nimajo sredstev, da bi izpolnili obveznosti, drastično primanjkuje naročil, kapacitete bistveno presegajo trenutno povpraševanje, finančnih vzvodov za reševanje problemov ni, davčne in druge obveznosti pa se kvečjemu povečujejo. Brez izvedbe resnih sprememb obstaja bojazen stečajev, izgube premoženja in delovnih mest, z visoko verjetnostjo, da se bo problematika po učinku domin preselila v druge dejavnosti, kar lahko vodi tudi do »nepredvidljivih socialnih posledic in razmer v Sloveniji.« Sprejeti ukrepi vlade so prešibki in doslej niso dali pravih rezultatov.

Branko Selak, predsednik UO Zbornice gradbeništva in IGM pri GZS, je prepričan, da je javno mnenje nastrojeno proti gradbenikom. V Sloveniji primanjkuje učinkovitih ukrepov za ponovno oživljanje gradbeništva. Meni, da bo treba povečati domačo potrošnjo na eni strani, gradbeniki pa bodo morali posle pridobivati tudi na tujih trgih. Opozoril je tudi na nujnost spremembe meril javnega naročanja, da ne bi obveljala le najnižja cena. Ta »pomeni tudi najnižjo kakovost.«

Samo Medved, član UO Združenja za svetovalni inženiring pri GZS, je opozoril na posledice sedanjega upada dejavnosti v gradbeništvu. Poleg propada velikega števila podjetij in povečanja števila brezposelnih bo po njegovem prepričanju slovensko gradbeništvo ostalo brez priporočil za nastopanje tako na domačem kot tujem trgu. Svetovni trendi na področju projektiranja in gradenj namreč zahtevajo starost priporočil največ 3 do 5 let. Napovedal je velik padec sposobnosti slovenskega gradbeništva za izvedbo naložb, krčenje velikosti podjetij ter posledično beg sposobnih kadrov. »Vsekakor se slovensko gradbeništvo ne more rešiti samo. Zato bo potrebna jasna strategija države s podporo politike in medijev ter jasen program naložb, ki se jih mora tudi dosledno izvajati. Ustvariti je potrebno stabilno gospodarsko okolje v tem sektorju, podkrepljeno z znanjem in izkušnjami, da se ne ponovijo napake iz časov pretirane konjunkture,« je povedal.

Za Združenje izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu je nujno ukiniti prisilno poravnavo, saj neposredno spodbuja negativne poslovne špekulacije. Predsednik združenja Mirko Požar opozarja, da bo v naslednjih mesecih več sto podizvajalcev končalo v stečajih, če vlada ne bo ukrepala. Neposredno je v gradbeništvu ogroženih vsaj 15.000 delovnih mest.

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog