Novice - Krediti

novica

Stanovanjski krediti - predragi in preveč tvegani

Objavljeno dne 23.04.2013


Pogoji za pridobitev stanovanjskega kredita trenutno niso dobri. Večina potrošnikov, ki nima redne zaposlitve, kredita sploh ne bo dobila, redno zaposlenim pa je na voljo le pod dokaj neugodnimi pogoji.

»Nedavni pregled ponudbe stanovanjskih kreditov je pokazal, da je cena financiranja nakupa stanovanja še vedno zelo visoka. Skoraj vse banke so v preteklem letu podražile svojo ponudbo« je razmere opisal vodja oddelka financ pri Zvezi potrošnikov Slovenije Boštjan Krisper. Trenutno fiksni pribitek na referenčno obrestno mero Euribor za kredit v višini 80.000 evrov, ki ga bo potrošnik odplačal v 20 letih, v povprečju znaša namesto 2,6 že skoraj 3 odstotne točke. To pomeni, da bo potrošnik za stroške kredita odštel več od tretjine izposojenega zneska.

Pri ZPS izpostavljajo, da so med bankami kljub temu razlike in da je med najbolj in najmanj ugodno banko možen prihranek vsaj 5.000 evrov. Ugotavljajo tudi, da so varnejši krediti s fiksno obrestno mero praviloma še vedno zelo dragi. Zato je pri odločitvi o najemu kredita morda smiselno počakati, da se stanje na trgu izboljša in razmisliti o alternativah kot je najem stanovanja.

Nasvet – na banko le dobro pripravljeni!

  • Izračunajte, koliko sredstev za nakup nepremičnine že imate na voljo in koliko denarja lahko mesečno namenite za odplačevanje kredita.
  • Primeren obrok izberete tako, da si pustite nekaj prostora za nepričakovane stroške ter za morebitno povečanje kreditnega obroka. Če se bo Euribor, ki je trenutno zelo nizek (6-mesečni Euribor znaša približno 0,32 odstotka) v prihodnosti zvišal na raven pred krizo, se lahko vaš mesečni obrok kredita poveča tudi za četrtino.
  • Izračunajte, v koliko letih boste lahko odplačali kredit. Ne zadolžujte se za predolgo dobo.
  • Pri izračunih si pomagajte s kalkulatorji in z brezplačnim primerjalnikom bančne ponudbe na spletnem mestu ZPS.
  • Vsaj tri najugodnejše banke zaprosite, naj vam podajo okvirno ponudbo, z najugodnejšo ponudbo pa soočite še svojo banko. Pogajajte se, saj lahko vsaka desetinka odstotne točke pomeni tisoč evrov prihranka.
  • Priporočamo, da ponudbe (enak znesek kredita in obdobje vračanja) primerjate s pomočjo efektivne obrestne mere (EOM). V njej so vključeni najpomembnejši stroški kredita, žal pa ne vedno vsi.

  • Včasih je pogoj za ponudbo nakup različnih bančnih kartic, zavarovanj in varčevanj, ki jih mogoče sploh ne potrebujete. Zato vas »ugodna« ponudba lahko stane veliko več.

Pri obnovi nepremičnine ne pozabite na Ekosklad!

Vsem tistim, ki letos načrtujejo obnovo svojega stanovanja ali hiše z namenom varčevanja z energijo, pa pri ZPS priporočajo ogled možnosti financiranja preko Ekosklada. Cena kreditov za boljša okna, fasade ali naprave za ogrevanje je lahko tudi za polovico nižja kot pri bankah, obenem pa so na voljo nepovratne subvencije.


Vir: SLONEP

Več: http://www.zps.si/osebne-finance/krediti/stanovanjski-kredit...

Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog