Novice - Krediti

Oglasno besedilo

Prvi koraki na poti do nepremičnine

Objavljeno dne 08.07.2021

Nakup stanovanja ali hiše je ena največjih življenjskih naložb, za katero je pogosto potrebno razmisliti tudi o stanovanjskem kreditu. A nič ni nemogoče, sploh če se že na začetku pogovorimo s strokovnjakom za kredite.


1. korak: Ocena finančnih zmožnosti

Najprej si morate iskreno odgovoriti na vprašanje, ali si nakup nepremičnine lahko privoščite. Odgovor je odvisen od vaših prihrankov in vaše kreditne sposobnosti. Prihrankov verjetno ne bo težko oceniti. Banka je običajno pripravljena kreditirati do 60 % vrednosti nepremičnine, ki jo kupujete (v primeru novogradnje do 70 %), če jo zavarujete s hipoteko, zato je bistvenega pomena, da ostalih 40 % (oz. 30 %) lahko krijete iz svojih prihrankov. Če bi želeli s kreditom kupiti nepremičnino v celoti, boste v zavarovanje morali zagotoviti dodatne nepremičnine. Ne pozabite pa, da boste morali plačati še nakup opreme, za kar stanovanjskega kredita ne boste mogli uporabiti.

Najbolje je, da se držite klasičnega nasveta: če nepremičnine ne morete kupiti s kreditom z nespremenljivo obrestno mero do 30 let s 30 % stopnjo zadolženosti, potem si te nepremičnine še ne morete privoščiti.

Nato preverite svoj mesečni proračun, odštejte vse obstoječe fiksne izdatke in ocenite, koliko bi lahko vsak mesec namenili za odplačevanje kreditnega obroka. Skladno z predpisi Banke Slovenije glede potrošniškega kreditiranja vam mora po plačilu mesečnih stroškov dolga ostati vsaj znesek v višini neto minimalne plače, za vsakega vzdrževanega člana družine pa se minimalni mesečni znesek, ki vam mora ostati po plačilu kreditnega obroka, še poviša. Glede na vaše prihodke in družinski status vam lahko informativni izračun zneska kredita pomaga pri prvih ocenah, koliko kredita lahko dobite. V NLB pa vam lahko prek spleta ali video klica pripravimo tudi že individualno kreditno ponudbo.

2. korak: Oris vaše idealne nepremičnine

Vaše finančne zmožnosti pomembno vplivajo na izbiro nepremičnine, ne morejo pa biti edino merilo. Hitro boste ugotovili, da za enak znesek dobite zelo raznoliko ponudbo. Zato si morate odgovoriti vsaj na osnovna 3 vprašanja:

  • Kje bi radi živeli?
  • Koliko prostora potrebujete?
  • Čemu se niste pripravljeni odpovedati? 

3. korak: Obisk v banki

Ko ste se razgledali po trgu in imate okvirno predstavo o tem, koliko denarja boste potrebovali za nakup želene nepremičnine, je pravi čas, da se odpravite v banko. Ob obisku poslovalnice imejte pripravljenih čim več vprašanj. NLB kreditni strokovnjaki imajo izkušnje s kopico sklenjenih kreditov in vam morda lahko predstavijo scenarij, na katerega sami niste niti pomislili. Poleg tega, da bodo preverili vašo realno kreditno sposobnost, vam bodo lahko odgovorili tudi na vprašanja, povezana z obrestnimi merami, dodatnimi stroški ipd. S temi informacijami in realnim izračunom v roki se lahko lotite pogajanj za nepremičnino oziroma prilagodite iskanje nepremičnine, če ste ugotovili, da si lahko privoščite manj ali pa morda več.

V NLB komaj čakamo, da vas spoznamo in vam pomagamo pri nakupu vaše sanjske nepremičnine. Toplo vabljeni v eno od naših poslovalnic, lahko pa nas pokličete tudi prek video klica iz udobja vašega doma, 24 ur na dan, vse dni v tednu.

Zakaj izbrati NLB Stanovanjski kredit?

  • Akcijske obrestne mere do 31. 8. 2021,
  • odplačilna doba do 30 let – tudi ob izboru fiksne obrestne mere,
  • še ugodnejša obrestna mera v primeru sklenitve življenjskega zavarovanja NLB Vita Odgovorna,
  • do 20 % popust na stroške odobritve kredita za nove in obstoječe imetnike bančnega paketa Premium,
  • popust na sklenitev zavarovanja doma Generali Paket dom,
  • možnost financiranja gradnje hiše na ključ in ugodnejši nakup pohištva pri izbranih partnerjih,
  • NLB Zeleni stanovanjski kredit po nižji obrestni meri in z nižjimi stroški odobritve za nakup ali gradnjo pasivne/energetsko varčne hiše, tudi za zaposlene za določen čas.

Pridite na posvet v NLB in si zagotovite najboljšo ponudbo NLB Stanovanjskega kredita po akcijskih obrestnih merah, hkrati pa prejmite še do 330 € dodatnih ugodnosti:

  • 100% popust na strošek odobritve NLB Osebnega kredita v 12 mesecih od sklenitve stanovanjskega kredita in
  • 6 mesecev brezplačno vodenje za vse nove imetnike bančnega paketa Premium.

Akcijska ponudba velja do 31. 8. 2021.

 

 

Vir: SLONEP
Dodaj v:
  • RSS Novice
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog