Zrakotesnost

Velika debelina toplotne izolacije poleg tega, da preprečuje uhajanje toplote, hkrati pripomore k zmanjšanju prehod zraka. Vendar to ni dovolj, zato je treba objekt premišljeno zasnovati in zatesniti še tako majhno špranjo. Že 1 m dolga in 1 mm široka špranja, ob oknu, je lahko razlog, da samo v 1 uri skoznjo preide več kot 5 m3 toplega zraka.

Uhajanje toplega zraka skozi nam neopazne razpoke, ima to negativno posledico, da se pri prehajanju skozi konstrukcijski ovoj stavbe ohlaja in posledično kondenzira. Zastala kondenzna vlaga, ki se nabere v toplotni izolaciji, pa zmanjša njeno toplotno izolativnost. Največji problem pri zastajanju vlage je vpliv na nosilno konstrukcijo. Še posebej pri lesenih hišah lahko odvečna vlaga povzroči resnejše posledice na lesu.

Standard pasivne gradnje predvideva, da menjava zraka ni večja od n50 < 0.6 na uro, kar pomeni, da se v eni uri ne sme zamenjati več kot 0,6 zračnega volumna skozi nezaščitene oziroma nepredvidene odprtine.

Poleg dobrega tesnjenja oken moramo zagotoviti tudi čim boljše tesnjenje ostalih prebojev kot so na primer različne odprtine namenjen strojnim in elektro inštalacijam. To dosežemo z uporabo posebnih tuljav, ki jih vstavimo v odprtine in skozi njih nato napeljemo električne kable, strojno napeljavo pa zatesnimo s tesnili iz gume.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog