Izbira materialov

Standard pasivne gradnje lahko dosežemo ne glede na način gradnje, vendar ima vsak sistem svoje posebnosti. Tako klasična zidana (masivna) kot montažna (lahka) gradnja ima svoje prednosti in slabosti. Pomembno je, da izberemo izvajalca, ki dobro pozna material in sistem, saj si le tako lažje zagotovimo, da bo objekt zgrajen tako, kot je projektiran.

Masivna gradnja

Za nosilno konstrukcijo masivne gradnje uporabljamo materiale, kot so beton, opečni zidaki, opečni zidaki polnjeni s toplotno izolacijo in penobeton.

Največja prednost klasične, zidane gradnje je v akumulaciji toplote. Oddana toplota se shranjuje v masivnih zidovih in se kasneje oddaja v prostor, kar ima za posledico zmanjšanje potrebe po ogrevanju.

Lahka gradnja

Za nosilno konstrukcijo lahke gradnje je največkrat uporabljen les. Gradimo lahko po sistemu skeletne gradnje, kjer nosilno konstrukcijo predstavljajo leseni stebri, vmes pa so polnila s toplotno izolacijo, sama stena pa je zaprta s poljubnimi lesenimi ploščami. Naredimo lahko tudi masivno steno, ki je narejena iz brun. Skrb, da bi med posameznimi bruni prehajal zrak, je odveč, saj so danes bruna strojno obdelana in se zaradi utorov tesno nalegajo skupaj. Kot tretja možnost obstajajo še predizdelani leseni elementi, kjer posamezne dele konstrukcije iz lesa že vnaprej pripravijo v tovarni, na samem gradbišču pa vse skupaj sestavijo.

Ne glede na to za kateri način gradnje se odločimo, se je treba zavedati, da je les živ material, ki se s časom spreminja. Les namreč diha, vpija in oddaja vlago, kar ima za posledico neugodno raztezanje, krčenje ali pokanje. Temu se izognemo s pravilnim načrtovanjem in izborom.

Ne glede na izbor sistema gradnje pa moramo vseeno slediti določenim smernicam:

  • izbrani materiali morajo biti okolju prijazni; to pomeni, da mora biti njihova proizvodnja prijazna okolju, prav tako pa jih je možno reciklirati;
  • konstrukcija mora biti vetrnotesna, zrakotesna in difuzijsko odprta;
  • toplotni ovoj (izolacija) mora ustrezati pasivnemu standardu.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog